kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τι σημαίνει η προτροπή στη Θεία Λειτουργία, «Άνω σχώμεν τας καρδίας»;

Συγγραφέας: kantonopou στις 16 Δεκεμβρίου, 2009

biblial.jpg Τι σημαίνει η προτροπή στη Θεία Λειτουργία, «Άνω σχώμεν τας καρδίας»;

του Ιωάννη Δήμου – Θεολόγου – Φιλολόγου

από το βιβλίο του «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Πρώτα ας πούμε τι δε σημαίνει ώστε η απάντηση στο τι σημαίνει να είναι κατανοητή και κυρίως αποδεκτή από όλους. Το ότι στην προτροπή αυτή υπάρχει το « άνω » δε σημαίνει ότι καλούνται οι πιστοί να υψώσουν τις καρδιές τους με έπαρση, γιατί: α) « πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται » ( Λουκ. ιδ’,11). β ) « ακάθαρτος παρά Θεώ  πας υψηλοκάρδιος,» ( Παρ. ιστ’, 5 ). γ) Ο Κύριος είπε « μάθετε απ’ εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία,» (Ματ. ια’, 29 ), και δ) Ο ψάλτης ψάλλει, « Η καρδία μου τω φόβω σου σκεπέσθω, ταπεινοφρονούσα, μη  υψωθείσα,  αποπέση  εκ σου Πανοικτίρμον ».

Είναι λοιπόν  προφανές ότι το βάρος για την απάντηση στο ερώτημα δεν πέφτει στο ρήμα υψώνω, αφού αυτό δεν υπάρχει, αλλά στο « σχώμεν » το οποίο υπάρχει, και το οποίο είναι τύπος του ρήματος έχω και όχι του ρήματος υψώνω. Αυτό  το γνωρίζουν  οι πιστοί  και απαντούν στην παραπάνω προτροπή  με τη  φράση « Έχομεν  προς τον  Κύριον ».

Δηλώνουν, δηλαδή όχι ότι υψώνουν τις καρδιές τους, αφού άλλωστε δεν τους  ζητάει αυτό ο λειτουργός, αλλά ότι τις έχουν στραμμένες προς το Χριστό ο Οποίος  βρίσκεται άνω, και τον Οποίον αισθάνονται κοντά τους και, γιατί όχι και μέσα τους. Δεν είναι τόσο άσχετοι και ανόητοι ώστε να λένε ότι υψώνουμε τις καρδιές μας, όταν ο Χριστός  λέει « μάθετε απ’ εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία.» ( Ματ.ια΄,29 ).

Άρα με το « Έχομεν  προς τον  Κύριον » λένε ότι ταπεινώνουμε τις καρδιές μας, και όχι ότι υψώνουμε αυτές. Δεν είναι δυνατόν μία υψωμένη καρδιά να συναντήσει το Χριστό, ο Οποίος είναι « ταπεινός τη καρδία ».Αυτό  όμως  δε σημαίνει  ότι  ο Χριστός δε βρίσκεται άνω. Έτσι στην προτροπή « Άνω σχώμεν τας καρδίας » έχει μεγάλη σημασία το « άνω », αρκεί να μη το παρεξηγήσει κανείς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Απόστολος Παύλος  γράφει σχετικά, « Ει  ουν συνηγέρθητε τω Χριστώ, τα άνω ζητείτε, ου ο Χριστός εστιν εν δεξιά του Θεού καθήμενος, τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης.» (Κολ. γ’, 1-2).

Άρα τα « άνω » τα βρίσκει ο άνθρωπος κοντά στο Χριστό. Ο Ίδιος είπε στους Ιουδαίους, « υμείς εκ των κάτω εστέ, εγώ εκ των άνω ειμί » ( Ιω. η’,23 ). Αν όμως κανείς νομίζει ότι βρήκε τα άνω χωρίς το Χριστό, ο Οποίος είναι « ο αναβάς υπεράνω πάντων των ουρανών, ίνα πληρώση τα πάντα.» ( Εφ. δ. 10 ), αυτός δε βρήκε τα άνω, αλλά βρήκε τα κάτω, και, αυτά τα κάτω, τα έκανε « άνω κάτω ».

πηγή: www.sostikalogia.gr    http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2480&Itemid=1

Αφήστε μια απάντηση