kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τσιγάρο σε ανήλικο; Κατευθείαν φυλακή

Συγγραφέας: kantonopou στις 10 Δεκεμβρίου, 2009

uinm.jpg Βαριές ποινές επισύρει ο νόμος για το κάπνισμα

Κύπρος-Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες με λεπτομέρεια τις νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2010. Συνεχίζεται η πραγματοποίηση διαλέξεων προς τους αστυνομικούς που θα εφαρμόσουν το νόμο.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μόνο τις μεταμεσονύχτιες ώρες της παραμονής του 2010.

Σοβαρά αδικήματα θα διαπράττουν όσοι θα καπνίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Ποινικό αδίκημα, που θα επισύρει φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.708 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα θα διαπράττει από την 1η Ιανουαρίου 2010 οποιοδήποτε πρόσωπο προμηθεύει σε ανήλικο κάτω των 18 ετών τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού. Το αδίκημα θα διαπράττεται ανεξάρτητα εάν το τσιγάρο που θα κατέχει ο ανήλικος θα το καπνίσει ενήλικας ή ακόμα και εάν είναι επί πληρωμή. Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι το κάπνισμα θα απαγορεύεται από τις αρχές του χρόνου σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων των ανοικτών εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων.

Με βάση τη νομοθεσία «Περί Προστασίας της Υγείας» (Έλεγχος του Καπνίσματος) σε περίπτωση που εντοπιστεί πρόσωπο να καπνίζει σε χώρο που υπάρχει απαγορευτικό, τότε τόσο το πρόσωπο που καπνίζει όσο και ο υπεύθυνος του χώρου θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο μέχρι 2000 ευρώ.

Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός και για όσους διαχειριστές χώρων απαγόρευσης καπνίσματος παραλείπουν να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες. Χαρακτηριστικά, θα τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι 1000 ευρώ.Όπως έγραψε χθες η «Σ», η Αστυνομία άρχισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την προεργασία που αφορά την ανάρτηση πινακίδων στα γραφεία, σταθμούς και κλάδους της Αστυνομίας, στις οποίες θα αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Από τις αρχές Οκτωβρίου ζητήθηκε με επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να ενημερώσει όλα τα Υπουργεία για τον τροποποιητικό νόμο, ώστε εκεί που επηρεάζονται είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο είτε σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον να προβούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η πραγματοποίηση διαλέξεων προς τα μέλη της Αστυνομίας που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο, ώστε να καταστούν πλήρως κατανοητές οι πρόνοιές του.

Η Αστυνομία τόνισε χθες ότι θα εφαρμόσει πιστά το Νόμο, επιδεικνύοντας ελαστικότητα μόνο κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά επισημάνθηκε ότι «θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να αποκτήσουν αντικαπνιστική συνείδηση, ώστε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας να μην επαφίενται αποκλειστικά και μόνο στην εφαρμογή του μέτρου από την πλευρά της Αστυνομίας».

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

Με βάση το νόμο, «χώρος απαγόρευσης καπνίσματος» θεωρούνται κάθε: δημόσιο κτίριο, χώρος κρατικών ή ημικρατικών υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, πανεπιστήμιο, σχολή, ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή εκπαιδευτήριο, Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Νοσοκομείο (αγροτικό, υγειονομικό κέντρο και εξωτερικό ιατρείο, δημόσια ή ιδιωτική στέγη για ηλικιωμένους και ανάπηρους, ιδιωτική κλινική, ιδιωτικό ιατρείο, οδοντιατρείο), ιδιωτικό φαρμακείο, κινηματογράφος, θέατρο, αίθουσα προβολής βίντεο ή ψηφιακών δίσκων, μουσείο, πινακοθήκη, αίθουσα συναυλιών, πολιτιστικό κέντρο, δημόσια βιβλιοθήκη, κλειστό αθλητικό κέντρο, ξενοδοχείο, εργοστάσιο ή άλλο υποστατικό παρασκευής ή συσκευασίας και πώλησης τροφίμων, αίθουσα ετοιμασίας φαγητών, ανελκυστήρα, εμπορικό κέντρο, σωματείο, λέσχη, ανεξαρτήτως εάν η είσοδος είναι ελεύθερη ή αφορά μόνο μέλη, περίπτερο, πρακτορείο στοιχημάτων, σφαιριστήριο, αίθουσα μπιλιάρδου, χώρο εκδηλώσεων για ανήλικους, καφετερία διαδικτύου, καφενείο και κέντρο αναψυχής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εστιατόριο, καφετερία, μπαρ, καμπαρέ, κέντρο δεξιώσεων, δισκοθήκη, χορευτικό κέντρο ή άλλο κέντρο αναψυχής.

Πηγή:http://www.sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση