kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Προκήρυξη Γ΄ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Νοεμβρίου, 2009

op.jpg Προκήρυξη του Γ΄ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Με το να παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, με το να δίνεις γεμίζει η καρδιά σου· ο εθελοντισμός στη θεολογία της Εκκλησίας μας και η εμπράγματη βίωσή του στην καθημερινή ζωή».

Προσδοκώμενοι παιδαγωγικοί στόχοι από την ενασχόληση με το θέμα είναι, μεταξύ άλλων, η συνειδητοποίηση εκ μέρους των νέων μας της μεγάλης αξίας που έχει ο εθελοντισμός, όταν αυτός αφορμάται από τη γνήσια χριστιανική αγάπη για το συνάνθρωπο, καθώς επίσης και η βίωση εμπειριών μεταξύ της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου μας από την προσφορά εθελοντικής εργασίας. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα σε μια εποχή όπου επικρατεί έντονα ο ατομικισμός και η χρησιμοθηρική αντιμετώπιση των άλλων, ενώ παράλληλα υποτιμάται ο εμπερίστατος συνάνθρωπος όταν αυτός πάσχει και οδυνάται.

Οι εργασίες που θα εκπονηθούν μπορούν να έχουν τη μορφή :

Α΄ Έκθεσης ιδεών, στην οποία να τεκμηριώνεται θεολογικά η εθελοντική προσφορά και να περιγράφονται συγκεκριμένοι τρόποι παροχής βοήθειας εκ μέρους της Εκκλησίας ως σώματος Χριστού στην ιστορική πορεία της, άλλοτε και τώρα.

Β΄ Φιλοτέχνησης αφίσας, στην οποία να αποτυπώνονται δεδομένα (σχέδια ή και γραπτά μηνύματα) που να έχουν σχέση με το αντικείμενο και να προτρέπουν σε συμμετοχή για εθελοντισμό.

Γ΄ Προσφοράς εθελοντικής εργασίας μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων συνανθρώπων μας (π.χ. γερόντων σε οίκους ευγηρίας, παιδιών με ειδικές ανάγκες που περιθάλπτονται σε ειδικά ιδρύματα) ή χώρων στους οποίους έχει επέλθει αλλοίωση λόγω ερημώσεως ή εγκαταλείψεως ( ένα ξεχασμένο ξωκλήσι, ένα φυσικό τοπίο που έχει υποστεί ανθρώπινη παραβίαση κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή οι δραστηριότητες που θα αναληφθούν θα πρέπει να αναφέρονται περιληπτικά σε γραπτό κείμενο και να συνοδεύονται απαραίτητα είτε από φωτογραφικό υλικό είτε από μικρής διάρκειας φιλμάκι.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών , ανεξαρτήτως Δόγματος ή Θρησκείας.

Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό θα είναι πάνω σε προαιρετική βάση και θα γίνει στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ…

Αφήστε μια απάντηση