kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μήνυμα του Υπ.Παιδείας της Κύπρου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Συγγραφέας: kantonopou στις Οκτώβριος 28, 2009

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου συγχαίρει με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 τον αδελφό ελληνικό λαό, στον οποίο εκφράζει, «για μια ακόμα φορά, τις θερμές μας ευχαριστίες για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Ελλάδας, της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου».

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και σπουδαστές ο Υπουργός Παιδείας τονίζει ότι «η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορική πορεία του ελληνικού λαού και στην πάλη της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό».

Σημειώνει ότι «πρόκειται για μια από τις ηρωικότερες στιγμές στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία που σημάδεψε καθοριστικά την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού η ελληνική αντίσταση συνέβαλε σημαντικά στην ανακοπή του φασισμού και του ναζισμού και στην προάσπιση της ελληνικής και της πανανθρώπινης ελευθερίας».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι «στις 28 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε και τιμούμε τη μεγάλη εθνική επέτειο του ηρωικού ‘ΟΧΙ’, που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός ενάντια στις ορδές του ιταλικού φασισμού το φθινόπωρο του 1940».

e.jpgΓιορτάζουμε και τιμούμε, είπε ο κ. Δημητρίου, «τη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων φαντάρων που, προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια της πατρίδας τους, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία των φασιστικών δυνάμεων, αλλά και όλων όσοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς και χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αφρική».

Κάνοντας μια αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «ο δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, που μαζί με τον Αδόλφο Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας, οδήγησαν την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή όλων των αιώνων, πίστεψε πως η κατάκτηση της Ελλάδας θα ήταν ένας εύκολος περίπατος».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αριθμητική δύναμη και η υπεροπλία των ιταλικών στρατευμάτων δεν άρκεσαν για να νικήσουν τους ηρωικούς μαχητές της Πίνδου».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η επίθεση του ιταλικού φασισμού αντιμετωπίστηκε από ολόκληρο τον ελληνισμό με θάρρος, αποφασιστικότητα, γενναιοφροσύνη και απαράμιλλο ηρωισμό και στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας γράφτηκε ένα ηρωικό έπος που προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου ενώ η Εθνική Αντίσταση στα χρόνια 1941-1944, που ακολούθησε τη γερμανική κατοχή, υπήρξε η συνέχεια και η ένδοξη κορύφωση του Επους του ’40».

Απευθυνόμενος στους μαθητές σπουδαστές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου, ο κυπριακός λαός συνεχίζει σήμερα το δικό του αγώνα για ειρηνική λύση του Κυπριακού».

Ο Υπουργός Παιδείας κατέληξε λέγοντας ότι «στον αγώνα μας αυτό εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της δημοκρατίας και της προόδου, που ενέπνευσαν τους μαχητές του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης και για την επίτευξη αυτού του στόχου, εσείς, η νέα γενιά της Κύπρου, αναμένουμε να είστε μπροστάρηδες και πρωτοπόροι».

http://www.ikypros.com/

Αφήστε μια απάντηση