kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Συγγραφέας: kantonopou στις 23 Σεπτεμβρίου, 2008

Δρ. Γεώργιος Τσακαλίδης   (Γράφηκε  12.08.08 )
Ποιος το περίμενε; Το Υπουργείο Παιδείας ευνοεί με την απερίσκεπτη εγκύκλιό του εκείνους που θα στρέψουν τα νώτα τους στο Μάθημα των Θρησκευτικών (ΜΘ).

Δεν γνωρίζω τίνος εγκεφάλου έμπνευση υπήρξε η πρόσφατα εν μέσω διακοπών αποσταλείσα εγκύκλιος, που δίνει το δικαίωμα διαγραφής από το ΜΘ, χωρίς να χρειάζεται πλέον η επίκληση λόγων αθεΐας, ετεροδοξίας ή ετεροθρησκείας (προηγούμενη εγκύκλιος Γκεσούλη) για την απαλλαγή από το μάθημα.

Είναι όμως γεγονός ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία και θα φέρει σε δύσκολη θέση τους θεολόγους καθηγητές. Θα φέρει όμως σε πολύ πιο δύσκολη θέση και την Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων της από τους ανθρώπους της Εκκλησίας ή τους φίλα προς αυτήν  προσκειμένους.
   
Το Υπουργείο ύστερα από τον θόρυβο που ξέσπασε και την κατακραυγή που ακολούθησε προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα με μια δήλωση ότι παραμένει το ΜΘ υποχρεωτικό, δικαιολογήθηκε δε ότι είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Και η μεν δήλωση περί του υποχρεωτικού του μαθήματος είναι αυτοαναιρούμενη, δεδομένου ότι παραμένει το δικαίωμα του γονέα ή του ενήλικα μαθητή να διαγράφεται από το μάθημα, χωρίς  να επικαλείται κανένα απολύτως λόγο, τη δικαιολογία δε του Υπουργείου για οδηγία της Ε.Ε. ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω.

Γίναμε υποτελείς στην Ε.Ε., χωρίς να το πάρουμε είδηση; Απ? ό,τι γνωρίζω η Παιδεία είναι υπόθεση των επιμέρους κρατών ? μελών και όχι υπόθεση της κεντρικής εξουσίας.

Αλλά και έτσι να ήταν πώς έσπευσε το Υπουργείο της Παιδείας να συμμορφωθεί πάραυτα και ασμένως στην οδηγία, ενώ για άλλα ζητήματα που ανακύπτουν τόσο το Υπουργείο όσο και η Κυβέρνηση ακολουθούν παρελκυστική τακτική και εξαντλούν όλα τα περιθώρια, ακόμη και τα δικαστικά, προκειμένου να μη συμμορφωθούν;      

Είναι απορίας άξιο. Αν υπάρχει ένα μάθημα που περισσότερο παντός άλλου καλλιεργεί στον μαθητή την ιδιοπροσωπία του Έλληνα και Ορθόδοξου και τον εφοδιάζει με μορφωτικά αγαθά που θα του είναι χρήσιμα τόσο στον προσανατολισμό του όσο και στην αντιμετώπιση της ζωής είναι το ΜΘ. Πρέπει λοιπόν να το αποδυναμώσουμε;

Πρέπει να πριονίσουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε; Άλλες χώρες το προσέχουν ιδιαίτερα, επειδή πιστεύουν ότι guter Christ bedeutet guter B?rger (καλός χριστιανός σημαίνει καλός πολίτης).

Ως φαίνεται δεν ενδιαφέρεται το Υπουργείο Παιδείας να έχει καλούς χριστιανούς ως πολίτες, οι οποίοι θα προτάσσουν το καλό του κοινωνικού συνόλου απέναντι στο ατομικό τους καλό, θα εφαρμόζουν με εντιμότητα τους νόμους του Κράτους και δεν θα το εξαπατούν με χίλιους τρόπους, με φοροδιαφυγές ή φοροκλοπές.  Δεν θ? αργήσουν, νομίζω, να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα αυτής της απερίσκεπτης εκπαιδευτικής πολιτικής.   

Προσπαθούμε ν? αντιγράψουμε από την παιδεία στην Ευρώπη ό,τι στραβό έχει (τις διαγραφές από το ΜΘ, που αξιόλογοι ευρωπαίοι επιστήμονες αναγνωρίζουν ως ένα σοβαρό πρόβλημα), ενώ άλλα θετικά  της παιδείας τους μας αφήνουν αδιάφορους. Πότε π.χ. θα λειτουργήσει η παιδεία μας καλύτερα από την παραπαιδεία, άγνωστη σχεδόν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελεί αληθινή αφαίμαξη για πολλά ελληνικά νοικοκυριά;

Πότε θα πάψει να καταστρατηγείται ασύστολα η αξιοκρατία στην ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης; Πότε θα πάψει ο κομματισμός και ο κομματικός συνδικαλισμός να είναι η τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των σχολείων; Πότε θ? αποκτήσουμε κτιριακές υποδομές ανάλογες μ? εκείνες των προηγμένων χωρών της Ευρώπης;

Πότε θ? αναβαθμισθεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού; Πότε θα προσαρμοσθεί ο μισθός του στον μέσο μισθό των χωρών της Ευρώπης;    

Γιατί δεν δείχνει το Υπουργείο της Παιδείας ανάλογο ζήλο και ανάλογη σπουδή προσαρμογής και σ? αυτά τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά στάνταρτς;   Το να διευκολύνουμε τη διαγραφή των μαθητών από το ΜΘ για λόγους προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι το μόνο εύκολο.

Δεν στοιχίζει τίποτε. Αλλά και στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται η προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας σε όλο της το μεγαλείο. Αντιγράφει επιπόλαια, χωρίς ν? αναλογισθεί τις συνέπειες αντιγραφής και το μόνο που πετυχαίνει είναι να ευνοεί τους διαγραφόμενους, να κάνει ελκυστική τη διαγραφή, αφού δεν φρόντισε να υπάρχει εναλλακτικό ΜΘ, όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που με το βαθμό δυσκολίας του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Έτσι οι φιλότιμοι μαθητές θα έχουν να διαβάσουν δύο ώρες παραπάνω για τα θρησκευτικά τους, ενώ οι διαγραφόμενοι θα κάνουν σκασιαρχείο, ή θ? ασχολούνται με αλλότρια. Ποιος θ? αναλάβει την ευθύνη φύλαξης των διαγραφόμενων; Ποιος θα ευθύνεται για τη ραστώνη τους;    

Το Υπουργείο « παίζει εν ου παικτοίς». Το ΜΘ όφειλε να τύχει της προστασίας του, για να μπορεί και αυτό με τη σειρά του να προστατεύσει τη νέα γενιά από μύρια κακοτόπια και μύριες απογοητεύσεις που την απειλούν.

Το ΜΘ είναι το πλέον φιλάνθρωπο μάθημα στον κανόνα των σχολικών μαθημάτων. Ούτε μπορεί να το κατηγορήσει κανείς για προσηλυτιστικές τάσεις. Στα νέα εγχειρίδια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να είναι μάθημα για όλους τους μαθητές και όχι μόνο για τους ορθόδοξους.

Δεν έχει κατηχητικό χαρακτήρα, αλλά περισσότερο γνωσιολογικό. Όταν χώρες που είχαν καταργήσει το ΜΘ, όπως εκείνες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, το επαναφέρουν, όταν καθηγητές της αθεΐας τάσσονται υπέρ του μαθήματος, προκειμένου να διευκολυνθεί ο μαθητής να κατανοήσει τον πολιτισμό στον οποίο ζει και ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επιδράσεις από τη θρησκεία, τη Βίβλο, την Εκκλησία, τι νόημα έχει η διευκόλυνση της διαγραφής που καθιερώνει το Υπουργείο της Παιδείας;    

Πιστεύω ότι οι Έλληνες γονείς και οι Έλληνες μαθητές θα αποφύγουν την παγίδα. Θα φανούν ωριμότεροι από τον εμπνευστή της εγκυκλίου, που μόνο κακό θα προκαλέσει και θα στρέψουν τα νώτα τους όχι στο ΜΘ, αλλά στην εγκύκλιο του Υπουργείου.

Καλείται όμως να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να ανακαλέσει την επαίσχυντη εγκύκλιο. Υπενθυμίζω ότι ο ίδιος έσπευσε να υπογράψει στο άτυπο δημοψήφισμα για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

 Γνωρίζει δε πολύ καλά ότι οι εμπνευστές της διαγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες γνώρισαν βαριά ήττα στις εκλογές. Το ζήτημα της προαιρετικότητας του ΜΘ είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από εκείνο των ταυτοτήτων και δεν θα ήθελε, φαντάζομαι, να έχει την τύχη του προκατόχου του στην πρωθυπουργία.  

Δρ Γεώργιος Τσακαλίδης
Θεολόγος ? Θρησκειοπαιδαγωγός
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

    Πηγή:http://www.prlogos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4899&Itemid=38   

Αφήστε μια απάντηση