ΚΥΠΡΟΣ : ANTΙ-ΣΤΑΣΕΙΣ
Συγγραφέας: kantonopou στις 21 Σεπτεμβρίου, 2008
TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και η αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας. Στη διακαναλική διάσκεψη της 21.2.2008, ο Δ. Χριστόφιας ρωτήθηκε από τον εκλεκτό συνάδελφο του ΡΙΚ, Παύλο Μυλωνά, τι συγκεκριμένα ήθελε να αλλάξει στα βιβλία της Ιστορίας: Τον αγώνα της ΕΟΚΑ; Το πραξικόπημα; Την τουρκανταρσία; Την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου;
Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Τα βιβλία της Ιστορίας, ναι, θέλουν αναθεώρηση», για να υπερτονίσει: «Ούτε συζήτηση να μην τιμάται ο αγώνας της ΕΟΚΑ». Στη συνέχεια υποστήριξε πως και οι Έλληνες κάναμε λάθη και, συνεπώς, καλούμαστε και εμείς να παραδεχτούμε εγκλήματα κατά των Τ/κυπρίων, όπως και εκείνοι και ειδικά η ΤΜΤ οφείλει να παραδεχτεί τα εγκλήματά της. Αναφέρουμε αυτά, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση (28.7.2008) του Συμβουλίου Παιδείας, υπό την προεδρία του Δ. Χριστόφια.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Ανδρέας Δημητρίου, δήλωσε πως δύο είναι οι βασικοί στόχοι, που το Συμβούλιο Παιδείας έθεσε για την προσεχή σχολική χρονιά.
Ο ένας στόχος είναι η ανάπτυξη μέσα στο σχολείο ενός πνεύματος συμφιλίωσης με τους Τ/κ, ώστε η συμφιλίωση να αναπτυχθεί στις συνειδήσεις όλων των πολιτών των δύο κοινοτήτων.
Ο άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας. Δεν θα ασχοληθούμε με το δεύτερο στόχο, επειδή η παραπλάνηση και ο εμπαιγμός πρώτα των εκπαιδευτικών και ύστερα των γονιών είναι τόσο ακραία, που εναπόκειται στους ίδιους να απαντήσουν στην αφόρητη πρόκληση του Υπουργού. Θα επιμείνουμε στον πρώτο στόχο, που είναι ηεπιδιωκόμενη αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας. Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε γενικόλογες τοποθετήσεις.
Πώς θα επιτευχθεί η συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων; Απάντηση: Οι μαθητές θα ενημερωθούν -από ποιους;- τι σημαίνει να ζουν σε μια Κύπρο με άλυτο ή με λυμένο το Κυπριακό. Είπε ακόμα πως θα επιχειρηθεί «εκσυγχρονισμός των βιβλίων της Ιστορίας», με τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας της Ιστορίας στην εκπαίδευση. Πώς; Ο Υπουργός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει. Θα καταφύγουμε, συνεπώς, στον εμπνευστή του? εκσυγχρονισμού.
Αναφερόμαστε στον Ανδρέα Καζαμία, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν των ΗΠΑ, και πρόεδρο της επιτροπής των «Εφτά Σοφών», που ορίστηκε για τη σύνταξη μελέτης για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας. Σε δύο συνεντεύξεις του («Σ», 8.6.2008 και «Αλήθεια», 9.6.2008), ξεδίπλωσε τις αντιλήψεις του περί της Ιστορίας και της διδαχής της. Ο καθηγητής θεωρεί πως «η Ιστορία δεν είναι κατήχηση», ενώ «διδασκαλία της Ιστορίας δεν σημαίνει εθνοκεντρική διαπαιδαγώγηση». Ασφαλώς η Ιστορία δεν είναι κατήχηση αλλ? η Ιστορία, όπως διδάσκεται στα σχολεία μας, είναι εθνοκεντρική;
Η απάντηση είναι πως όχι. Λέμε αυτό, επειδή ο Α. Καζαμίας έχει μια έκδηλη απέχθεια προς το έθνος-κράτος, προς τον εθνοκεντρισμό και, προπάντων, προς τον ελληνοκεντρισμό της Παιδείας μας. Πιστεύει πως η Παιδεία των παιδιών μας δεν πρέπει να είναι ελληνοκεντρική αλλά να προάγει την κριτική σκέψη, που θα οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες των γεγονότων.
Όμως, όπως υποστηρίζει και ο Κώστας Κατσώνης, λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, «η τουρκική εισβολή είναι εισβολή, το πραξικόπημα είναι πραξικόπημα, δεν μπορείς να αλλοιώνεις τις λέξεις, γιατί αλλοιώνονται και οι σημασίες των γεγονότων (?). Εμείς δεν θα καλλιεργήσουμε το φανατισμό και το σοβινισμό και τη μισαλλοδοξία, που ταλαιπωρούν τον τόπο μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις από την ιστορική αλήθεια» («Χαραυγή», 25.2.2007).
Εμφανώς, ο καθηγητής Καζαμίας διαφωνεί με τις πιο πάνω ορθές επισημάνσεις Κατσώνη. «Είναι λάθος, οι Ε/κ να μιλούν για βάρβαρους Τούρκους και τους αιμοβόρους Αττίλες και από την άλλη οι Τ/κ να μιλούν για τους Τούρκους που βρίσκονται σε ειρηνευτική επιχείρηση στο νησί. Η σωστή έκφραση είναι: ?Κατά την εισβολή έγιναν βαρβαρότητες?».
Ποια εισβολή; Από ποιους έγινε; Ποιοι έκαναν βαρβαρότητες; Οι μαθητές μας δεν πρέπει να ξέρουν, για να μπορούν να συμφιλιωθούν με τους Τ/κ συνομίληκούς τους. Επίσης, ο κύριος καθηγητής απεχθάνεται εικόνες του Χριστού και της Παναγίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, διαφορετικά, λέγει, πρέπει να έχουμε και εικόνες του Μωάμεθ!
Ερωτούμε τον κ. Καζαμία και τον Υπουργό Παιδείας: Ας υποθέσουμε ότι εμείς επιτυγχάνουμε την ιστορική λοβοτομή και εθνική αφυδάτωση των παιδιών μας. Οι Τούρκοι θα πράξουν το ίδιο, αρχής γενομένης από την αφαίρεση της ευμεγέθους φωτογραφίας του Ατατούρκ από τα βιβλία τους; Καθόλου!
Ο ελληνοκτόνος (συγγνώμη, κ. Καζαμία, για το χαρακτηρισμό, αλλ? αυτό είναι μια ιστορική πραγματικότητα) Ατατούρκ επιδόθηκε από το 1925 σε μια τεράστια προσπάθεια να προσδώσει ιστορική εντοπιότητα στον τουρκισμό. Υιοθέτησε τις θεωρίες του ρατσιστή Γκιοκάλπ (Σπ. Βρυώνη: «Ο μηχανισμός της καταστροφής») και με βάση αυθαίρετες και κλεψίτυπες αντιλήψεις, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού», ο πολιτισμός τους εμπνεύστηκε από τον Χεττιτικό, που ήταν τουρκικός, ενώ ο Δημόκριτος, ο Πυθαγόρας, ο Ηρόδοτος, ο Ιπποκράτης, ο Όμηρος, όλοι ήταν? τουρκικής καταγωγής!
Αν δεν? πιστεύετε, διαβάστε και το βιβλίο «Ιστορίας της Τουρκίας» του Τουργκούτ Οζάλ, που εκδόθηκε το 1980 από τον γαλλικό οίκο Plon. Λοιπόν, ποιος θα ξαναγράψει την Ιστορία της Κύπρου και των Ελλήνων; Πώς θα ερμηνεύεται και πώς θα διδάσκεται; Πώς θα? εκσυγχρονιστεί; Με την εξαφάνιση της εθνικής και ιστορικής μας ταυτότητας, για να αρέσουμε στους συμπατριώτες Τ/κ; Με την κατερείπωση της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας και την αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων; Μήπως να αναμείνουμε να δούμε την κυρία Ρεπούση επικεφαλής της ομάδας αναθεώρησης της Ιστορίας;
Η Παιδεία μας δεν μπορεί παρά να είναι ελληνοκεντρική, είτε αρέσει είτε όχι στον κ. Καζαμία, για έναν κρίσιμο λόγο που αρνείται να δει: Η ελληνική Παιδεία έχει μια μοναδική και ανεπανάληπτη παγκοσμιότητα και οικουμενικότητα, που φωτίζει αδιαλείπτως την ανθρωπότητα, κάτι που δεν έχει ο ερεβώδης και βαρβαρώδης τουρκισμός, που να πάρει η οργή! Τα παιδιά μας δεν θα γίνουν πολυπολιτισμικοί χάσκακες και λοβοτομημένοι ηλίθιοι, για να αρέσουμε στους κατακτητές και στους παντοειδείς ζηλωτές τους.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.