kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μετεμψύχωση

Συγγραφέας: kantonopou στις 2 Οκτωβρίου, 2009

mmmmm12.jpg

Είναι τελείως αστήρικτη η θεωρία ότι ο άνθρωπος όταν πεθάνει φεύγει από το δικό του σώμα και πάει και κατοικεί σε άλλο σώμα, είτε ανώτερου είτε κατώτερου ανθρώπου. Ο Λόγος του Θεού είναι κατηγορηματικός: «Και καθώς είναι αποφασισμένο εις τους ανθρώπους άπαξ να αποθάνωσι, μετά δε τούτο είναι κρίσις» (Εβραίους θ΄ 27). Πολύ καθαρά λέει το Ευαγγέλιο ότι μια φορά πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά τον θάνατο πηγαίνει για κρίση.

Ποτέ δεν έκανε νύξη ο Θεός, ούτε με υπονοούμενο ακόμη, σε κανένα άνθρωπο που περιέχεται στην Αγία Γραφή, ότι, επειδή δεν τελειοποιήθηκε εδώ, θα ξαναζήσει με άλλο σώμα. Ο πλούσιος όταν έφυγε από τον κόσμο αυτό με μεγαλοπρεπή κηδεία, βρέθηκε στον Άδη. «Και εν τω Άδη, υψώσας τους οφθαλμούς ενώ ήτο εν βασάνοις, βλέπει τον Αβραάμ από μακρόθεν και τον Λάζαρον εν τοις κόλποις αυτού. Και αυτός φωνάξας είπε, Πάτερ Αβραάμ, ελέησόν με» (Λουκ. ις΄ 23).

Ο Αβραάμ απέκλεισε στον πλούσιο κάθε δυνατότητα να φύγει από εκεί που ήταν ή να βελτιώσει την θέση του.Απέκλεισε ακόμα και στον Λάζαρο να φύγει και να πάει να ειδοποιήσει τ’ αδέλφια του πλουσίου να μετανοήσουν. Μια φορά ο άνθρωπος ζει στον κόσμο αυτό και από εδώ , σύμφωνα με την επιλογή που θα κάνει, θα πάρει και την ανάλογη θέση στην αιωνιότητα. Γι’ αυτό και καλείται να πιστέψει στον Χριστό, να πειθαρχήσει και να υπακούσει στην Διαθήκη του και να ζήσει «σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς εν τω παρόντι αιώνι» (Τίτος β΄ 12).

Γι’ αυτό το Πνεύμα το Άγιο προτρέπει: «Σήμερον, εάν ακούσητε της φωνής αυτού, μη σκληρύνητε τας καρδίας σας» (Εβραίους γ΄ 7). «Ιδού τώρα καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού τώρα ημέρα σωτηρίας» (Β΄ Κοριν. ς΄ 2). Ο καιρός που ζούμε στη γη είναι υπεραρκετός για να σωθούμε, να ετοιμαστούμε και να γίνουμε όχι μόνο «κατ’εικόνα», αλλά και «καθ’ομοίωσιν Θεού», στον τρόπο και στον χαρακτήρα.

Όλες οι ψεύτικες αιρετικές θεωρίες είναι καταστροφικές για την ψυχή. Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει γι’αυτούς που ακολουθώντας τέτοιες δοξασίες, έφθασαν στον θάνατο αυτοκτονώντας, για να βρεθούν καθώς πίστευαν σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που υπήρχαν εδώ, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην κόλαση. Προσοχή αγαπητοί χριστιανοί, από όλους αυτούς που ψάχνουν να βρουν εδάφια μέσα από την Αγία Γραφή για να στηρίξουν την πλάνη τους. Είναι ψευτοχριστιανοί. Ο χριστιανός ποτέ δεν αυτοκτονεί διότι γνωρίζει καλά ότι θα βρεθεί στην κόλαση. Ο Ιούδας αυτοκτόνησε, όχι για να ζήσει πάλι, αλλά για να απολεσθεί αιώνια, γι’ αυτό ο Κύριος τον ονομάζει «υιό της απώλειας» (Ιωάν. ιζ΄ 12).

Κάθε λοιπόν θεωρία περί μετεμψύχωσης ή μετενσάρκωσης είναι εκ του πονηρού και καταστρέφει ψυχές. Αγαπητοί μου αδελφοί, φυλαχθήτε, έχουμε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που είναι ο καθαρός Λόγος του Θεού. Μείνετε σ’ αυτό. Εκεί είναι η αιώνια ζωή.

Του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου 

Πηγή:http://www.stnectarioschurch.org

Αφήστε μια απάντηση