kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: Απομάκρυνση από την παράδοση

Συγγραφέας: kantonopou στις 20 Σεπτεμβρίου, 2008

Είναι χαρακτηριστικό των μεταβατικών περιόδων τόσο η αντιφατικότητα όσο και οι εκτροπές ηθικής, αλλά και κάθε άλλης μορφής. Και η σημερινή εποχή φαίνεται να μην αποτελεί εξαίρεση, αφού αφενός οι έντονες αντιφάσεις έχουν ταυτιστεί απόλυτα μαζί της και αφετέρου η έκλυση και η κρίση τουλάχιστον όσον αφορά τον ηθικό-πνευματικό πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν σκληρή πραγματικότητα και όχι θεωρητικό κατασκεύασμα απαισιόδοξων φιλοσοφούντων. Ενδεικτικότερο ίσως στοιχείο αυτής της κρίσης είναι η σχέση που έχει διαμορφώσει ο νεοέλληνας απέναντι στην παράδοση. Η παράδοση περιλαμβάνει τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες που μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην επόμενη. Η παράδοση μπορεί να προσφέρει πολλά στο νεοέλληνα. Ιστορικές μνήμες, ηθικές αξίες που χωρίς αυτές ο σύγχρονος Έλληνας θα παρέμενε μετέωρος χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό.
Παρ? όλ? αυτά, στις μέρες μας είναι γενικά παραδεκτό ότι η ελληνική παράδοση διέρχεται κρίση. Τα αίτια της κρίσης αυτής ποικίλλουν. Πρωταρχικά ευθύνεται η ίδια η οικογένεια που δεν μεταλαμπαδεύει αξίες της παράδοσης στα παιδιά της και με αυτόν τον τρόπο τα αποκόπτει από το παρελθόν. Επιπρόσθετα, μερίδιο ευθύνης για την κρίση της παράδοσης έχει και η ελληνική εκπαίδευση. Ο σημερινός μαθητής έχει πλήρη άγνοια της παράδοσής του και δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του. Η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων απορρίπτει συνολικά το έργο των προγόνων και νεκρώνεται έτσι ο δεσμός με το παρελθόν. Οι Έλληνες στις μέρες μας αναζητούν ξένα πρόσωπα ζωής και σκέψης. Ρόλο και καθόλου ευκαταφρόνητο στη γένεση του προβλήματος αποτελεί η ξενομανία των Ελλήνων και ο μιμητισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως η προοδοπληξία είναι αυτή που οδηγεί στους Έλληνες στην ξενομανία. Ο προοδόπληκτος στρέφεται στους ξένους και μιμείται κάθε τι ξενικό, όντας αδύναμος να δημιουργήσει ότι επιθυμεί. Βασική αιτία της ξενομανίας θεωρείται το σύμπλεγμα κατωτερότητας των Ελλήνων απέναντι στους ανεπτυγμένους λαούς. Οι Έλληνες απορρίπτουν τη δική τους κουλτούρα, νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στα άλλα κράτη και μιμούμενοι αυτών, στοχεύουν στην εξομοίωσή τους. Η ξενομανία, επίσης, έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κυριαρχίας της μόδας στη ζωή των ανθρώπων. Οι σύγχρονοι νέοι ακολουθούν πιστά τη μόδα η οποία πηγάζει κυρίως από δυτικά πρότυπα. Συμπληρωματικά, ο τουρισμός αποτελεί αίτιο ξενομανίας των Ελλήνων. Οι Έλληνες έρχονται σε επαφή με ξένους και αμφισβητούν το δικό τους πολιτισμό, υιοθετώντας ξένα πολιτιστικά στοιχεία.
Οι επιπτώσεις της ξενομανίας είναι δυσάρεστες και επικίνδυνες για τους Έλληνες. Απόρροια της ξενομανίας είναι η πολιτισμική και ηθική αλλοτρίωση. Η απόρριψη των εθίμων του ελληνικού λαού και η αποδοχή ξενικών προτύπων θα οδηγήσει στην καταστροφή της εθνικής κουλτούρας και ταυτότητας. Έπειτα, η ξενομανία συνθλίβει την ανθρώπινη προσωπικότητα και μαζοποιεί το άτομο, χωρίς να το αφήνει ελεύθερα να δημιουργήσει. Αξιοσημείωτη είναι και η άμβλυνση της αντίστασης των μικρών λαών απέναντι στους ισχυρούς. Οι ξενομανείς δεν διατηρούν την εθνική τους αυτονομία και εντάσσονται έτσι σε μια ευρύτερη κοινότητα αδιαφορώντας για την απώλεια του πολιτισμού τους. Συνοπτικά, οι Έλληνες πρέπει να συνδυάσουν το νέο με το παλιό, γιατί η πείρα, οι γνώσεις και οι ηθικές αξίες των παλαιότερων γενεών βοηθούν αυτούς να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο?

Εύη Μιχαλάκη, φοιτήτρια β? έτος νομικής

 Πηγή:http://www.xronos.gr/articles/detail.php?ID=40836 

Αφήστε μια απάντηση