kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συγγραφέας: kantonopou στις 28 Σεπτεμβρίου, 2009

kossovo.jpgΟ κατακλυσμός του Νώε, που είναι ένα παγκόσμιο και πανθομολογούμενο ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονός, έχει πολλά διδάγματα και συμβολισμούς. ΄Ενας από τους κυριότερους είναι ότι η Κιβωτός  συμβολίζει την  Εκκλησία του Χριστού. Πράγματι η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τη χάρη και την αλήθειά της, σώζει τον άνθρωπο από τον κατακλυσμό της ανομίας και ελευθερώνει τον άνθρωπο από την λήθη, την  άγνοια, την ραθυμία. Από την πλάνη, την  αμαρτία και την μαγεία.

Πολλοί όμως λένε: « – τι κάνει η Εκκλησία;»

Δε θέλουμε να πούμε πολλά… Αλλά είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι η Ορθοδοξη Εκκλησία, απανταχού της Γης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι:

Ο υπ΄αρ. 1 παράγων Κοινωνικής Πρόνοιας και φιλανθρωπίας με τα απειράριθμα ιδρύματά της, που αν έκλειναν για μια στιγμή και αποσύρονταν οι αφιλοκερδώς εργαζόμενοι σ΄αυτά χριστιανοί και χριστιανές, θα γινόταν κοινωνική έκρηξη και πολλοί θα βρισκόντουσαν στο δρόμο, φέρνοντας συγχρόνως το κράτος σε κοινωνικό αδιέξοδο.

Ο υπ΄αρ. 1 παράγων ψυχικής υγιεινής με πνευματικούς και γεροντάδες, Μοναστήρια και προσκυνήματα, όπου κάθε πονεμένος και ψυχικά φορτισμένος συνάνθρωπός μας βρίσκει γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Πόσοι άνθρωποι κάθε χρόνο στο άγιο Ορος, πέρα από τα πνευματικά τους καθήκοντα, που επιτελούν εκεί, ανανεώνονται και ξαναβρίσκουν τον χαμένο εαυτό τους. Από παλιές εκθέσεις πεπραγμένων Πνευματικών εξομολόγων από τις περιοδείες τους στην ελληνική ύπαιθρο, γίνεται γνωστό ότι «απεφεύχθησαν» τόσοι φόνοι και κλοπές και λοιπά εγκλήματα από την ποιμαντική δράση και παρέμβαση της Εκκλησίας μας.

Ο υπ΄αρ. 1  παράγων εθνικής Παιδείας «πάλαι τε και επ΄εσχάτων» με τους   Διδασκάλους του Γένους, το  Κρυφό σχολειό, τις Σχολές και Ακαδημίες κατά τόπους, την Εισαγωγή των θετικών Επιστημών από μορφωμένους Κληρικούς στα πρώτα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ο υπ΄αρ. 1 παράγων εθνικής προσφοράς και σε αίμα. Εχουμε 11 Πατριάρχες, 100 Επισκόπους, 2000 Νεομάρτυρες και 6000 κληρικούς μάρτυρες της Πίστεως, αλλά και της Πατρίδος, για την εθνική τους και την άλλη ποικίλη δράση. Αυτό το ομολογούν και οι Τούρκοι ιστορικοί, ότι εμείς έχουμε αυτό το προνόμιο, τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν ούτε ένα Χότζα μαρτυρήσαντα «υπέρ της μητέρας Τουρκίας»!

Ο υπ΄αρ. 1 παράγων πολιτισμού. Πόσα κειμήλια και έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί, διαφυλαχθεί, διασωθεί  στο Αγιο Ορος,  στους Αγίους Τόπους και όπου αλλού κυματίζει η Ελληνορθόδοξη, Ελληνική και Βυζαντινή, Σημαία. Όλες οι τέχνες έχουν καλλιεργηθεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας: Αρχιτεκτονική, Αγιογραφία, Καλλιγραφία, Μικρογραφία, Ναοδομία, Ψηφιδογραφία, Χαρακτική, Χειροτεχνία, υφαντική, Μουσική, κεντητική… Τα αρχαία χειρόγραφα των κλασσικών συγγραφέων της πρό Χριστού Ελλάδας έφτασαν σε μας μέσα από τις αντιγραφές και διαφυλάξεις των καλογέρων μας.

Ο υπ΄ αρ. 1 παράγων παγκόσμιας προσφοράς. Ο Σλαβικός Πολιτισμός π.χ. υπήρξε αποτέλεσμα της ιεραποστολικής και φιλολογικής δράσεως των δύο Θεσσαλονικέων Ελλήνων ρασοφόρων αδελφών Μεθοδίου και Κυρίλλου.

Ο υπ΄ αρ. 1 παράγων στήριξης του πληθυσμού σε θεομηνίες, καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, επιδημίες. Στα Νοσοκομεία και τις Φυλακές, στα Ορφανοτροφεία και Γηροκομεία, στα Κοιμητήρια και τους πενθούντες, ποίοι πηγαίνουν και βρίσκονται δίπλα τους; Οι φιλάνθρωποι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εμπνεόμενοι από το θείο λόγο και καθοδηγούμενοι από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Η Εκκλησία έδινε, δίνει και θα δίνει  τα πάντα, πάντοτε, προς πάντας, παντού.

Παλιά με Μ. Βασίλειο και τη Βασιλειάδα, ύστερα με το Βυζάντιο και την απέραντη φιλανθρωπία του… και τώρα με τα άπειρα ιδρύματα κάθε Μητροπόλεως και τοπικής Εκκλησίας.

Το τι πρόσφερε και προσφέρει η Εκκλησία μαςθα φανεί καλύτερα αν θυμηθούμε έναν άνθρωπο:

Τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος!!!

«Επανάσταση» πριν από την επανάσταση του ΄21

Καταγόμενος από το Μεγάλο Δένδρο Αιτωλίας και με 18 χρόνια μοναχικής άσκησης στο Αγιο Ορος, στην  Ιερά Μονή Φιλοθέου, ξεκίνησε με την άδεια πνευματικών και Πατριαρχών περιοδείες στην Ηπειρωτική και Νησιώτικη Ελλάδα, και:

   Καθιέρωσε την Ελληνική γλώσσα

v    Μετέφερε το παζάρι από την Κυριακή στο Σάββατο

   Καθιέρωσε την Κυριακή αργία

   Κατασκεύασε 6.500 κολυμβήθρες

   Εβάπτισε χιλιάδες παιδιά

   Εστησε Σταυρούς παντού στήριγμα και παρηγοριά των σκλαβωμένων Ελλήνων

v    Ιδρυσε 1100 κατώτερα σχολεία και 200 ανώτερα

v    Εθέσπισε την ομαδική Πνευματική ζωή με τους κύκλους συμμελέτης Αγ. Γραφής

v    Πρόλαβε τους εξισλαμισμούς και γύρισε πίσω στην Ορθοδοξία πληθυσμούς ολόκληρους που είχαν παρασυρθεί

v    Κήρυξε τον θείο λόγο με απλότητα και παραστατικότητα

v    Απήγγειλε τα ελληνικά ονόματα όπως είναι γραμμένα στην ορθοδοξία.

   Προφήτευσε τα μέλλοντα

   Μαρτύρησε για τον Χριστό και τον άνθρωπο

Και όλα αυτά από έναν μόνο άνθρωπο. Ενας άνθρωπος έκανε, και με το παραπάνω, ό,τι κάνει ένα Υπουργείο Παιδείας.

Κι ας μη μιλήσουμε για τους Τρείς Ιεράρχες

Για τον Γρηγόριο τον Ε΄ και τον Ρωγών ΙωσήφΓια τον Χρυσόστομο Σμύρνης κλπΎστερα,  Ορθόδοξη Εκκλησία μας από την άλλη μεριά δεν έχει τις Σταυροφορίες και τις αποικιοκρατίες, ούτε είναι κράτος με Τράπεζα και Αστυνομία, με διπλωματία και εξωτερική πολιτική,  όπως το Βατικανό, ούτε υιοθετεί τις ακρότητες και διαστροφές των προτεσταντών.

Βεβαίως η Εκκλησία μας δεν είναι ένα ανθρώπινο καθίδρυμα, δεν είναι μια κοινωνική οργάνωση: Εχει Θεανθρώπινο χαρακτήρα και Κεφαλή έχει τον Θεάνθρωπο Κύριο, τον Χριστό, που είναι ο Αληθινός Θεός. Και αν όλα τα παραπάνω, τα κοινωνικά και πολιτιστικά έργα,  να μη τα πραγματοποιούσε η Εκκλησία μας, και μόνο τη Αλήθεια και τη Μετάνοια να πρόσφερε, όπως και προσφέρει στον κόσμο συνεχώς,  και μόνο αυτό θα έφτανε για νάβρισκε ο άνθρωπος τον Θεό Του και τον χαμένο παράδεισο.

Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό η Εκκλησία μας, και δόξα τω Θεώ, αλλά πλείστα όσα φιλάνθρωπα έργα, γι αυτό δεν νομιμοποιούνται να  στρέφονται με συκοφαντία και αχαριστία κατά της Εκκλησίας μας οι εκκλησιομάχοι και να λένε «τι κάνει η Εκκλησία και ότι δεν κάνει τίποτε».

Κι ένα τελευταίο: Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη απάτη και απειλή; Ασφαλώς τα Ναρκωτικά. Αποδεδειγμένα λοιπόν  – και από τηλεοράσεως – μόνο ο Χριστός με την Χάρη Του ελευθερώνει τους εξαρτημένους από τις τοξικές ουσίες. Μικρή προσφορά είναι αυτή έστω και σ΄ένα άνθρωπο και σε μια οικογένεια; Μόνο η Εκκλησία δίνει τη δύναμη της πνευματικής χαράς και ελευθερίας μέσω της Μετάνοιας, που είναι και η μεγαλύτερη δύναμη των αιώνων. Αυτή τη μετάνοια χρειαζόμαστε όλοι για να μας δοθεί το θείο Ελεος και η θεία Δύναμη, σε μας και το Εθνος μας.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΜΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση