kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Aποποινικοποίηση της ηρωίνης προτείνουν οι ειδικοί στην Αυστραλία

Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Σεπτεμβρίου, 2009

n.jpg«Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα από το νόμο να δίνουν συνταγές για λήψη ηρωίνης σε εξαρτημένους από τη συγκεκριμένη ουσία, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως θάνατο από υπερβολική δόση, εξάπλωση επικίνδυνων ιών μέσω του αίματος, αλλά και εγκληματικές πράξεις», υποστηρίζουν οι ειδικοί στην Αυστραλία.

Ο δρ. Άλεξ Γούντοκ, διευθυντής της υπηρεσίας αλκοόλ και ναρκωτικών του Νοσοσκομείου St. Vincent του Σίδνεϊ, κάνει έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να ερευνήσει την περίπτωση, αν τοξικομανείς οι οποίοι αποτυγχάνουν σε προγράμματα αποτοξίνωσης, θα πρέπει, ως ύστατη επιλογή, να λαμβάνουν την ηρωίνη με συνταγή.

«Μιλάμε για μικρή ομάδα ανθρώπων, περίπου 5% του συνολικού αριθμού, οι οποίοι είναι εθισμένοι στην ηρωίνη και εξαιτίας της σοβαρότητας της εξάρτησής τους είναι διατεθημένη να εμπλακούν σε εγκληματικές πράξεις.

Επιπλέον, επηρεάζουν και άλλους να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη ουσία», δηλώνει ο γιατρός και προσθέτει: «Για το λόγο αυτό, αν τους «τραβήξουμε» από τους δρόμους και τους εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα θεραπείας (σσ. με επιστημονικά ελεγχόμενη χορήγηση ηρωϊνης), θα έχουμε ένα συνολικότερο όφελος, τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Λιγότερες εγκληματικές πράξεις, χαμηλότερα ασφάλιστρα για τον πολίτη».

Ο δρ. Γούντοκ, υπογραμμίζει ότι, παρότι στην Αυστραλία την τελευταία δεκαετία η ηρωίνη έχει σημειώσει θεαματική πτώση, δεν παύει να είναι ένα από τα πλέον καταστροφικά ναρκωτικά, με θύματα κάπου 400 χρήστες το χρόνο.«Είναι περίπου ο αριθμός των Αυστραλών, που έχαναν τη ζωή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ.Πρόκειται για πολύτιμες ζωές νέων ανθρώπων, απέναντι στις οποίες δεν μπορεί κανείς να σηκώσει τους ώμους με αδιαφορία ή να γυρίσει το βλέμμα αλλού», λέει.

Με την άποψη Γούντοκ συμφωνεί και ο καθηγητής Τζον Κάρι, διευθυντής του τμήματος ιατρικής για εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες του νοσοκομείου St. Vincent της Μελβούρνης, υποστηρίζοντας ότι έρευνες, που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό επί του θέματος, δείχνουν ότι η ελεγχόμενη λήψη της ηρωϊνης με συνταγή, σε προβληματικούς χρήστες, αυξάνει τις πιθανότητες απεξάρτησης. «Μπορεί κανείς να το παραλληλίσει, αν θέλει, με την ινσουλίνη, που δίνουμε στους διαβητικούς», είπε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ –  27/09/2009

Αφήστε μια απάντηση