kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Με ηπατίτιδα Γ οι μισοί χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών»

Συγγραφέας: kantonopou στις 20 Σεπτεμβρίου, 2009

n.jpgΜια άλλη σημαντική έρευνα που διενεργείται στο εργαστήριο του δρα Κωστρίκη, αφορά την ηπατίτιδα Γ σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. «Η ηπατίτιδα Γ δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταδίδεται με μολυσμένο αίμα, βασικά, και συνήθως με κοινή χρήση συριγγών. Άρα, μια κατηγορία ψηλού κινδύνου είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Η έρευνα έγινε σε δύο επίπεδα. Με τη συνεργασία όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων και ιδιωτικών κλινικών και με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, έχουμε βρει όλα τα οροθετικά άτομα με ηπατίτιδα Γ.

Έχουμε πάρει αίμα σχεδόν από όλα τα άτομα που είναι διαγνωσμένα με ηπατίτιδα Γ και μελετήσαμε γενετικά το στέλεχός τους.

Και εδώ, υπάρχει το στοιχείο της γενετικής ετερογένειας, όπως και στον ΗΙV. Άρα, ο ιός της ηπατίτιδας Γ είναι προερχόμενος από πάρα πολλές χώρες. Ένα βασικό εύρημα της μελέτης είναι ένας μωσαϊκός ιός της ηπατίτιδας Γ που εντοπίσαμε και ο οποίος αποτελεί πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία μόνο δύο τέτοιες περιπτώσεις και η τρίτη αφορά την Κύπρο. Μελετούμε το θέμα σε βάθος για να δούμε και την πιθανή εξάπλωσή του στην Κύπρο. Ένα άλλο παράδοξο που εντοπίσαμε, είναι ότι η γενετική σχέση που έχουν οι ασθενείς στην Κύπρο, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πράγμα που δείχνει ότι οι ιοί έρχονται συνεχώς από το εξωτερικό.

»Επεκτείναμε τις μελέτες μας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) με σχεδόν όλα τα θεραπευτικά κέντρα και διενεργήσαμε μια μελέτη, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό δημοσίευση. Τα ευρήματα είναι τρομακτικά. Πρώτον, η συχνότητα μόλυνσης αυτών των ατόμων φθάνει σε ποσοστό 50%. Δηλαδή, ένας στους δύο είναι μολυσμένος με ηπατίτιδα Γ. Είναι όλοι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο εύρημα, δείχνει ακριβώς αυτό που ήδη ξέραμε, ότι ο ιός μεταδίδεται με επιμολυσμένες σύριγγες. Αυτό το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε, επίσης, όταν τελειώσαμε τη γενετική ταυτοποίηση αυτών των ατόμων και εκεί βρήκαμε γενετικές συγγένειες μεταξύ των ιών.

Βρήκαμε τρεις τέτοιες ομάδες ατόμων όπου ο ιός είναι συγγενικός, πράγμα που δείχνει ξανά την επιδημιολογική σχέση αυτών των ατόμων, οι οποίοι πιθανότατα χρησιμοποιούσαν την ίδια σύριγγα. Αυτό, είναι φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί στο γενικό πληθυσμό και δείχνει ακριβώς την ιδιομορφία αυτού του ειδικού πληθυσμού. Άρα, αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στην Κύπρο φαίνεται να υπάρχει μετάδοση του ιού από μολυσμένες σύριγγες. Λόγω αυτών των ευρημάτων, προσωπικά θα υποστήριζα τη δωρεάν χορήγηση συριγγών στα άτομα αυτά».

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Πηγή:http://www.philenews.com/digital

Αφήστε μια απάντηση