kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η ζωή της πίστεως

Συγγραφέας: kantonopou στις 20 Σεπτεμβρίου, 2009

iolll.jpgΤου πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Ο Απ. Παύλος ομιλεί σήμερα γιατί την «εν Χριστώ» ζωή (Γαλάτ. β΄ 16-22) αναφέρεται στα έργα του «Νόμου» της Παλ. Διαθήκης και στα έργα της «πίστεως». Η τήρηση των τυπικών διατάξεων του Μωσαϊκού Νόμου δεν ωφελεί πλέον εμάς τους Χριστιανούς. Διότι «τα αρχαία παρήλθε, ιδού γέγονε καινά τα πάντα».

Εμείς οι Χριστιανοί, που ζούμε στην εποχή της χάριτος, πάψαμε να είμαστε κάτω από την εξουσία του Νομού της Παλ. Διαθήκης. Πεθάναμε ως προς τον νόμο για να ζήσουμε μια νέα ζωή, που θα ήταν περισσότερο αρεστή και ευπρόσδεκτη από τον Θεό μας. Διότι αυτή η ζωή είναι ζωή πίστεως, ζωή αγιότητος και πλήρους αφοσιώσεως προς τον Ιησού Χριστό, ζωή πνευματική.

Με το άγιο βάπτισμα σταυρωθήκαμε και πεθάναμε μαζί με τον Χριστό μας, «ίνα Θεώ ζήσωμεν». Επομένως ο παλαιός και κακός εαυτός μας έπαυσε να ζει. Αντ’ αυτού ζει ο αναγεννημένος με τη θεία χάρη άνθρωπος, ο πιστός και αφοσιωμένος οπαδός του Κυρίου.

Αυτό δηλ. που πρέπει να ζούμε τώρα οι Χριστιανοί πρέπει να εμπνέεται και να κυριαρχείται από την ζώσα πίστη στον υιό του Θεού, που θυσίασε τον εαυτό του επί του σταυρού για τη σωτηρία μας.Έτσι ο Χριστός είναι εκείνος που κάμνει και ενεργεί τα πάντα μέσα μας.

Αυτός κυβερνεί και δεσπόζει στην ψυχή μας και το μεν δικό μας θέλημα είναι νεκρό, το δε δικό του επηρεάζει και κυβερνά τη ζωή μας.

Είναι ανάγκη να ζει μέσα μας ο Χριστός. Να εμπνέει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, τις αποφάσεις, τους λόγους και τα έργα μας, και την όλη διαγωγή μας. Τότε είμεθα πραγματικοί Χριστιανοί, τέκνα Θεού και αδελφοί του κυρίου.

Τα έργα της Χριστ. Πίστεως και ζωής μας χρειάζονται για την ψυχική μας σωτηρία. Όσο η πίστη είναι ζωντανή, ανανεώνεται και ενισχύεται, τόσο και τα έργα τα Χριστιανικά θα είναι ανάλογα.

Οφείλουμε να διακηρύττουμε όπως ο απ. Παύλος: «Ζω ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός!».

Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Σεπτεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15308,   σελίδα 38  

Αφήστε μια απάντηση