kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Δολοφονούσε για τα νούμερα της τηλεόρασης

Συγγραφέας: kantonopou στις Αύγουστος 17, 2009

222ttt.jpgΤο αντικείμενο της τηλεοπτικής εκπομπής του Γουάλας Σούζα ήταν η βία στην πόλη Μανάους, στον Αμαζόνιο.Οταν η επικαιρότητα δεν του έδινε αρκετά θέματα, τα δημιουργούσε μόνος του. Ο διάσημος παρουσιαστής, βουλευτής και πρώην αστυνομικός κατηγορείται από τη βραζιλιάνικη αστυνομία ότι οργάνωσε πέντε δολοφονίες, τις οποίες οι ρεπόρτερ του στη συνέχεια έσπευσαν να καλύψουν με κάθε λεπτομέρεια.

Η υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, δεν σταματάει εκεί.

Οι νεκροί δεν ήταν τυχαίοι, ήταν εμπλεκόμενοι με το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά ανήκαν στην αντίπαλη συμμορία από αυτήν στην οποία ανήκει ο Σούζα. Ο δημοφιλής βουλευτής διαψεύδει τα πάντα και υποστηρίζει ότι έχει γίνει στόχος των Αρχών επειδή ερευνά τα κυκλώματα διακίνησης όπλων στις φυλακές.

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται από τον Οκτώβριο του 2008, όταν ένας από τους βοηθούς του Σούζα, ο απόστρατος αστυνομικός Μοασίρ Ζόρζε ντα Κόστα, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εννέα φόνους. Ο Ντα Κόστα κατέθεσε ότι είχε διαπράξει τουλάχιστον έναν από τους φόνους κατ’ εντολήν του Σούζα.

Η μεσημεριανή εκπομπή «Κανάλ Λίβρε» μεταδιδόταν από το στούντιο, όπου ο Σούζα μιλούσε για το δράμα της εγκληματικότητας, ενώ τον διέκοπταν ρεπορτάζ, συχνά ζωντανά, από τους τόπους διαφόρων εγκλημάτων. «Οταν έγινα αστυνομικός το 1979, αυτή η πόλη δεν γεννούσε εγκληματίες», είπε σε μια εκπομπή. Το 1979 η Βραζιλία ήταν δικτατορία και η αστυνομία ήταν παγκοσμίως διάσημη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καριέρα του Σούζα στην αστυνομία τελείωσε γρήγορα και ατιμωτικά, καθώς θεωρήθηκε εμπλεκόμενος σε απάτες για την κλοπή καυσίμων και συνταξιοδοτικών εισφορών. Ομως στη συνέχεια άρχισε καινούργια σταδιοδρομία ως προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, και η δημοτικότητά του τον βοήθησε να εκλεγεί στην τοπική Βουλή του κρατιδίου Αμαζόνας με τις περισσότερες ψήφους.

Ο Σούζα δεν κατηγορείται απευθείας για τις δολοφονίες, αλλά για διακίνηση ναρκωτικών, σύσταση και συμμορία και οπλοκατοχή. Αντίθετα, για δολοφονίες κατηγορούνται ο γιος του, Ραφαέλ, και κάποιοι από τους 20 ακόμη άνδρες που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση. «Οι εντολές για τις εκτελέσεις προέρχονταν πάντα από τον βουλευτή και τον γιο του, οι οποίοι εν συνεχεία ενημέρωναν τα τηλεοπτικά συνεργεία ώστε να φθάσουν στο σημείο πριν από την αστυνομία», είπε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας του κρατιδίου, Τομάζ Βασκονσέλος. Ο Βασκονσέλος ισχυρίστηκε ότι οι δολοφονίες αντιπάλων διακινητών ναρκωτικών είχαν τον διπλό στόχο «να απαλλαγεί από τους αντιπάλους του και να αυξήσει τη θεαματικότητα της τηλεοπτικής του εκπομπής».

Τάγμα θανάτου

«Πιστεύουμε ότι ο Σούζα και ο γιος του οργάνωσαν ένα είδος τάγματος θανάτου προκειμένου να εκτελούν τους αντιπάλους εμπόρους ναρκωτικών.Ο Σούζα εξολόθρευε τον αντίπαλο και χρησιμοποιούσε και τη δολοφονία ως θέμα για την εκπομπή του».

Ο Σούζα υποστηρίζει ότι οι ρεπόρτερ του έφθαναν πάντα ταχύτατα στους τόπους των εγκλημάτων επειδή άκουγαν τις συχνότητες της αστυνομίας και επειδή είχαν ενημέρωση μέσα από τα αστυνομικά τμήματα και από το νεκροτομείο του Μανάους.

«Το να ισχυριστεί κανείς ότι μια εκπομπή που είχε τεράστια θεαματικότητα τόσα χρόνια χρειάστηκε να καταφύγει σε δολοφονίες για να αυξήσει το κοινό της, είναι τελείως παράλογο», δήλωσε ο Σούζα. «Εγώ ήμουν αυτός που οργάνωσε κοινοβουλευτικές έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, το σωφρονιστικό σύστημα, τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών από την αστυνομία και την παιδεραστία». Ενώ ο γιος του βρίσκεται στη φυλακή, ο Σούζα, που χαίρει βουλευτικής ασυλίας, παραμένει ελεύθερος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

The Associated Press 

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_13/08/2009_32553

Αφήστε μια απάντηση