kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η ελευθερώτρια αλήθεια (του μοναχού ΜΩΥΣΗ, Αγιορείτη)

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Ιουλίου, 2009

10.jpgΤο ευαγγέλιο λέει πως όποιος γνωρίσει την αλήθεια θα ελευθερωθεί. Ο αρχαίος Έλληνας Χίλων έλεγε: “Αλήθειαν κτήσαι”, «κάνε κτήμα σου την αλήθεια». Δόγμα και όρος της φιλοσοφίας είναι πως η αλήθεια είναι μία και δεν μερίζεται.

Υπάρχουν βεβαίως και υποκειμενικές αλήθειες ή αλήθειες που φαντάζεται κανείς, τις θεωρεί σχετικές, και αποτελούν προσωπικές υποθέσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει η απόλυτη αλήθεια.

Η επιστημονική αλήθεια, νομίζουμε, είναι σχετική και εξαρτάται από την κρίση του νου και του πεπερασμένου μυαλού. Συχνά μεγάλες επιστημονικές αλήθειες αναθεωρούνται.Η επιστήμη όμως δεν παύει να θεοποιείται από ορισμένους και να τους προσφέρει έπαρση και εγωισμό. Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι είμαστε στην αρχή ή στο τέλος της επιστήμης. Γι’ αυτό δεν βλάπτει να είμαστε λίγο πιο ταπεινοί.

 Δυστυχώς σήμερα η αλήθεια βιάζεται, καταπατείται, φιμώνεται και κακοποιείται βάναυσα, ακόμη και σε ιερούς χώρους, που ποτέ δεν το περίμενες. Η αλήθεια υποκρίνεται, μεταποιείται και μεταλλάσσεται περίτεχνα, χάρη σκοπιμοτήτων και υλικών κερδών. Δεν είναι από όλους σεβαστή και αγαπητή η αλήθεια, η ωραία, ιερή και μοναδική αλήθεια. Ακόμη και η επιστήμη, χρηματοδοτούμενη από κερδοσκοπικές εταιρείες, βγάζει διάφορα συμπεράσματα κι εκδίδει αλλότριες γνωματεύσεις. Ακόμα και τα μέσα ενημερώσεως επηρεάζονται διαφορότροπα. Εκεί όμως που παραποιείται τρομερά η αλήθεια είναι από τους πολιτικούς. Απόδειξη αυτού, η απόγνωση του εκλογικού σώματος, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχε τόσο μεγάλη αποχή.

Το να σέβεται και να διακονεί πρόθυμα κανείς σήμερα την αλήθεια είναι άθλημα, ηρωισμός και αξιέπαινη τιμιότητα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη.Αυτοί συντηρούν τον κόσμο. Όσοι αντιστέκονται στην κατρακύλα είναι αφανείς μάρτυρες, και αξίζει με κάθε τρόπο να τους προστατεύσουμε. Οι άνθρωποι ζουν για την ευτυχία και όχι για την αλήθεια. Λησμονούν πως ευτυχισμένος είναι όποιος υπηρετεί πιστά την αλήθεια, όπως λέει ένας σοφός. Η αλήθεια δεν είναι φιλοσοφικός συλλογισμός, αλλά τρόπος ζωής που καλούμεθα να βιώσουμε.

Το ψέμα είναι πράξη δειλίας, προσωρινή λύση, κόλπο που σύντομα θα μας εκθέσει και σύντομα θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε και να το αυξήσουμε. Μόνο η αλήθεια λυτρώνει και ελευθερώνει τέλεια. Όπως λέει ένας νέος συγγραφέας στο ωραίο βιβλίο του “Μικρός οδηγός ζωής, η διαθήκη ενός συνηθισμένου ανθρώπου”, “η προσήλωση στην αλήθεια οδηγεί στη γνώση, και η γνώση οδηγεί στην πίστη. Η πίστη οδηγεί στη δύναμη. Η δύναμη της πίστης είναι τεράστια” (Πάνος Τσεπενέκας).

Θέλει τόλμη να αγαπήσει κάποιος θερμά την αλήθεια και να εργασθεί ισόβια γι’ αυτή.Έχει κόστος και πολλές θυσίες η υπηρέτησή της. Χαρίζει όμως πλούσια γαλήνη, ειρηνική συνείδηση, αφοβία και χαρά. Αναληθής λόγος πολύς κυκλοφορεί σήμερα, ανειλικρινείς σχέσεις, ψεύτικα πράγματα, υποκριτικά χαμόγελα και ανούσιες υποσχέσεις. Γι’ αυτό η ζωή έγινε τόσο κουραστική, βαρετή και ανυπόφορη. Η ελευθερώτρια αλήθεια πάντα αναμένει να μας αναπαύσει όλους, περισσότερο από τον ύπνο, τις διακοπές, τον ήλιο και τη θάλασσα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -26/07/2009

Αφήστε μια απάντηση