kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Συγγραφέας: kantonopou στις Αύγουστος 22, 2008

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ»

22 -8- 2008 8:48 am  

Δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Κέρκυρα.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα των θρησκευτικών και τη δυσαρέσκεια που έχουν εκφράσει ορισμένοι μητροπολίτες είπε: «Δεν υφίσταται θέμα, δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό, όσον αφορά στη διδασκαλία αυτού του μαθήματος».

Πρόσθεσε ότι «το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης να εξαιρεθεί».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι αυτό που μεταβάλλεται είναι ότι «κατά την πάγια δήλωση σύμφωνα με την οποία κάποιοι επικαλούνται λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλύσουν επακριβώς αυτούς τους λόγους γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα».

«Ουσιαστικά με τη μεταβολή που κάνουμε εμείς πρώτον προστατεύουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Δεύτερον, σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα των αλλοθρήσκων ή αλλοδόξων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο μάθημα και καλύπτουμε νομικά τους διδάσκοντες ενόψει των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προστατεύοντας και ενισχύοντας, αν θέλετε, το διεθνές κύρος της χώρας η οποία είναι μια χώρα δημοκρατική που σέβεται τη διαφορετικότητα» συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί «εύλογη» την ανησυχία των μητροπολιτών, της ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπίσκοπου. «Εγώ μπορώ να σας πω ότι έχω μια πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία με σωφροσύνη αντιμετωπίζει το ζήτημα. Οι ανησυχίες βεβαίως, εκφράζονται και ορθώς κατά τη γνώμη μου, αλλά η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μιλά με σαφήνεια και να μιλάει συγκεκριμένα.

Η θέση μας λοιπόν είναι αυτή, είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις» τόνισε. 

Πηγή: http://earthquake.pblogs.gr/2008/08/stylianidhs-den-yfistatai-thema-gia-ta-thrhskeftika.html  

********************************************************************* Μήνυμα προς την Εκκλησία
Καθησυχάζει τους μητροπολίτες ο υπουργός Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών 

Κέρκυρα   
 
 

Καθησυχαστικό μήνυμα προς τους μητροπολίτες, που διαφωνούν με τις αλλαγές που αναμένονται στο μάθημα των Θρησκευτικών εξέφρασε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός από την Κέρκυρα κατά τη διάρκεια περιοδείας του ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης και να εξαιρεθεί», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι ενώ πριν για να εξαιρεθεί κάποιος από το μάθημα επικαλούνταν λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένος να αναλύει επ? ακριβώς αυτούς τους λόγους «γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα».Υπενθύμισε μάλιστα ότι για αυτό το θέμα υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική διοίκηση πριν από δύο χρόνια.«Όταν παρέλθει η διετία και δεν γίνει μια μορφή προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα, τότε κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και ο διδάσκων και ο διευθυντής του σχολείου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή αυτών των δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Τόνισε μάλιστα πως με την μεταβολή που αναμένεται στο μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο προστατεύεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, αλλά και γίνονται σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα των αλλόθρησκων ή αλλόδοξων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο μάθημα, ενώ καλύπτονται νομικά και οι διδάσκοντες ενόψει των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.Ο υπουργός, βέβαια, χαρακτήρισε «εύλογη» την ανησυχία των μητροπολιτών, της ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, τόνισε όμως ότι «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μιλά με σαφήνεια και να μιλά συγκεκριμένα. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις». 

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=930544&lngDtrID=244

ΚΑΙ

http://www.tovimadaily.gr/NewsArticle.aspx?lngEntityID=930544  

********************************************************************* 

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ  

Από την συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη μετά την σύσκεψη στη Νομαρχία της Κέρκυρας 

Δημοσιογράφος: ? στο παράπονο που εξέθεσε ο μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, όσον αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών και την προαιρετικότητά του, θα ήθελα να μας δώσετε σαφώς μια απάντηση ακριβώς δηλαδή τα επιχειρήματα πάνω στα οποία βασιστήκατε για να κάνετε αυτή τη μεταβολή.  

Υπουργός: ?Πρώτα απ’ όλα για το θέμα των θρησκευτικών θέλω να σας πω ότι δεν υφίσταται ζήτημα. Διότι δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό όσον αφορά τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος.

Το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης για να εξαιρεθεί.
Αυτό το οποίο μεταβάλλεται, είναι ότι κατά την πάγια δήλωση σύμφωνα με την οποία κάποιοι επικαλούνται λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλύσουν επ? ακριβώς αυτούς τους λόγους γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα.?

Πηγή: http://blogthea.com/NextStep/aeaethoaeo/19183-oi-iaecia-oui-encoeaooeeui.html 

Αφήστε μια απάντηση