kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Οδηγούν προς κατάργηση το μάθημα των Θρησκευτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις Αύγουστος 11, 2008

Ντόμινο αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους κύκλους της ιεραρχίας και της θεολογικής κοινότητας η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας βάσει της οποίας «για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».
Για κατ’ ουσίαν κατάργηση του μαθήματος, ιδιαίτερα στα λύκεια, κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία, πέρα από την απογοήτευση του κλάδου, εκφράζει και την έντονη διαμαρτυρία της προς την ελληνική κυβέρνηση και όλη την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ διότι, όπως τονίζει, «στο μέσον του καλοκαιριού και ενώ όλοι ετοιμάζονται για τις διακοπές του Αυγούστου, εξαπέλυσε την επίμαχη εγκύκλιο, με την οποία το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρακτικώς μεταβάλλεται σε μάθημα επιλεγόμενο, αφού αρκεί μια απλή δήλωση επιθυμίας του γονέως ή του ενηλικιωθέντος μαθητή χωρίς την παράλληλη δήλωση της αιτίας της επιθυμίας αυτής».

Αναφερόμενη, εξάλλου, με δημόσια ανακοίνωσή της, στη μέχρι πρότινος ισχύουσα ρύθμιση που όριζε ότι από το μάθημα μπορούσαν να απαλλαγούν όσοι δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί με απλή δήλωσή τους στο σχολείο, τη χαρακτηρίζει νόμιμη, δίκαιη και επιβεβλημένη, αφού, όπως τονίζει, «στο σχολείο δεν επιδιώκουμε θρησκευτικό προσηλυτισμό και μάλιστα από την έδρα του διδάσκοντος».

Κατά την άποψη των ελλήνων θεολόγων η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη σε όλα τα σχολεία πρακτική δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα, αφού η δήλωση ότι «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος» αφήνει εντελώς ανοιχτό και αδήλωτο το θέμα της θρησκευτικής πίστης ή και απιστίας του μαθητή και της οικογένειάς του, καλύπτοντας έτσι όλους τους «φόβους» της Αρχής, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση όμως, όπως αναφέρουν, «θα μπορεί και μαθητής που είναι ορθόδοξος χριστιανός και ανήκει σε ορθόδοξη οικογένεια να απαλλάσσεται από το δήθεν «υποχρεωτικό κατά τα άλλα μάθημα των Θρησκευτικών».

Παράλληλα, επισημαίνοντας τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα σχολεία και κυρίως το γεγονός ότι το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναγκάζει τους μεγαλύτερους μαθητές να εγκαταλείπουν τα υπόλοιπα μαθήματα, πλην εκείνων στα οποία θα εξεταστούν, προδιαγράφουν και την τύχη του μαθήματος των Θρησκευτικών στη συνέχεια όταν «θα μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει ότι ναι μεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά θέλει να μη διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών», προβάλλοντας ίσως τον απλούστερο των λόγων που θα είναι η διασφάλιση λιγότερου φόρτου μαθητικής εργασίας.

Οι Θεολόγοι

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «οδηγούμαστε σε μια εθνική κοινότητα, μέρος της οποίας, είτε λόγω χαλαρής σχέσης με την Εκκλησία, είτε λόγω οικογενειακών συνθηκών, θα λέγεται (και θα είναι ενδεχομένως) ορθόδοξη, αλλά δεν θα έχει ακούσει τίποτα για τον Χριστό και τη διδασκαλία του».

Η Ένωση, τέλος, χαρακτηρίζει προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, η οποία, όπως λέει, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα, μιλάει για πρόβλημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ζητά ανάκληση της εγκυκλίου και συνάντηση το ταχύτερο με τον υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη.

«Λακτίζουν προς κέντρα»

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει την επίμαχη εγκύκλιο ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος και «τουλάχιστον αστεία» την προβαλλόμενη δικαιολογία της έκδοσής της για δήθεν απόκρυψη «προσωπικών δεδομένων». Όταν τα παιδιά γνωρίζονται και μάλιστα πολύ καλά μεταξύ τους, από ποιους οφείλουν να κρύψουν τα ανύπαρκτα «θρησκευτικά προσωπικά τους δεδομένα»; Από τον εαυτό τους; διερωτάται σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο Σύνδεσμος Κληρικών εγκαλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αντί να μεριμνά, εκτός των άλλων, για την ανάπτυξη στα παιδιά μας της «Εθνικής και Θρησκευτικής Συνειδήσεως», σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, «συμπράττει (άθελά του;) στη γενικότερη μαζική εκστρατεία ημεδαπών και αλλοδαπών μαινομένων ʽʽκαλοθελητώνʼʼ κατά της μητρός και τροφού του έθνους μας Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Καταλήγοντας στην επιστολή τους προς τον κ. Στυλιανίδη παραπέμπουν τον υπουργό στη γνωστή φράση του Χ. Κίσινγκερ «ότι πρέπει να χτυπηθούν με κάθε τρόπο οι Έλληνες στην Ιστορία, την ορθόδοξη πίστη, τη γλώσσα και τις παραδόσεις», διερωτώμενοι «Μήπως κ. υπουργέ, κάτι τέτοιο ή μάλλον αυτό κάνουμε ή σ’ αυτό συνηγορούμε, άθελά μας, σήμερα;».

Όπως οι θεολόγοι έτσι και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζητά την ανάκληση της εγκυκλίου ή «τουλάχιστον σιωπηρώς τη μη εφαρμογή της, ώστε να μην υπάρξει κακό προηγούμενο, αλλά και λόγω της αντισυνταγματικότητάς της».

  Πηγή:http://www.paron.gr/v3/new.php?id=30710&colid=&catid=33&dt=2008-08-10%200:0:0 

Αφήστε μια απάντηση