kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Θρησκευτικά και σύνταγμα?

Συγγραφέας: kantonopou στις 7 Αυγούστου, 2008

Το manitaritoubounou   αναφέρει:

  ……..« H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»Σ? αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ εισαγωγικά με το ζήτημα της θρησκευτικής και εθνικής αγωγής και κυρίως με το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, λόγω της τελευταίας μορφής της σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ περί απαλλαγής οποιοδήποτε μαθητή με απλή δήλωση των γονέων του εάν είναι ανήλικος (κάτω των 18 ετών).Ήδη έχουν γραφτεί τα πρώτα άρθρα, σχόλια ή συνεντεύξεις σε όλα τα ΜΜΕ.Βεβαίως και υπάρχουν και άλλα συναφή άρθρα στο σύνταγμά μας, που έχουν σχέση και καθορίζουν το πλαίσιο και για το περιεχόμενο της θρησκευτικής αγωγής στο σχολείο με παράλληλους και αλληλοσυμπληρούμενους άξονες:

α) Άρθρο 3 – (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας) «1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. H Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,?».

β) Άρθρο 5 – (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία): «1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και ? εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο?
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη?».

γ) Άρθρο 9A – (Προστασία προσωπικών δεδομένων): « Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση,? Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει.»

δ) Άρθρο 13 – (Θρησκευτική Ελευθερία):

«1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός?
4. Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους?».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με τη σχετική εγκύκλιο είναι:

Ι) Τηρήθηκε πλήρως το σύνταγμα;

ΙΙ) Εάν όχι, γιατί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν το θέτει;

ΙΙΙ) Υπάρχουν προτάσεις για να τηρηθεί ισότιμα για όλους τους πολίτες της χώρας; Ανάμεσα σ? αυτές υπάρχουν εναλλακτικές ή είναι μία και μοναδική;……………….

Αφήστε μια απάντηση