kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το 12% των μαθητών έχει δοκιμάσει έστω μία φορά ναρκωτικές ουσίες.

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Απριλίου, 2009

iijl.jpgΑνησυχητικά στοιχεία αναφορικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από Ελληνόπουλα ηλικίας 13-18 ετών προκύπτουν από την Πανελλήνια Έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ).

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, το 12% των μαθητών έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά παράνομες ναρκωτικές ουσίες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς που αναφέρουν χρήση ουσιών, έχουν επαναλάβει τη χρήση.

Τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιες ουσίες, με ποσοστό που αγγίζει το 25%, ενώ μόνο το 10% των κοριτσιών έχουν δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες.

Πολύ διαδεδομένη φαίνεται να είναι επίσης η κατανάλωση αλκοόλ στα ελληνόπουλα.

 Ένας στους 7 μαθητές πίνει αλκοολούχα ποτά με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ σχεδόν οι μισοί αναφέρουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών.

Επιπρόσθετα, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα.

 Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες μαθητές προσδοκούν θετικές αντιδράσεις από τη χρήση αλκοολούχων, όπως τη διασκέδαση, την κοινωνικότητα, την ευφορία κ.τ.λ.

Οι καταχρήσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν οι μισοί μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής.

 Η συνήθεια του καπνίσματος είναι ισχυρότερη στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

 Ακόμα και στην ηλικία των μόλις 13 ετών το 11% των αγοριών και το 4,5% των κοριτσιών δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει τσιγάρο!

Συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών, αλλά πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά το βαρύ κάπνισμα, δηλαδή το κάπνισμα πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα, με έναν στους 10 μαθητές να είναι «βαρύς καπνιστής».

Πηγή:http://www.apogevmatini.gr/?p=20414

Αφήστε μια απάντηση