kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ (Β)

Συγγραφέας: kantonopou στις 4 Αυγούστου, 2008

Το ιστολόγιο respentza αναφέρει:

Για τα θρησκευτικά στο Σχολείο.

 

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, έτους 2008, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση ?θρήσκευμα? στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως».

ΤΙ ΟΡΙΖΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002
«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση “θρήσκευμα” στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως». (ακριβώς ίδια με αυτήν του 2008)

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΔEΛTIO TYΠOY ΤΟΥ YΠEΠΘ ΣΤΙΣ 24-02-2005
«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες (εννοεί εκκλησιασμός, προσευχές, θρησκευτικές γιορτές κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»


ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ:

Τα θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικό μάθημα! Από τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ φαίνεται ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό και δεν γίνεται προαιρετικό, δεν προκύπτει από πουθενά κάτι διαφορετικό. (Η εγκύκλιος εστάλη έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα).
Από το 2002, οι γονείς δεν ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρουν για ποια αιτία ζητούσαν να απαλλαγεί το παιδί τους από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η διαφορά ήταν (όπως όριζε η εγκύκλιος στις 13/6/2002) ότι ο γονέας έπρεπε απλώς να αναφέρει στην υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος «χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».
Τρία χρόνια μετά, η απαλλαγή είχε γίνει ακόμα ευκολότερη, αφού με δελτίο Τύπου (24/2/2005) το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι ο γονέας μπορεί να δηλώσει «εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση ή διευκρίνιση».

  Πηγή: http://respentza.blogspot.com/2008/08/blog-post_2890.html

 

Αφήστε μια απάντηση