kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ευθανασία τέλος για Ιταλούς με ανίατη ασθένεια.

Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Απριλίου, 2009

el1.jpgΡΩΜΗ. Νόμο που απαγορεύει στους γιατρούς να σταματήσουν τη χορήγηση τροφής, όσα χρόνια κι αν βρίσκονται οι ασθενείς σε κώμα, ψήφισε χθες η ιταλική Γερουσία.

 

Η αντιπολίτευση αντέδρασε δηλώνοντας ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα πάνω στο θέμα.

 Ο νέος νόμος επρόκειτο να κατοχυρώσει το δικαίωμα των Ιταλών να αρνηθούν τη θεραπεία σε περίπτωση που υποφέρουν από ανίατη ασθένεια. Την τελευταία στιγμή, όμως, η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε τροποποίηση που επιτρέπει στους γιατρούς να προσφέρουν θεραπεία, παρά την άρνηση του ασθενούς, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, να ακυρώνεται η ουσία της νομοθεσίας.

Το ζήτημα της ευθανασίας δίχασε πριν από λίγους μήνες την Ιταλία, όταν το ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε να αποσυνδεθεί από τον σωλήνα τροφοδοσίας η 37χρονη Ελουάνα Εγκλάρο, που βρισκόταν σε κατάσταση φυτού επί 17 χρόνια, αφού η οικογένειά της είχε αποδείξει στο δικαστήριο ότι αυτή ήταν η βούλησή της.

 

 Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, υπακούοντας στις επιταγές του Βατικανού, είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σταματήσει την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

 Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες απαγορεύει σε κάθε περίπτωση την αφαίρεση του σωλήνα τροφοδοσίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο, δεν εντάσσεται στην κατηγορία της «θεραπευτικής αγωγής» αλλά των «απαραίτητων παρεμβάσεων για τη διατήρηση της ζωής».

 Επιπλέον, με τροποποίηση που εισήχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο νόμος δίνει στους γιατρούς δικαίωμα να καταπατούν την εκπεφρασμένη βούληση των ασθενών, ώστε «να ληφθούν υπόψη ενδεχόμενες πρόοδοι στην ιατρική επιστήμη».  

Ο νόμος εισάγει την έννοια της «βιολογικής διαθήκης», του δικαιώματος δηλαδή να δηλώνει κανείς εκ των προτέρων αν επιθυμεί ή όχι να λάβει θεραπεία σε ανίατες ασθένειες.

 «Μας κοροϊδεύετε.

Η βιολογική διαθήκη είναι γράμμα κενό», είπε η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Αννα Φινοκιάρο, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές τροποποιήσεις.  

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα είχε λάβει μέρος στις εργασίες της επιτροπής που προετοίμασε τον νόμο, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει τη συναίνεση που είχε επιτευχθεί στους κόλπους της επιτροπής.

Αλλη τροποποίηση της τελευταίας στιγμής αναφέρει ότι η βιολογική διαθήκη θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία και όχι κάθε πέντε χρόνια.

 

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο βουλευτής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» και γνωστός ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι διάβασε στην αίθουσα της Γερουσίας τη δική του, χειρόγραφη βιολογική διαθήκη, την οποία έχει καταθέσει σε συμβολαιογράφο.

 Οι συνάδελφοί του όλων των παρατάξεων τον άκουσαν με ασυνήθιστη προσοχή, όμως όταν έφθασε η ώρα της ψηφοφορίας, επέλεξαν τη γραμμή της πειθαρχίας στις επιταγές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

 Ο Βερονέζι δήλωσε ότι από αύριο θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ακύρωση του νόμου με δημοψήφισμα.

  Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/03/2009_308988

Αφήστε μια απάντηση