kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η Ελληνική Ορθόδοξη Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας.

Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Απριλίου, 2009

Την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία και την από αιώνων ελληνική ορθόδοξη παρουσία στη χώρα αυτή, έχει θέμα η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ελληνική Κληρονομιά-Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας», που εγκαινιάσθηκε χθες βράδυ στο ξακουστό Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης.

 

Την έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εγκαινίασαν ο Ούγγρος υφυπουργός Αυτοδιοικήσεων Μίκλος Κόβατς, ο αντιδήμαρχος Βουδαπέστης Τσάμπα Χόρβατ και ο μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτικής, της οικονομίας, των γραμμάτων και τεχνών, καθώς και εκατοντάδων ομογενών και φίλων της Ελλάδας.

 Μεταξύ των επισήμων βρίσκονταν ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ουγγαρίας Σέμιαν Ζολτ και η πρέσβης της Κύπρου στην Ουγγαρία Φρανσίς Γαλάτεια Λανίτου-Γουίλιαμς.

 

Την έκθεση, με εκατοντάδες ιστορικά εκθέματα, τα περισσότερα κειμήλια, που εκτίθενται γαι πρώτη φορά, οργάνωσε η «Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης» – που ιδρύθηκε το 1782, καταργήθηκε δια της βίας το 1952 και επαναλειτουργεί εδώ και δύο χρόνια – σε συνεργασία με τον «Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας» και με τη στήριξη του υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

 

Η έκθεση παρακολουθεί την ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και προσπαθεί να αναδείξει την ιστορική παρουσία τους στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και το ρόλο που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής.

 

Οι Ελληνες της Ουγγαρίας στήριξαν επίσης και ποτέ δεν ξέχασαν την αγωνιζόμενη για την απελευθέρωσή της το 1821 μητέρα-πατρίδα, συμμετέχοντες ενεργά και στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και της Φιλικής Εταιρείας.

 

Στην ιστορία των Ελλήνων της Ουγγαρίας και στη σημαντική συμμετοχή τους στα κοινά της χώρας αυτής, αναφέρθηκε στη μακρά ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης Νίκος Φωκάς, τονίζοντας τη σπουδαία συμβολή τους στην πρόοδο της δεύτερής τους πατρίδας.

 

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ – ο οποίος διαβίβασε στην αρχή τον χαιρετισμό, τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη – τόνισε το γεγονός τής ανέκαθεν ευνοϊκής μεταχείρισης των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, και ειδικότερα της ελληνικής και ορθόδοξης, από μέρους της Ουγγαρίας.

 

Οπως σημείωσε ο ίδιος, η μειονοτική πολιτική της Ουγγαρίας υπήρξε και υπάρχει υποδειγματική, και ο πρόσφατα ψηφισθείς θεσμός των Μειονοτικών Αυτοδιοικήσεων καταδεικνύει ότι οι μειονότητες δεν αποτελούν βάρος αλλά πολύ περισσότερο οδηγούν σε εμπλουτισμό της τοπικής κοινωνίας.

 

Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, καταδεικνύει και η παρουσία των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι, χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους, ενσωματώθηκαν στη νέα δεύτερη πατρίδα τους, την Ουγγαρία, συνεχίζοντας όμως την ελληνική παράδοση στη χώρα αυτή.

 

Τον «εξέχοντα» ρόλο που διαδραμάτισε η ομάδα Ελλήνων μεταναστών, η λεγόμενη «πρώτη ελληνική διασπορά», εξήρε στην ομιλία του ο Ούγγρος υφυπουργός Αυτοδιοικήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας μετά την Τουρκοκρατία, ενώ ο αντιδήμαρχος Βουδαπέστης επισήμανε τη μεγάλη εκτίμηση που διαθέτει στην πρωτεύουσα αλλά και στην υπόλοιπη Ουγγαρία, ο εκεί Ελληνισμός.

 

Μακρά αναδρομή στις σχέσεις Βυζαντίου και Ουγγαρίας, όπως και στην έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη χώρα αυτή, καθώς και στην πλούσια ελληνική κληρονομιά που παρουσιάζεται στην έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης, έκανε στη δική του ομιλία ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, Θωμάς Ματσούκας.

 

Για τους Ελληνες ευεργέτες και δωρητές, της Βουδαπέστης και της γενέτειράς τους, της Κοζάνης, μίλησε ο αντινομάρχης Κοζάνης Λάζαρος Γκερεχτές, σημειώντας πως οι Ελληνες απόδημοι, σημαντικά στελέχη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στις οποίες έχουν ενταχθεί, γίνονται συνήθως ευεργέτες και δωρητές δύο πατρίδων.

 

Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος επισημαίνει τα «ανεξίτηλα ίχνη» που έχουν αφήσει τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα στα δύσβατα μονοπάτια της ιστορίας, όπως και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους.

 

Από την πλευρά του, σε δικό του χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, εύχεται η έκθεση να αναδείξει την πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική δράση των Ελλήνων της Ουγγαρίας, πιστοποιώντας την ουσιαστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της.

 

Χαιρετισμούς στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης Σπύρος Αγκαρντές και ο γενικός γραμματέας της «Υπό Ελλήνων ιδρυθείσας Ορθοδόξου Ουγγρικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης», Βασίλης Σταματόπουλος, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Κοινότητας Μάρθα Πολιτίδη είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης και την επιμέλεια της έκθεσης.

 

Η τελετή των εγκαινίων πλαισιώθηκε με την παρουσίαση κλασικής μουσικής από εξαμελή ομάδα μουσικών εγχόρδων που συνόδεψαν τις ερμηνείες της γνωστής υψιφώνου της Οπερας Βουδαπέστης, Κλειώς Μυτιληναίου.

  Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/04/2009_273912

Αφήστε μια απάντηση