kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΔΥΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Αυγούστου, 2008

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Την εισαγωγή του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού στα σχολεία μελετά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, έχοντας διαπιστώσει ότι μετά από 45 χρόνια συστηματικής κρατικής αθεΐας, είναι απαραίτητο για την ιδιοπροσωπία των μελλοντικών πολιτών της χώρας. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική εφημερίδα «Νοβινάρ», ο Υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Ντανιέλ Βούλτσεφ, στα πλαίσια της Κυβερνητικής αποφάσεως, έδωσε εντολή για επίσημη παμβουλγαρική δημοσκόπηση για το αν ο λαός επιθυμεί την εισαγωγή του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία εκτιμάται ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι υπέρ της εισαγωγής του μαθήματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία από το προσεχές σχολικό έτος.

 

ΠΗΓΗ: http://www.ecclesia.gr/greek/pronaos/pronaos_36.html#n5

   

Eπιστρέφουν τα Θρησκευτικά σε σχολεία της Pωσίας

  

 

Yποχρεωτικά θα διδάσκεται από φέτος η Oρθόδοξη χριστιανική θρησκεία σε σχολεία της Pωσίας. Tο μάθημα έγινε υποχρεωτικό σε τέσσερις επαρχίες, ενώ η επιλογή του στα σχολεία άλλων έντεκα επαρχιών της χώρας θα είναι προαιρετική. Tο μάθημα των θρησκευτικών, που με πρωτοβουλία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου Pοσομπράζναντζορ πλέον θα διδάσκεται υποχρεωτικά στις επαρχίες Mπελγκόροντ, Mπριανσκ, Kαλούγκα και Σμολένσκ, απαγορευόταν αυστηρά στη Σοβιετική Eνωση. Kάθε επαρχία της χώρας αποφάσισε ξεχωριστά αν θα εγκρίνει τη διδασκαλία του μαθήματος, είτε ως υποχρεωτικού είτε ως προαιρετικού, στα σχολεία της.Oι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η εισαγωγή του μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα θα συμβάλει στη διατήρηση των παραδοσιακών πνευματικών αξιών στη Pωσία, ενώ οι επικριτές θεωρούν ότι απειλείται άμεσα η υπόσταση του κοσμικού κράτους.Tο εγχειρίδιο, που θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο στα σχολεία 11 από τις 86 επαρχίες της Pωσίας, παρουσιάζει συνοπτικά τις παγκόσμιες θρησκείες, δίνοντας έμφαση στην ιστορία και στα βασικά σημεία της Pωσικής Oρθοδοξίας.

H Oρθοδοξία είναι η επίσημη θρησκεία της Pωσίας, ενώ οι μουσουλμάνοι στη χώρα αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του πληθυσμού.

 
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=60696

Αφήστε μια απάντηση