kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ομιλία από τον καθηγητή Pavel Chirilla. «Οι αρχές της χριστιανικής ιατρικής• η ίαση ως εκκλησιαστικό έργο»

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Μαρτίου, 2009

 Την Δεύτερα 23 Φεβρουαρίου ε.ε. επισκέφθηκε την Ναύπακτο ο Καθηγητής Pavel Chirilla (Παύλος Κυρίλλα), δρ. Ιατρικής, Θεολόγος, Καθηγητής της Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα και ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Περίθαλψης Καρκινοπαθών (Palliative Care Center) «Αγία Ειρήνη» στο Βουκουρέστι. (Πρόκειται για έναν ξενώνα όπου φιλοξενούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο της ασθενείας τους.)

Ο κ. Κυρίλλα συνοδευόταν από τον Ιερομόναχο π. Θεοφάνη, Πνευματικό της Ιεράς Μονής Νέρα, ο οποίος γνωρίζει τα ελληνικά και εκτελούσε χρέη διερμηνέα…….

 

Το κείμενο της ομιλίας του και η συζήτηση δημοσιεύονται εδώ απομαγνητοφωνημένα.

Ο κ. Κυρίλλα διάβασε την εισήγησή του στα αγγλικά και μετέφραζε η κ. Φωτεινή Σαΐτη, ενώ στην συζήτηση μιλούσε στα Ρουμανικά και μετέφραζε ο π. Θεοφάνης. 

Σεβασμιώτατε, αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ,

 

Είμαι πολύ χαρούμενος που μιλώ μπροστά σας.

 

Πολλά χρόνια πριν είχα δουλέψει για ένα διάστημα δέκα ετών σε Μονάδα Πρώτων Βοηθειών (Emergency Hospital) σε νοσοκομείο στο Βουκουρέστι.

Εκεί είδα πολλούς ασθενείς να πεθαίνουν.

Όταν ήμουνα σε εφημερία έβλεπα πέντε με δέκα ασθενείς να πεθαίνουν κάθε ημέρα.

Ήμουνα πολύ εντυπωσιασμένος από την στιγμή του θανάτου και ειδικά από τους διαφορετικούς τρόπους με τον οποίον μπορεί να πεθάνη κανείς.

 

Τότε άρχισα να μαζεύω όλα τα χωρία με ιατρικά θέματα από τις Γραφές, με αυτό τον τρόπο ανακάλυψα πως υπάρχει ένα βιβλικό φάρμακο.

Μετά ανακάλυψα πως υπάρχει ένα χριστιανικό φάρμακο και αργότερα ανακάλυψα πως υπάρχει μια ορθόδοξη αντίληψη και ένας ορθόδοξος τρόπος για θεραπεία, που αναγνώρισα στα βιβλία του Σεβασμιωτάτου που μεταφράστηκαν στα Ρουμανικά και με βοήθησαν πάρα πολύ.

 

Σύμφωνα με την αντίληψη της ορθόδοξης θεραπείας πιστεύουμε πως η θεραπεία είναι μια θεανθρώπινη πράξη.

 Γιατί;

Επειδή στους ασθενείς υποφέρει ο Χριστός, δια των ιατρών θεραπεύει ο Χριστός και στον Ιερέα ακόμα ενεργεί και ευλογεί ο Χριστός.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η θεραπεία είναι μια εκκλησιαστική πράξη.

 

Από την πτώση του Αδάμ μέχρι τώρα η ανθρωπότητα υποφέρει, η ασθένεια μπορεί να προσβάλη οποιονδήποτε άνθρωπο, άνδρα, γυναίκα, σκλάβο, βασιλέα, παιδί, ηλικιωμένο, αμαρτωλό, άγιο, μοναχό, λαϊκό.

Η ακαδημαϊκή ιατρική γνωρίζει τις βιολογικές αιτίες των ασθενειών.

Η μέθοδος της χριστιανικής ιατρικής αναφέρεται στις πνευματικές αιτίες των ασθενειών.

 Στην Παλαιά Διαθήκη ανακαλύψαμε την κολαστική έννοια-αντίληψη των ασθενειών.

 Στην Καινή Διαθήκη ανακαλύψαμε καινούριες έννοιες-αντιλήψεις.

Για παράδειγμα την προφύλαξη από την αλλαζονεία, ακόμα και ασθένειες που γίνονται προς δόξαν Θεού, όπως ο θάνατος του Λαζάρου, ή για να δείξουν την δύναμη και τα όμορφο έργο του Θεού, όπως η θεραπεία του τυφλού.

  

Τώρα στην Ευρώπη, στην χώρα μου άλλα και στην χώρα σας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τις καρδιακές αρρώστιες.

Αλλά το να πεθαίνη κανείς με καρκίνο είναι μια πολύ ειδική περίπτωση.

Οι αθενείς με καρκίνο πηγαίνουν βήμα προς βήμα στην τελική στιγμή με πολύ καθαρό μυαλό.

 Πρακτικά αντιλαμβάνονται το πως πεθαίνουν.

 Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να λαμβάνης φροντίδα γι’ αυτούς τους ασθενείς.

 Ο πόνος, η αϋπνία, η κατάθλιψη, η απώλεια της ελπίδας, έχουν ένα τρομερό αντίκτυπο στο μυαλό των ασθενών.

 Από την άλλη πλευρά η Ορθοδοξία συνοδεύει την ψυχή του ασθενούς στην αιώνια ζωή.

 

Ξεκίνησα τον Ξενώνα «Αγία Ειρήνη» πριν τρία χρόνια, για να βοηθήσω τους ασθενείς, να τους συμπαρασταθώ σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή του θανάτου, για να προσευχηθώ γι’ αυτούς και να καλέσω τον Ιησού Χριστό από τον Σταυρό του μαρτυρίου.

 Στον Ξενώνα μας έχουν πεθάνει 500 ασθενείς.

Μόνο 10 αρνήθηκαν την εξομολόγηση και την θεία Ευχαριστία πριν πεθάνουν.

 

Είμαστε ανοικτοί για όλες τις θρησκείες, αλλά το προσωπικό μας είναι Ορθόδοξοι, γιατί το ορθόδοξο δόγμα μιλά με δύναμη και ταπείνωση για την μέλλουσα και αιώνια ζωή.

 

Η αποστολή αυτού του Ξενώνα πραγματοποιείται.

Πολλοί ασθενείς εισέρχονται ξανά στην Εκκλησία, άλλοι ασθενείς νέοι Προτεστάντες, Εβραίοι ή άλλοι ζητάνε να βαπτισθούν.

 Ο Τζον Μπρέϊκ ένας διάσημος καθηγητής ιερέας στις ΗΠΑ, ρώτησε έναν νέο προσήλυτο που μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία, γιατί έγινε Ορθόδοξος.

Και ο νέος απάντησε: «Γιατί θέλω να μάθω πως να πεθάνω»!

 

Τελικά υπάρχει μια χριστιανική ιατρική, γιατί υπάρχει ένας χριστιανικός τρόπος για να έλθης στον κόσμο, ένας χριστιανικός τρόπος να ζης, και ο χριστιανικός τρόπος να πεθαίνης.

Γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχει η χριστιανική ιατρική, αλλά όπως βρήκα πολλές φορές στα βιβλία του Σεβασμιωτάτου και τα βιβλία των αγίων Πατέρων, η χριστιανική ιατρική πρέπει να είναι η προσωπική εμπειρία της Χάριτος του Θεού.

Προσωπική εμπειρία για τους ασθενείς που υποφέρουν, προσωπικές εμπειρίες για τους ιατρούς και προσωπικές εμπειρίες από Ιερείς.

 

Για να τελειώσω, θέλω να σας πω μια σύντομη ιστορία από την ζωή μου.

Είναι μια ιστορία που την έζησα προσωπικά, σε μια συνάντηση που είχα στην Ρουμανία με έναν καθηγητή Καθολικό από την Γερμανία από το πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ.

Αυτός μας έκανε μια εισήγηση στην Ρουμανία και επειδή ήτανε πρώτη φορά σε μια Ορθόδοξη χώρα με παρεκάλεσε να του πω κάτι για την Ορθοδοξία.

Εγώ του διηγήθηκα μια ιστορία του γέροντός μας, του π. Κλεόπα.

Κάποια Κυριακή το πρωΐ ο π. Κλεόπας ήταν στην Αγία Πρόθεση.

Ήξερε ότι κανείς δεν είναι στην Εκκλησία.

Κάποια στιγμή ακούει έναν θόρυβο. Βλέπει από την Ωραία Πύλη γονατισμένη μια γυναίκα και όλη η θεολογία αυτής της κυρίας ήτανε λίγα λόγια προσευχής: «Κύριε βοήθησέ με».

Αυτή η πονεμένη γυναίκα όλο αυτά τα λόγια μιλούσε σιγά σιγά, επαναλάμβανε σιγά σιγά και ο π. Κλεόπας είχε δει από τον Παντοκράτορα ένα φως που κατέβαινε πάνω στο κεφάλι της. Και ο καθηγητής με ρώτησε: «Τι θέλεις να μου πεις με αυτά τα λόγια;».

 «Θέλω να σου πω ότι ο γέροντας Κλεόπας δεν είδε ποτέ ένα τέτοιο φως πάνω σε ένα κεφάλι καθηγητού, όπως εσένα και εμένα».

 

Ευχαριστώ.

  Πηγή: http://www.parembasis.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση