kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ B. OBAMA- ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Μαρτίου, 2009

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντήσει στις 7 Απριλίου ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα ραντεβού, το οποίο- σύμφωνα με πληροφορίες από το Φανάρι«επιθυμούν διακαώς και οι δύο πλευρές». 

O τουρκικός Τύπος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι διμερής, όπως είχε δηλώσει εμμέσως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.

 Ωστόσο, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει μέρος και στην πολυμερή (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) Διάσκεψη της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

 

 Ο Μπ. Ομπάμα θα αφιχθεί στην Άγκυρα στις 5 Απριλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ταγίπ Ερντογάν, και το απόγευμα της 6ης Απριλίου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου το ίδιο βράδυ θα μιλήσει στη Διάσκεψη της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Την επομένη, στις 7 Απριλίου, θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.   

Προσπάθεια εξισορρόπησης


Δεν είναι λίγοι όσοι ερμηνεύουν τη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο ως προσπάθεια εξισορρόπησης των ανησυχιών της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι ο Μπ. Ομπάμα αγνοεί στην επίσκεψή του στην περιοχή, την Αθήνα.

 Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μικρή σχέση έχει η συνάντηση με αυτό το γεγονός, καθώς προεκλογικά, ο τότε γερουσιαστής του Ιλινόις είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κρατάει σε ομηρία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ την καλούσε να επιστρέψει την περιουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Άλλωστε, παρότι, όπως επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον κατά τις συναντήσεις της με τους Τούρκους αξιωματούχους δεν έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναλειτουργία της Σχολής τίθεται ως προϋπόθεση και στην τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. 

  Πηγή:http://www.greekamericannewsagency.com 

Αφήστε μια απάντηση