kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το πλαίσιο του νέου εξεταστικού.

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Μαρτίου, 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζητούμενο η ατζέντα Χρονοδιάγραμμα διαλόγου για την Παιδεία

 

Λιγότερη ύλη στο λύκειο, διατήρηση του μοντέλου των πανελλαδικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας με πολλές ευκαιρίες εισαγωγής και εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών τους είναι το περίγραμμα του νέου εξεταστικού συστήματος, όπως το προσδίόρισε στην ομιλία του κατά την επίσημη έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία, ο αρμόδιος υπουργός, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Η επίσημη «πρώτη» του Συμβούλιου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπό τον καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τις αλλαγές που θα γίνουν στο λύκειο, καθώς και για το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

 Απόντες ήταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των καθηγητών.

 Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διαλόγου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, κομματικοί ανταγωνισμοί και προειλημμένες αποφάσεις.

 Ο ελληνικός λαός, είπε, περιμένει από εμάς -πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους, θεσμικούς παράγοντες και οργανώσεις- μόνο θετική απάντηση.

 Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως αποτελεί ρεαλιστική προοπτική «να επιτύχουμε ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις προτεινόμενες λύσεις, εφόσον αυτές ακουμπούν στην πραγματικότητα, είναι τεκμηριωμένες και εξασφαλίζουν διάρκεια στο χρόνο».

 Ο υπουργός, αναφερόμενος στους στόχους για το λύκειο, είπε ότι είναι να γίνει αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και «για να το επιτύχουμε, χρειαζόμαστε νέο πρόγραμμα σπουδών, μείωση της διδακτέας ύλης, λίγα υποχρεωτικά μαθήματα και περισσότερα επιλογής, νέο πλουραλισμό στα σχολικά βιβλία».

 Οι στόχοι μας για το εξεταστικό, προσέθεσε, «είναι μαζική πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους τους νέους, αξιόπιστο τεχνικό εξεταστικό σύστημα, εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών, σταδιακός περιορισμός και εξάλειψη της παραπαιδείας τελικά».

 Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΟΛΜΕ να πάει στα γραφεία της και να του αναπτύξει τις θέσεις της, συνέχισε, λέγοντας ότι η ημερήσια διάταξη δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική.

 «Μπορούν να προστεθούν και άλλα θέματα κατά την πορεία του διαλόγου, συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι ότι θα είναι και ατέρμων ο διάλογος» υπογράμμισε και κατέληξε, λέγοντας: «Θα χρειαστούμε τουλάχιστον έξι μήνες για το λύκειο και το εξεταστικό».

 Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, εκθέτοντας αναλυτικά τις απόψεις τους για το διάλογο και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

 Πηγή :http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79986

Αφήστε μια απάντηση