kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η σαρία δίνει επιχειρήματα στον Χάμαμπεργκ

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Μαρτίου, 2009

Η έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαμπεργκ, εκτός από τα θέματα των «μειονοτήτων», περιλαμβάνει και αυτό της σαρίας. Διαπιστώνει, δηλαδή, ότι στην Ελλάδα, στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης, εφαρμόζεται ο νόμος της σαρίας (ιερού ισλαμικού νόμου) και οι οικογενειακές υποθέσεις επιλύονται από τους μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου και όχι από τα αρμόδια δικαστήρια.

 Πέρα από το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο ο νόμος της σαρίας να εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή χώρα, το γεγονός ότι αυτό ισχύει χωρίς αμφιβολία επιτρέπει στον επίτροπο να θεωρεί πως όπως ακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, φυσικό είναι αυτή η συμπεριφορά να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς ?πράγμα εντελώς αναληθές. Με λίγα λόγια, η συνεχιζόμενη εφαρμογή της σαρίας στην Ελλάδα, όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών, αλλά προσφέρει επιχειρήματα που ενισχύουν τις ανυπόστατες απόψεις περί ύπαρξης εθνικών μειονοτήτων. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να καταργήσει τη σαρία, διότι αυτή δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης. Άλλωστε, η σαρία δεν εφαρμόζεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε και στην ίδια την Τουρκία!

 Το Μάρτιο του 2008, το πρωτοδικείο της Ροδόπης είχε αποφανθεί ότι η σαρία είναι αναχρονιστική και είχε με απόφασή του αμφισβητήσει την εφαρμογή της, αναγνωρίζοντας στις γυναίκες της μειονότητας ίσα κληρονομικά δικαιώματα με τους άνδρες. Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο δικαίωσε μουσουλμάνα και της έδωσε την επιμέλεια των παιδιών της, παρά την αντίθετη απόφαση του μουφτή.

 Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο: Οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του μουφτή δεν μπορεί να λειτουργούν προς την κατεύθυνση της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Μέχρι στιγμής, λοιπόν, τα δικαστήρια δίνουν τη λύση. Αλλά πόσες μουσουλμάνες βρίσκουν το κουράγιο να αμφισβητήσουν τους άνδρες τους και τους μουφτήδες;

 Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να δέχεται την εφαρμογή επί του εδάφους του θρησκευτικούς νόμους που διαφέρουν από τον αστικό κώδικα και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

  

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

   Πηγή http://www.apogevmatini.gr/?p=13879

Αφήστε μια απάντηση