kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η σαρία έφερε την… εκεχειρία

Συγγραφέας: kantonopou στις 25 Φεβρουαρίου, 2009

Τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα της συμφωνίας για εφαρμογή τής σαρία στην επαρχία Σουάτ του Πακιστάν ήρθαν χθες, όταν οι αντάρτες Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός ανταποκρινόμενοι στη διακοπή των επιχειρήσεων που αποφάσισε στην περιοχή ο πακιστανικός στρατός.

Την επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η σούρα, κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο των ανταρτών, που συνεδρίασε στην επαρχία Σουάτ. «Οι αντάρτες μας ενημερώθηκαν να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον δυνάμεων ασφαλείας και κυβερνητικών εγκαταστάσεων.

 Είμαστε έτοιμοι για επ’αόριστον κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Μουσλίμ Χαν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο ίδιος είπε ότι η σούρα, με πρόεδρο τον ριζοσπάστη ιερωμένο Μαουλάνα Φαζλουλάχ, αποφάσισε επίσης να ελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι ως όμηροι ή αιχμάλωτοι των Ταλιμπάν.

Μέλος της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας των Βορειοδυτικών Συνόρων, όπου βρίσκεται η Σουάτ, χαιρέτισε την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει σε μια διαρκή ειρήνη. Βάσει της συμφωνίας η σαρία θα εφαρμοστεί όχι μόνο στη Σουάτ, αλλά και σε επτά γειτονικές περιοχές. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Βρετανία έχουν επικρίνει τη συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι η ειρήνη μόλις άρχισε στην περιοχή, όπου ώς τώρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.200 άμαχοι, 188 στρατιώτες και άγνωστος αριθμός Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο έσπευσε να υποβαθμίσει δημοσιεύματα ότι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν στο Πακιστάν άνδρες των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος. «Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό όσον αφορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης που διεξάγουμε εδώ και καιρό στο Πακιστάν» δήλωσε ο Μπράιαν Γουίτμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

 «Εχουμε κάτι λιγότερο από 100 ανθρώπους στο Πακιστάν, εκ των οποίων οι 30 έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των στρατιωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν το Πακιστανικό Συνοριακό Σώμα» είπε.

 Στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κυρίως εκεί που ζουν οι φυλές, κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, Πακιστανοί ισλαμιστές βοηθούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

 Πηγή http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=72685492

Αφήστε μια απάντηση