kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Πασαρέλες στρωμένες … άσπρη σκόνη

Συγγραφέας: kantonopou στις 23 Φεβρουαρίου, 2009

Δόξα, χρήμα και δημοσιότητα. Κοκαΐνη, κρακ και ηρωίνη. Δύο εντελώς αντίθετοι κόσμοι, από τη μία η λάμψη των φλας και από την άλλη το απόλυτο σκοτάδι των καταχρήσεων, συναντώνται στις πασαρέλες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι υποθέσεις εξάρτησης ανθρώπων από τον «παραμυθένιο» χώρο της σόου μπιζ, που βγαίνουν ολοένα και συχνότερα στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.


Η υπόθεση με το 32χρονο μοντέλο που φέρεται ως «εγκέφαλος» κυκλώματος και κατηγορείται για τη μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης από την Κολομβία -«ποσότητα ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα», λένε πηγές της Αστυνομίας- έχει θορυβήσει τις ημέρες αυτές τον κόσμο του μόντελινγκ. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Πέρυσι οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν για αγορά μικροποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης στην Ομόνοια τον παρουσιαστή – μοντέλο Ερρίκο Πετιλόν. «Είμαι άρρωστος. Είμαι χρήστης», έλεγε ο ίδιος. Και το 2007 συνελήφθη το μοντέλο (Β? Σταρ Ελλάς) Αξια Ανδρεαδάκη για χρήση ναρκωτικών. Το δικαστήριο την αθώωσε πρόσφατα.


«Ενα κορίτσι ή ένα αγόρι που μπαίνει στον απαιτητικό χώρο της μόδας και μάλιστα σε τρυφερή ηλικία είναι σίγουρα ευάλωτο. Δέχεται ξαφνική δημοσιότητα, έντονες πιέσεις και πολύ συχνά βιώνει την απόρριψη. Το πρόγραμμα είναι τις περισσότερες φορές εξαντλητικό. Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας τους γονείς και τους φίλους μας. Πιστεύω ότι η ?πρόκληση? των ναρκωτικών είναι θέμα προσωπικότητας, χαρακτήρα και επιλογών του κάθε ανθρώπου» λέει η Τζένη Τζιβεριώτη (Μις Τουρισμός 2001).

 Δύσκολος χώρος


«Σκληρό και με απαιτήσεις» χαρακτηρίζει το χώρο της μόδας ο ιδρυτής – ιδιοκτήτης Ακαδημίας Μοντέλων Γιώργος Κουτούλιας. «Υπάρχει αβεβαιότητα, συνεχείς απορρίψεις, μοναξιά. Και φυσικά υπάρχει μεγάλη φιλοδοξία και το δέλεαρ του εύκολου και γρήγορου χρήματος. Ολα αυτά δεν πρέπει να ?ακουμπάνε? τα μοντέλα. Πρέπει να έχει κανείς μεγάλη αυτοπεποίθηση, να πατάει γερά και να καθοδηγείται από καλούς μάνατζερ για να μην? κατρακυλήσει.


Πάντως, ένα μοντέλο δεν ρισκάρει εύκολα την καριέρα του, το όνομά του, την ίδια τη ζωή του. Οι καταχρήσεις γίνονται είτε από περιέργεια είτε από μίμηση ή εφόσον το κορίτσι ή το αγόρι προχωρά στο χώρο εντελώς μόνο του», λέει ο κ. Κουτούλιας.


Το 2001 το μοντέλο Ζόε Φλάισαουερ τάραξε τα νερά. «Υπάρχουν πολλά πρεζόνια στη βιομηχανία της μόδας. Αυτό θέλουν. Μοντέλα που να μοιάζουν με πρεζόνια. Οσο πιο αδύνατη και ?χάλια? δείχνεις τόσο περισσότερο οι άλλοι σε βρίσκουν καταπληκτική», είχε πει. Και δεν είναι η μοναδική δήλωση που θορύβησε τα πρόσωπα του μόντελινγκ. Η Γερμανίδα σχεδιάστρια Τζιλ Σάντερ είχε δηλώσει ότι τη δεκαετία του ?90 ουσιαστικά «καθιερώθηκε ότι τα μοντέλα πρέπει να μοιάζουν κυριολεκτικά με πρεζόνια».


Το? απέδειξε και το γνωστό μοντέλο Κέιτ Μος. Μπορεί το ίματζ του ακριβοπληρωμένου μοντέλου να γκρεμίστηκε την ημέρα δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο που την έδειχναν να σνιφάρει κοκαΐνη δημοσίως σε στούντιο του Λονδίνου και μπορεί οι περισσότεροι να έσπευσαν να τη θεωρήσουν τότε «τελειωμένη», ωστόσο η «κοκέιν Κέιτ», όπως την αποκαλούσε ο Τύπος, ζήτησε ταπεινά συγγνώμη, μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης και επέστρεψε στη μόδα δριμύτερη.


«Μάρκετινγκ! Αυτό είναι. Στην περίπτωση της Κέιτ Μος υπήρξε ένα ολόκληρο δίκτυο που στήριξε την καριέρα του μοντέλου. Και έκανε το άσπρο? μαύρο», εξηγεί ο κ. Κουτούλιας, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με το 32χρονο μοντέλο. «Δούλευε από πολύ μικρός και ήταν περισσότερο γνωστός στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έμενε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Εκεί υπάρχει ακόμα περισσότερη μοναξιά και μεγαλύτερη πίεση στη δουλειά. Δεν είναι εύκολο να σταθείς. Eμπλεξε?».


Από την εμπειρία του ο Γιώργος Κουτούλιας έχει διαπιστώσει πως «σήμερα οι νέοι νιώθουν μοναξιά. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και τους φίλους τους τούς γνωρίζουν μέσω του Ιντερνετ. Δεν υπάρχει ανθρώπινη επικοινωνία. Τα παιδιά είναι ευάλωτα».

 Κοκαΐνη, το ντόπινγκ του μόντελινγκ

 Σε έναν κόσμο που βασιλεύει η ματαιοδοξία πίσω από την απατηλή λάμψη της πασαρέλας, πανέμορφα κορίτσια και αγόρια βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωπα με μια σκοτεινή πραγματικότητα.


Η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών είναι ένα κοινό μυστικό που γίνεται πρωτοσέλιδο όταν συλλαμβάνονται επ? αυτοφώρω μοντέλα του βεληνεκούς μιας «ιέρειας» της μόδας, όπως είναι η Κέιτ Μος.


Το 2005 έκαναν το γύρο του κόσμου ενσταντανέ της ενώ έκανε χρήση κοκαΐνης. Παρά τα αδιάσειστα φωτογραφικά ντοκουμέντα των παπαράτσι, η αστυνομία ουδέποτε απήγγειλε κατηγορίες στη Βρετανή καλλονή. Οίκοι μόδας που αρχικά φοβήθηκαν τις επιπτώσεις στην εικόνα τους και ακύρωσαν «χρυσά» συμβόλαια με το τοπ μόντελ, λίγους μήνες αφότου βγήκε «καθαρή ξανά» από την κλινική αποτοξίνωσης την πολιορκούσαν πάλι με προτάσεις για εμφανίσεις σε επιδείξεις μόδας και διαφημιστικές καμπάνιες.


Αυτή ακριβώς η επιεικής αντιμετώπιση των διασημοτήτων περνά στους νέους ιδίως, που έχουν την Κέιτ Μος ή τη Ναόμι Κάμπελ ως πρότυπα, λανθασμένα μηνύματα, υπογραμμίζουν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών σε περσινή έκθεσή τους.

 Περιπέτειες με το νόμο


Επισημαίνουν πως στα μαλακά έπεσε και η μαύρη «γαζέλα» της πασαρέλας που είχε επανειλημμένα περιπέτειες με το Νόμο. Η Ναόμι Κάμπελ έχει δημοσίως, σε μια από τις αμέτρητες φορές που έχει ζητήσει συγγνώμη μπροστά στο φακό, αποδώσει τις «εκρήξεις οργής» της στη χρήση ουσιών.


Αλλωστε πρωταγωνιστούσε μπροστά και πίσω από τις κουρτίνες των σόου και τη δεκαετία του ?90, όταν στα εξώφυλλα των ιλουστρασιόν περιοδικών κυριαρχούσε το «heroin chic», η εικόνα των μοντέλων που έμοιαζαν με ναρκομανείς.


Καθώς αυτή η μόδα τελείωνε, το 1998, η Ατζελίνα Τζολί υποδύθηκε συγκλονιστικά για πολλούς στην ταινία «Gia» την καλλονή Τζία Μαρί Καράνγκι. Τη δεκαετία του ?80 ήταν το κορυφαίο μοντέλο της εποχής.


Αναζητώντας όμως διέξοδο από τη μοναξιά και το σκληρό ανταγωνισμό του χώρου στην κοκαΐνη αρχικά και στην ηρωίνη στη συνέχεια, πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών από AIDS που της μεταδόθηκε από μολυσμένη σύριγγα. Παρά τα ουκ ολίγα τραγικά παραδείγματα ταλαντούχων ανθρώπων που χάνονται στο λαβύρινθο των ναρκωτικών, η κοκαΐνη ιδίως εξακολουθεί να κάνει θραύση στον κόσμο της μόδας.

 Χρήση για εγρήγορση


«Τα μοντέλα τη χρησιμοποιούν όπως οι φορτηγατζήδες. Για να μένουν σε εγρήγορση, αεικίνητα, σε καλή διάθεση και φόρμα. Για τα μοντέλα η κοκαΐνη είναι ό,τι τα στεροειδή για τους αθλητές που ντοπάρονται» όπως δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, σε έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Independent» παράγοντας της βιομηχανίας της μόδας. Πιστεύουν πως το ναρκωτικό της ελίτ βοηθά στον έλεγχο του βάρους τους και τους δίνει ώθηση για το ατελείωτο πάρτι, όπως βλέπουν το χώρο.
Δημοσιογράφοι που υποδύθηκαν τους ανθρώπους του χώρου αποκάλυψαν και το μυστικό της Τζόντι Κιντ, μοντέλου με αριστοκρατικές ρίζες και φιλίες. Είναι δισέγγονη λόρδου που ήταν υπουργός επί Τσόρτσιλ και συχνά συντροφεύει τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.


Καταγράφηκε να επαίρεται πως κάνει χρήση μόνο άριστης ποιότητας ουσιών και πρόσφερε λίγα γραμμάρια στους νέους «φίλους» της. Η σιδηρά κυρία της ιταλικής μόδας Ντονατέλα Βερσάτσε, από την πλευρά των σχεδιαστών, ήταν εκείνη που προκάλεσε αίσθηση όταν παραδέχθηκε πέρυσι πως επί 18 χρόνια έκανε χρήση κοκαΐνης.

Ενας άνδρας, πρώην μοντέλο, ήταν πάντως αυτός που μετέφερε στο χαρτί τη λογική του ?drugs, sex & rock?n?roll? του κόσμου της μόδας. Στο γαλαξία των μοντέλων, τις δεκαετίες του ?80 και ?90 ο Μπρους Χαλς ήταν σουπερνόβα. Στα 56 του σήμερα, μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το βιβλίο του «Σεξ, Ερωτας και Μόδα» με αποκαλύψεις από τα παρασκήνια.


Πηγή :http://www.e-tipos.com/newsitem?id=77007

Αφήστε μια απάντηση