kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η ζωή και ο θάνατος σε κοινή θέα

Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Φεβρουαρίου, 2009

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να πουλήσουν ως και τις πιο τραγικές ιστορίες τους στην ΤV και στον Τύπο, με αντάλλαγμα το χρήμα ή 15 λεπτά διασημότητας.Είναι πλέον εμφανές ότι ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία τα πάντα μπορούν να είναι «θέαμα».Ακόμη και τα πιο λυπηρά περιστατικά μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Η κουλτούρα των ριάλιτι τηλεπαιχνιδιών και της λατρείας της διασημότητας έχει διαμορφώσει συνειδήσεις οι οποίες επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση ως και των πιο προσωπικών δεδομένων,αρκεί να υπάρχει κάποιο κέρδος,είτε χρηματικόείτε σε αναγνωρισιμότητα.Οι σύγχρονοι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα να εκθέσουν ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα τους, τα μεγαλύτερα λάθη τους,σε κοινή θέα, ανασκευάζοντας τη ρήση «το χρήμα πολλοί εμίσησαν,την δόξαν ουδείς» στο «η δόξα καλή,αν υπάρχει και το χρήμα ακόμη καλύτερα».



Δύο πρόσφατα παραδείγματα έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Το πρώτο αφορά την Τζέιντ Γκούντι, μια 27χρονη που έγινε διάσημη όταν εμφανίστηκε σε ριάλιτι τηλεπαιχνίδι και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Πριν από λίγες ημέρες η Γκούντι πούλησε τα δικαιώματα για την κάλυψη του επικείμενου γάμου της προκειμένου, όπως δήλωσε ο ατζέντης της, να συγκεντρώσει χρήματα για τα παιδιά της. Το δεύτερο αφορά την περίπτωση του 13χρονου Αλφι Πάτεν, ο οποίος έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο ως ο υποτιθέμενος πατέρας του παιδιού που έφερε στον κόσμο η 15χρονη φίλη του Σαντέλ Σέντμαν. ? Το ριάλιτι της ζωή της


Η Τζέιντ Γκούντι έγινε γνωστή στο βρετανικό τηλεοπτικό κοινό το 2002 όταν, συμμετέχοντας στο Βig Βrother 3, έχασε σε παρτίδα στριπ πόκερ. Ξαφνικά, σε μικρό χρονικό διάστημα, εξαιτίας του δύσκολου χαρακτήρα της έγινε το κορίτσι που όλοι αγαπούσαν να μισούν. Εφημερίδες και περιοδικά έγραφαν συνεχώς ειρωνικά σχόλια εναντίον της, ενώ η ατάκα της «το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ένας Βραζιλιάνος» έγινε ανέκδοτο στη Βρετανία. Εκείνη βέβαια θριάμβευσε στο τηλεπαιχνίδι και η πορεία της από εκεί και πέρα συνεχίστηκε ακάθεκτη: έγραψε την αυτοβιογραφία της, πρωταγωνίστησε σε βίντεο γυμναστικής, έβγαλε άρωμα. Το 2007 πήρε μέρος στο Celebrity Βig Βrother, όπου και πάλι έγινε διάσημη, όμως για λανθασμένους λόγους, όταν έκανε κάποιο ρατσιστικό σχόλιο για την ινδή ηθοποιό Σίλπα Σέτι, η οποία συμμετείχε επίσης στο παιχνίδι.

Τον περασμένο Αύγουστο και ενώ συμμετείχε στην ινδική έκδοση του Βig Βrother πληροφορήθηκε ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Ως γνήσιο «παιδί των ριάλιτι» συμφώνησε να επιτρέψει στον γιατρό της να την ενημερώσει αναλυτικά για την κατάστασή της «ζωντανά», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τηλεθέαση του παιχνιδιού αφού έπαιξε πολύ καλά τον ρόλο της ανυποψίαστης για την ασθένειά της. Οταν επέστρεψε στη Βρετανία τα μίντια, που ως πριν από λίγο καιρό την είχαν στο στόχαστρο, την υποδέχθηκαν ως «εθνική ηρωίδα» και αφιέρωσαν εκτεταμένα ρεπορτάζ και τηλεοπτικές εκπομπές στην «τραγική ιστορία της Τζέιντ». Ακόμη και η εφημερίδα της αρι στερής βρετανικής διανόησης «Τhe Guardian» επαίνεσε στο κύριο άρθρο την 27χρονη για το θάρρος της.

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκε ότι η ασθένειά της έχει εξαπλωθεί και, όπως δήλωσε, οι γιατροί τής έδωσαν διορία ζωής μόλις λίγους μήνες. Τότε εκείνη και ο 21χρονος φίλος της Τζακ Τουίντ αποφάσισαν να παντρευτούν και να πουλήσουν τα δικαιώματα κάλυψης της τελετής. Ο γάμος (το νυφικό είναι προσφορά του ιδιοκτήτη των Χάροντς κ. Μοχάμεντ αλ Φαγέντ ) θα γίνει σήμερα Κυριακή και θα μεταδοθεί από την καλωδιακή τηλεόραση, ενώ φωτογραφίες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Ο.Κ.». Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τις εμφανίσεις της Τζέιντ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανέλθει σε 1 εκατ. ευρώ και όπως η ίδια δηλώνει θα βοηθήσουν τους δύο γιους της, ηλικίας 4 και 5 ετών.

 Πηγή http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=256360

Αφήστε μια απάντηση