kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το Πακιστάν επέτρεψε τη σαρία στα βόρεια με αντάλλαγμα την ειρήνη

Συγγραφέας: kantonopou στις 20 Φεβρουαρίου, 2009

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στη Δύση η συμφωνία του Πακιστάν με ομάδα ισλαμιστών μαχητών στην πακιστανο-αφγανική μεθόριο, η οποία προβλέπει εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία) στην Κοιλάδα του Σουάτ με αντάλλαγμα την ειρήνη.   

Η Ισλαμαμπάντ έχει στείλει έναν σκληροπυρηνικό κληρικό, τον σούφι Μουχάμαντ, να πείσει τους ισλαμιστές της Κοιλάδας να δεχτούν τη συμφωνία και να σταματήσουν τις επιθέσεις. Κι ενώ εκείνοι δηλώνουν ότι θα τηρήσουν μια ολιγοήμερη εκεχειρία για να τη μελετήσουν, ΝΑΤΟ και Βρετανία εκφράζουν ανησυχία τόσο για το μέλλον της όσο και για το μήνυμα που στέλνει στους εξτρεμιστές. Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί σίγουρα λόγο ανησυχίας. Θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε για μια κατάσταση που θα έδινε στους εξτρεμιστές ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απαθουράι.

Την ίδια ώρα η βρετανική Υπατη Αρμοστεία στο Ισλαμαμπάντ επισημαίνει ότι προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες δεν έδωσαν ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα του Σουάτ και ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να θέτει τέρμα στη βία και όχι να δημιουργεί περιθώρια για περισσότερη. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον περιορίστηκε να δηλώσει ότι προτού υπάρξουν σχόλια πρέπει να «κατανοηθεί πλήρως» η στρατηγική του Πακιστάν. Μια εξήγηση είναι ότι ο Ομπάμα δεν θέλει ν’ αποδυναμώσει περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη κυβέρνηση την οποία χρειάζεται για ν’ αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. Ομως κατά την Κριστίν Φερ, αναλύτρια του ιδρύματος RAND, «ο πραγματικός λόγος της σιωπής αυτής είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη στην Ουάσιγκτον μια καλή απάντηση για το τι συμβαίνει στο Πακιστάν». Αντίθετα, ο Τζέιμς Φ. Ντόμπινς, πρώτος απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπους στο Αφγανιστάν, υποστηρίζει ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση και ότι η πακιστανική κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι των εξτρεμιστών.

 Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στον σούφι, ο οποίος ηγήθηκε χθες μιας «πορείας ειρήνης» χιλιάδων κατοίκων της Κοιλάδας που καλούσαν τους ισλαμιστές μαχητές να τιμήσουν τη συμφωνία και ν’ αφήσουν τα όπλα. Κι ενώ η ειρήνη είναι σαφώς το κύριο μέλημα των κατοίκων, οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή επικαλούμενοι το βεβαρημένο παρελθόν των Ταλιμπάν, που εφ’ όσον ισχύσει η συμφωνία και η σαρία θα έχουν τον πλήρη έλεγχο.

  Πηγή http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=68954324 

Αφήστε μια απάντηση