kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (Η Κομισιόν προσπαθεί να άρει τις απαγορεύσεις σε Ελλάδα και Γαλλία)

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Φεβρουαρίου, 2009

Μια λυσσαλέα μάχη μαίνεται στην Ευρώπη γύρω από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Μπορεί η Κομισιόν να απέτυχε τη Δευτέρα να συσπειρώσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ώστε να επιβάλει άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν στην Ελλάδα και τη Γαλλία, η βιομηχανία των μεταλλαγμένων, ωστόσο, εντείνει τις πιέσεις της.



«Συνήθως μας στηρίζουν το πολύ πέντε χώρες. Αυτήν τη φορά μας στήριξαν εννέα», δήλωσε θριαμβευτικά στην «Ιnternational Ηerald Τribune» η Νάταλι Μολ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοβιομηχανιών- ή ΕuropaΒio. Αναφερόταν στις εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία) που ψήφισαν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβάλει Ελλάδα και Γαλλία στην καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810. Η πρόταση τελικά δεν υιοθετήθηκε αφού 12 κράτη μέλη ψήφισαν κατά και τέσσερα απείχαν από την ψηφοφορία- τα υπόλοιπα δύο, η Γερμανία και η Μάλτα συγκεκριμένα, απουσίασαν. Όμως το θέμα παραπέμπεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο καλείται να αποφασίσει εντός τριμήνου- και σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου, θα αποφασίσει στη θέση των κυβερνήσεων η Κομισιόν, η οποία μπορεί ακόμα και να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε χθες μια σημαντική απόφαση στον τομέα των μεταλλαγμένων: δικαιώνοντας την πενταετή μάχη που έδωσε ένας Αλσατός, ο Πιερ Αζελβάντρ, απεφάνθη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν δικαίωμα να αποκρύπτουν από τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Η βιομηχανία των μεταλλαγμένων, πάντως, δείχνει αποφασισμένη να προσπεράσει τους φόβους πολλών Ευρωπαίων πολιτών πως οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες εμπεριέχουν κινδύνους, καθώς και την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτήν την «εισβολή των πολυεθνικών στη γεωργία», και να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. άδεια καλλιέργειας δύο ακόμα γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών- ενός από την Ρioneer Ηi-Βred, η οποία έχει μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2007 για κωλυσιεργία, και ενός από τη Syngenta.

«Ολοένα και περισσότερες χώρες εισακούουν τη φωνή της επιστήμης αλλά και των αγροτών τους, που δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες», δήλωσε η Νάταλι Μολ. Τελευταίο «όπλο» στα χέρια της βιομηχανίας, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: η μεγαλύτερη παραγωγή μεταλλαγμένων, επιμένουν, μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ρίχνοντας τις τιμές των τροφίμων.

Με μια ματιά

? ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΟΝ 810 της αμερικανικής Μonsanto είναι ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος σπόρος που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το 1998- άδεια καλλιέργειας στην Ε.Ε.

? ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ έχουν απαγορεύσει την καλλιέργειά τουη Γαλλία αρχικά την επέτρεψε, πέρυσι όμως την απαγόρευσε, επικαλούμενη έκθεση που υποστήριζε ότι έχει επιπτώσεις στα έντομα και μπορεί να μολύνει μέσω της αερομεταφερόμενης γύρης τις συμβατικές καλλιέργειες.

? ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ της αρμόδιας γαλλικής υπηρεσίας, πάντως, αποφαίνεται πως το ΜΟΝ 810 είναι ασφαλές.

? ΕΠΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία, καλλιεργούν σήμερα γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για εμπορική χρήση. ? ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ της βιομηχανίας, συνολικά 1.077.190 στρέμματα διετίθεντο πανευρωπαϊκά το 2008 για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. ? ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ, οι συμβατικές καλλιέργειες σιτηρών καταλαμβάνουν στην Ε.Ε. 600 εκατομμύρια στρέμματα.

? ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ πανευρωπαϊκά στην καλλιέργεια ΜΟΝ 810 είναι η Ισπανία, με 751.480 στρέμματα.

? ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ παγκοσμίως στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων είναι οι ΗΠΑ. Ακολουθούν η Αργεντινή και η Βραζιλία.

 Πηγή http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4502837&ct=2

Αφήστε μια απάντηση