kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ.κ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Συγγραφέας: kantonopou στις Φεβρουάριος 17, 2009

Τον Εξοχ.Πρόεδρο του Καμερούν κ.Πολ Μπίγια επισκέφθηκε την 14η Φεβρουαρίου 2009  στο Προεδρικό Μέγαρο του Γιαουντέ η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο.

 

Υποδεχόμενος με τις προσήκουσες τιμές τον Μακαριώτατο ο Εξοχ.κ.Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Σεπτού Προκαθημένου του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στο Καμερούν, αναφέροντας την μεγάλη του εκτίμηση για το πολυσχιδές έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην χώρα του, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και ανθρωπιστικό. «Υποδεχόμεθα την Κορυφή της Ορθοδοξίας στην Αφρική, της οποίας τον ρόλο θεωρούμε πρωτεύοντα για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών και την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών στην αφρικανική γη» επεσήμανε κ.Πρόεδρος.

 

Ακόμη επήνεσε την προσφορά της ΑΘΜ στο Καμερούν ως Μητροπολίτου, καθώς εκεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας διηκόνησε μεταξύ των ετών 1997-2002. Ακόμη εδήλωσε ικανοποιημένος για την ενεργή παρουσία των Ελληνικών Κοινοτήτων στη χώρα και την άριστη συνύπαρξη και συνεργασία τους με τους λοιπούς κατοίκους, με σκοπό την αναβάθμιση του Καμερούν σε όλους τους τομείς.

 

Παράλληλα, ο κ.Μπίγια απεκάλυψε στον Μακ.Πατριάρχη ότι είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα έχει σπουδάσει, θαυμάζει και μελετά τους Έλληνες φιλοσόφους και την Ελλάδα ως κοιτίδα του πολιτισμού, ως και για την συνάντηση του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολιτισμού ιδιαίτερα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Η ΑΘΜ εξέφρασε τις ευχαριστίες Της προς τον κ.Πρόεδρο για την αγάπη και την συμπαράσταση προς την τοπική Εκκλησία, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα πνευματικής οδοιπορείας και εξεδήλωσε την πατρική ικανοποιήση για τον επιδεικνυόμενο σεβασμό μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Επίσης ανεφερόμενος στις αγαθές αυτές σχέσεις συνυπάρξεως εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη Του προς την Κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Εξοχ.Πρόεδρο κ. Χόσνι Μουμπάρακ για την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι και η Αίγυπτος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ειρηνικής συνυπάρξεως του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

 Κατακλείων ο Εξοχ.κ.Μπίγια απένειμε την ανωτάτη διάκριση του κράτους του Καμερούν, τον Αστέρα του Τάγματος της Τιμής, στον Μακ.Πατριάρχη κ.Θεόδωρο, διάκριση που απενεμείθη για πρώτη φορά σε Προκαθήμενο Εκκλησίας, ο Οποίος επίσης ετίμησε τον κ.Πρόεδρο με τον Σταυρό και τον Αστέρα του Πατριαρχείου.

 (   http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=282 )

Ευχάριστες οι ειδήσεις που έρχονται από την Ιεραποστολική περιοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ( Μητρόπολη ) Καμερούν.  Νέα ιεραποστολικά κέντρα ανοίγονται με την ευγενική προσφορά των αποδήμων Ελλήνων, αλλά και όλων ημών των δωρητών της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής. Οι νεοφώτιστοι Αφρικανοί λαμβάνουν χριστιανικά ονόματα ( κυρίως  ελληνικά ), ενώ ο Αφρικανικός κόσμος σέβεται την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , αφενός μεν γιατί αγαπά την αρχαία ελληνική γλώσσα και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αφετέρου δε γιατί η Αγία Γραφή ( Παλιά Διαθήκη στο κείμενο των εβδομήκοντα και Καινή Διαθήκη ) έχει γραφτεί στη κοινή ελληνιστική. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όσους ( ελάχιστους ) μέσα στην Ελλάδα και στη Κύπρο αμφισβητούν τον ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακόμα και σήμερα, για λόγους θρησκευτικής ιδεοληψίας ή πνευματικής αγκύλωσης. Και είναι συγκινητικό να βλέπεις χιλιάδες νεοφώτιστους Αφρικανούς Ορθόδοξους Χριστιανούς να προσπαθούν να μάθουν αρχαία ελληνικά, για να διαβάζουν τη Καινή Διαθήκη από το πρωτότυπο ή να ψέλνουν στα αρχαία ελληνικά ύμνους της Εκκλησίας μας.

 

Ορθόδοξα Αφρικανόπουλα τραγουδούν και ψάλλουν στα ελληνικά !

 

Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να προσεύχεστε και να προσφέρετε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Καμερούν και σε όλη τη Μητρόπολη Καμερούν. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, ο καθένας μπορεί να αποταμιεύσει για να προσφέρει στις Ορθόδοξες ιεραποστολές. Αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε : 

 Ορθόδοξες Ιεραποστολές : Πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε ;

 

Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής ( 8-14 Μαρτίου 2009 )

 

 

Πηγή http://ierapostoli.wordpress.com/2009/02/15/orthodox_church_cameroon/#more-2038

Αφήστε μια απάντηση