kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μόνο το έγκλημα δεν περνάει κρίση…

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Φεβρουαρίου, 2009

Κάθε πέρσι και καλύτερα… Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του 2008, αφού τη χρονιά που μας πέρασε αυξήθηκαν και οι ανθρωποκτονίες και οι βιασμοί και η σεξουαλική εκμετάλλευση και οι ληστείες και οι κλοπές-διαρρήξεις και οι κλοπές τροχοφόρων και οι απάτες και οι εκβιάσεις και η πλαστογραφία.

  

Με απλά λόγια, αυξήθηκαν όλα, σε σχέση με το 2007, εκτός από τις ληστείες τραπεζών, που παρουσιάζουν μείωση κατά 10,58%.

Εξιχνίαση


Αύξηση παρουσιάζεται, όπως είναι φυσικό, και στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις και οι κλοπές τροχοφόρων. Στις ανθρωποκτονίες παραμένουν υψηλά τα ποσοστά εξιχνιάσεων (79,61%), ενώ το 2008 στα θετικά καταγράφεται και η εξιχνίαση δέκα ανθρωποκτονιών που είχαν διαπραχθεί παλαιότερα χρόνια και συγκεκριμένα την τελευταία δεκαετία.

Στην Αττική


Από την ανάλυση των στατιστικών προκύπτει ότι η πλειονότητα των ανθρωποκτονιών (61%) διαπράττονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και πάνω από το 50% έχουν αιτία τις προσωπικές διαφορές, όπως είναι η παρεξήγηση, η λογομαχία, ερωτικοί λόγοι, οικονομικές διαφορές κ.ά. Στο 50% προκύπτει σχέση μεταξύ δράστη και θύματος.

«Ανάσχεση»

Σχετικά με τις ληστείες, τις κλοπές και τις διαρρήξεις και τις κλοπές τροχοφόρων, τη λεγόμενη «μικροεγκληματικότητα», που απασχολεί την πλειονότητα των πολιτών, η ΕΛ.ΑΣ. «διαπιστώνει ανάσχεση της αρχικής ανοδικής μεταβολής που παρατηρείται τους πρώτους μήνες». Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει μείωση των ποσοστών της αύξηση και στα τρία αδικήματα, συγκρίνοντάς τα ανά δίμηνο (πρώτο δίμηνο, τετράμηνο, εξάμηνο, οκτάμηνο, δεκάμηνο, 11μηνο και 12μηνο). Σε αυτή τη σύγκριση παρατηρείται μικρή αύξηση στο 12μηνο στις κλοπές τροχοφόρων.

«Σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει το επίπεδο των εξιχνιάσεων», όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα της Αστυνομίας για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Πλαστογραφίες

Σε «αυξημένη δραστηριότητα της Αστυνομίας» εντοπίζει η ΕΛ.ΑΣ. στα συμπεράσματα των στατιστικών την αύξηση στη βεβαίωση παραβάσεων στα αδικήματα της πλαστογραφίας (23,94%), της αρχαιοκαπηλίας (16%), της παράνομης οπλοκατοχής-οπλοχρησίας (24,50%), στο λαθρεμπόριο (41%), στην επαιτεία (63,62%) και στις παραβάσεις πενυματικής ιδιοκτησίας (15,17%). Με την ίδια οπτική αντιμετωπίζει και την αύξηση στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης (24,12%) και της καταπολέμησης του παραεμπορίου, αναφέροντας ότι «σε μία μόνο περίπτωση κατασχέθηκαν περισσότερα από 180.000 προϊόντα απομιμήσεις γνήσιων προϊόντων επώνυμων εταιρειών».

Συλλήψεις

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που αφορούν την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών, επέδρασαν ανασταλτικά: η αύξηση των συλλήψεων για όλα τα αδικήματα που συνεπάγεται η διάθεση αυξημένου αριθμού αστυνομικών για τη διαχείριση κρατουμένων, η αύξηση των συλλήψεων αλλοδαπών για παράνομη είσοδο-παραμονή στη χώρα, η διεθνής οικονομική κρίση ως «νέος εγκληματογόνος παράγοντας που προκαλεί παράλληλα εγκληματοφοβία και ανασφάλεια», η τουριστική περίοδος – «διάθεση σημαντικού αριθμού αστυνομικών στις τουριστικές περιοχές», τα μέτρα σε διάφορες εκδηλώσεις όπου ο αριθμός των διατεθέντων αστυνομικών αυξήθηκε κατά 101,9%, τα μέτρα φύλαξης ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, Χωματερών και η αντιπυρική περίοδος.

 Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=57551540

Αφήστε μια απάντηση