kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Πού πηγαίνει η ψυχή του ανθρώπου μετά το θάνατό

Συγγραφέας: kantonopou στις 15 Φεβρουαρίου, 2009

Διηγήθηκε ο αββάς Μακάριος ότι, περπατώντας κάποτε στην έρημο, βρήκε πεσμένο στο χώμα το κρανίο ενός νεκρού. Και καθώς το σκούντησε με το φοινικένιο ραβδί του, άκουσε φωνή απ΄ αυτό. Το ρώτησε:

 

– Ποιος είσαι σύ;

 

– Εγώ, αποκρίθηκε το κρανίο, ήμουν αρχιερέας των ειδώλων και των ειδωλολατρών που έμεναν σ΄ αυτόν τον τόπο. Κι εσύ είσαι ο πνευματοφόρος Μακάριος. Μάθε λοιπόν ότι οποιαδήποτε ώρα σπλαχνιστείς όσους βρίσκονται στην κόλαση και προσευχηθείς γι΄ αυτούς, παρηγορούνται λίγο.

 

– Ποια είναι η παρηγοριά και ποια η κόλαση; ρώτησε ο γέροντας.

 

– Όσο απέχει ο ουρανός από τη γη, απάντησε το κρανίο, τόσο είναι το βάθος της φωτιάς που βρίσκεται από κάτω μας? σ΄ αυτή τη φωτιά είμαστε χωμένοι από τα πόδια μέχρι το κεφάλι μας. Και δεν μπορεί κανείς με το πρόσωπό του ν΄ αντικρίσει το πρόσωπό του άλλου, γιατί οι ράχες μας είναι κολλημένες μεταξύ τους. Όταν λοιπόν προσεύχεσαι για μας, βλέπει λιγάκι ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Αυτή είναι η παρηγοριά.

 

Μόλις άκουσε αυτά ο γέροντας, αναστέναξε βαθιά και είπε:

 

– Αλίμονο στη μέρα που γεννήθηκε ο άνθρωπος ο αμαρτωλός. Καλύτερα θα ήταν να μην είχε γεννηθεί, όπως είπε και για τον Ιούδα ο Κύριος (Ματθ. 26, 24).

 

Ύστερα στράφηκε προς το κρανίο:

 

– Υπάρχει άλλο χειρότερο βάσανο;

 

– Κάτω από μας υπάρχει μεγαλύτερη κόλαση.

 

– Και ποιοι βρίσκονται εκεί;

 

– Εμείς, είπε το κρανίο, μιας και δεν γνωρίσαμε τον Θεό, ελεούμαστε έστω και λίγο. Αυτοί όμως πού γνώρισαν τον θεό και μετά τον αρνήθηκαν και δεν έκαναν το θέλημά Του, αυτοί βρίσκονται κάτω από μας και κολάζονται χειρότερα.

 

Πήρε λοιπόν ο γέροντας το κρανίο, το έχωσε στο χώμα και προχώρησε.

    Από το Γεροντικό

Αφήστε μια απάντηση