kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Λευκωσία: Εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας απαγορεύει πλήρως το κάπνισμα στα σχολεία

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Φεβρουαρίου, 2009

Την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία, προτίθεται να προωθήσει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, ενεργοποιώντας έτσι το νόμο που προβλέπει ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στα δημόσια κτήρια.

Σε δηλώσεις στον «Φ», ο υπουργός – πρώην καπνιστής και νυν φανατικός αντικαπνιστής – ανέφερε ότι σύντομα θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία βάσει της οποίας οι εκπαιδευτικοί, δεν θα μπορούν πλέον να ανάβουν τσιγάρο εντός του σχολικού χώρου (ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ή αίθουσες που δεν έχουν πρόσβαση οι μαθητές).

Η νέα αυτή οδηγία αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν υπέρ του καπνίσματος, από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα» των καπνιστών-μελών τους.

Ενδεικτικές είναι και οι πρώτες αντιδράσεις από αξιωματούχους των οργανώσεων:

Ορισμένοι δηλώνουν έτοιμοι να χαιρετίσουν μια τέτοια ενέργεια του Υπουργείου, τονίζοντας πως είναι το λιγότερο αντιφατικό να επιτρέπεται το κάπνισμα στα σχολεία.

Άλλοι όμως, εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους, κάνοντας λόγο για «στέρηση δικαιώματος». Οι ίδιοι επικαλούνται το γεγονός ότι σήμερα, οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πως δεν καπνίζουν στην αυλή, ούτε καν στην αίθουσα του καθηγητικού/διδασκαλικού συλλόγου, αλλά σε ειδικό χώρο-καπνιστήριο.

Προσθέτουν επίσης, ότι οι εργαζόμενοι σε άλλα δημόσια κτήρια έχουν το δικαίωμα να βγουν έξω και να καπνίσουν, αλλά στην περίπτωση των σχολείων δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο διότι τότε θα είναι εκτεθειμένοι στα μάτια των μαθητών τους.

Όσον αφορά στους τελευταίους, θυμίζουμε ότι οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, απαγορεύουν ούτως ή άλλως το κάπνισμα στους μαθητές. Παρ? όλα αυτά, είναι κοινό μυστικό πως αρκετά παιδιά καπνίζουν ακόμα και μέσα στο σχολείο.

 

Πηγή:http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,2285-.aspx

Αφήστε μια απάντηση