kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η έκθεση «Η Κλοπή της Ιστορίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Φεβρουαρίου, 2009

Την έκθεση πολυμέσων Η Κλοπή της Ιστορίας, με θέμα το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας στον πολιτισμό, υποδέχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου.

 

Την έκθεση διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 10 Φεβρουαρίου από την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Κατερίνα Μπατζελή και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η κ. Μπατζελή δήλωσε: «το ‘κύκλωμα’ της παράνομης διακίνησης και ιδιοποίησης αρχαιοτήτων αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την χώρα μας, παράλληλα όμως και σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά».

 

»Ο κύριος στόχος της έκθεσης, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε αρκετά κράτη μέλη, είναι να αναδείξει τις σημαντικές διαστάσεις του φαινομένου σήμερα και επισημαίνοντας τις σημαντικές ελλείψεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου να καταστήσει σαφή την ανάγκη προώθησης ενιαίας στρατηγικής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ανεύρεση και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που παρανόμως έχουν εξαχθεί από την χώρα προέλευσής τους».

 

Οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων και είναι εμπλουτισμένη με αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων που επεστράφησαν -κατόπιν διεκδικήσεων- στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια (θησαυρός Αηδονιών, μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου από την Κόρινθο, μωσαϊκά Κανακαριάς από την Κύπρο κ.ά.).

 

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη από την λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης και τον τεμαχισμό ιερών αγαλμάτων σε ναούς της Καμπότζης έως την πώληση αρχαίων αντικειμένων από χώρες της Μεσογείου σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ.

 Πηγή :http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=983332 

Αφήστε μια απάντηση