kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το πιο απομακρυσμένο νησί του Ιονίου με έναν κάτοικο!Ο παπα Γρηγόρης Κλάδης είναι για 40 χρόνια ο άγρυπνος φρουρός των Στροφάδων

Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Φεβρουαρίου, 2009

yt51.jpgΦυλάττει Θερμοπύλας και το θαμμένο σώμα του Αγίου Διονυσίου, προστατευοντας το από πειρατές και κάπηλους!  Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του Ιονίου με έναν μόνο κάτοικο. Τον παπά Γρηγόρη Κλάδη. Τον άνθρωπο που για 40 ολόκληρα χρόνια δεν έχει φύγει από το νησί, ούτε μια μέρα. Με ταχύπλοο από την Ζάκυνθο και έπειτα από σχετική άδεια που χρειάζεται από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, η “Press Time” βρέθηκε στο νησί που βρήκαν το σώμα του Αγίου Διονυσίου. Όπως μας είπε ο παπά Γρηγόρης, για πρώτη φορά ελληνικό ΜΜΕ βρίσκεται στα περίφημα Στροφάδια, παρά τις συχνές αναφορές ξένων ΜΜΕ.

Το νησί, απέχει από την Ζάκυνθο 38 ν. μ., δηλαδή δυόμιση περίπου ώρες. Η «απόβασή» μας στο νησί, μάς επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, μεταξύ των οποίων ο μοναδικός σωζόμενος πύργος των Παλαιολόγων σε ολόκληρη την Μεσόγειο. “Ευτυχώς που είχε καλοκαιρία, διαφορετικά δεν θα φτάνατε ποτέ” μας λέει ο γέροντας παπά Γρηγόρης και μας ανεβάζει στην αποβάθρα. Το μικρό νησί δεν έχει λιμάνι και όποιος φτάσει εκεί, θα πρέπει να αράξει έξω από τη μικρή αποβάθρα με τα πελώρια βράχια να στέκουν ολόρθα μπροστά του. Αν είναι τυχερός θα μπορέσει να δέσει κοντά και να μην βραχεί. Διαφορετικά, το κολύμπι είναι απαραίτητο.

  

Η ξενάγηση και τα θαύματα

   Η ξενάγησή μας έγινε μετά δυσκολίας, γιατί ο σεβάσμιος γέροντας, εκτός από τη μοναξιά, πλέον φοβάται και τους ξένους. Τους θεωρεί τρόπον τινά κάπηλους της ιστορίας μας. «Όλο τάζουν πως θα φτιάξουν τον πύργο αλλά τίποτα δεν γίνεται. Δεν σέβονται ούτε την ιστορία αυτού του τόπου αλλά ούτε και ότι εδώ ετάφη ο Άγιος Διονύσιος». Σύμφωνα με την ιστορία ο ίδιος ο Άγιος είχε ζητήσει να ταφεί σε εκείνο το μικρό νησί, προκειμένου να γλιτώσει από τους πειρατές και τους κάπηλους. Έτσι στις 22 Δεκεμβρίου του 1622 τάφηκε μπροστά από την Ωραία Πύλη ενός μικρού ναίσκου που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Περίπου 100 χρόνια μετά, οι Ζακυνθινιοί θέλησαν να βγάλουν τα λείψανα του Αγίου από τον τάφο. Προς έκπληξη όλων διαπίστωσαν πως το σώμα του ήταν άθικτο. «Όσοι πιστοί κατορθώνουν να έρθουν με δικά τους σκάφη, τους δίνω λίγο από το χώμα που βρίσκεται μέσα στον τάφο του Αγίου σαν ευλογία», μας λέει ο γέροντας, ενώ μας διηγείται απίστευτα περιστατικά με θαύματα του Αγίου. «Πριν από 3 χρόνια, είχε έρθει ένας πολίτης με το σκάφος του να προσευχηθεί στον τάφο του Αγίου. Η μέρα ήταν καλή και τίποτα δεν έδειχνε πως θα χαλούσε ο καιρός. Κάποια στιγμή και ενώ είχε αρχίσει να σηκώνεται δυνατός αέρας, ο πολίτης ήθελε να φύγει. Τον είχα προειδοποιήσει να μείνει λόγω της θαλασσοταραχής. Εκείνος, όμως, επέμεινε και στη διαδρομή τα δυνατά κύματα βούλιαξαν το μικρό σκάφος του. Όπως μας είπε εκείνος μετά, είδε μέσα από τα κύματα την μορφή του Αγίου Διονυσίου. Χωρίς να ξέρει κανείς για την τύχη του, ξαφνικά ένα πλοίο (ενώ είχε απαγορευτικό) βρέθηκε στην περιοχή και τον περισυνέλεξε. Ο ίδιος ούτε κινητό είχε, ούτε είχε ειδοποιήσει κανέναν, όπως ισχυρίστηκε. Όλα ήταν ένα θαύμα του Αγίου. Και κάθε καλοκαίρι έρχεται και προσκυνάει στον τάφο του». Το νησί σύμφωνα με το λιμενικό είναι τόπος αναπαραγωγής και ξεκούρασης σπάνιων αποδημητικών πουλιών που έρχονται από την Ασία. Γι΄ αυτό και πριν μερικά χρόνια πέρασε στην δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ζακύνθου όπου και απαγορεύτηκε ρητώς το κυνήγι και το ψάρεμα.

Η ζωή για τον παπά Γρηγόρη είναι πολύ μοναχική. Σχεδόν ασκητική όπως λέει αφού μόνο το λιμενικό τον επισκέπτεται. “Είναι πολύ μοναχικά εδώ. Δεν ξέρω αν θα φύγω εγώ τι θα γίνει αυτό το μέρος. Θα πέσουν όλα. Θα ρημάξουν. Ήδη μέρα με την μέρα ο πύργος των Παλαιολόγων γκρεμίζεται και η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα” μας λέει με παράπονο και μας αποχαιρετά από τον δικό του επίγειο μικρό παράδεισο.

    

Tο δώρο Kούρκουλου-Λατση στον Άγιο Διονύσιο!

  

Ένα καΐκι με μηχανή θαλαμηγού, χάρισε το ζεύγος Νίκου Κούρκουλου και Μαριάννας Λάτση στην μητρόπολη Ζακύνθου, θέλοντας να εκπληρώσουν ένα παλιό τους τάμα. Η πράξη αγάπης έγινε μετά από ένα προσκύνημα του ζεύγους στον Άγιο Διονύσιο πέρυσι το Πάσχα. Αν και οι δύο τους φροντίζουν να μην γίνονται γνωστές τέτοιου είδους πράξεις τους, η μαρτυρία του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου που μιλάει για το μεγάλο δώρο, κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν. Ήταν πριν πολλά χρόνια όταν ο πατέρας της Μαριάννας, Γιάννης Λάτσης, ανέφερε στην κόρη του για τα θαύματα του Αγ. Διονυσίου και τις διασώσεις που έκανε σε ναυτικούς. Τα χρόνια πέρασαν και η Μαριάννα πέρυσι το Πάσχα βρέθηκε μαζί με τον σύζυγό της στη Ζάκυνθο, παρακολουθώντας την λειτουργία των θείων παθών στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. “Πέρυσι, επειδή η εκκλησία μας είχε ανάγκη από ένα  καϊκι» λέει σήμερα ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ Χρυσόστομος, «προκειμένου να πηγαίνει στο απομακρυσμένο νησί των Στροφάδων, όπου εκεί εκοιμήθη ο Άγιος Διονύσιος, αποφάσισα να  επικοινωνήσω με την κ. Λάτση για να με βοηθήσει. Εκείνη αμέσως προθυμοποιήθηκε να μας δώσει ένα από τα γιοτ της. Όταν απάντησα ότι η πραγματική μας ανάγκη είναι ένα απλό καϊκι ώστε μεταφέροντας διάφορα υλικά να σώσουμε τον ιερό τόπο, η κ. Λάτση έδωσε αμέσως εντολή να πάρουμε αυτό που θέλουμε», καταλήγει ο σεβασμιότατος. Πρόκειται για ένα σκαρί με μηχανή 500 ίππων και το χαρακτηριστικό είναι πως λόγω της μεγάλης απόστασης που απέχουν οι Στροφάδες από τη Ζάκυνθο το καΐκι ονομάστηκε «Θαλασσομαχούσα».

    Πηγή http://www.press-time.com/reportage-gr/papa-gr.html 

Αφήστε μια απάντηση