kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

«Αλλήλων τα βάρη»

Συγγραφέας: kantonopou στις 2 Φεβρουαρίου, 2009

Καλούμαστε κι εμείς να συναντήσουμε τον Κύριο πρόσωπο με πρόσωπο, κι όχι μόνο την ώρα του θανάτου μας, όχι μόνο όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία αλλά την κάθε φορά που στεκόμαστε να προσευχηθούμε, την κάθε φορά που μαζευόμαστε για τη θεία λατρεία, που κοινωνούμε, την κάθε φορά που η χάρη του Θεού ξεχειλίζει το είναι μας, μας αγκαλιάζει, μας μεταφέρει. Κατά τις μέρες αυτές της Μεγ.Τεσσαρακοστής ας πορευτούμε κι εμείς προς τη Βασιλεία, όχι απλώς προς τη γιορτή της Ανάστασης αλλά προς μια συνάντηση με το ζωντανό Θεό. Κατά τη διάρκεια της πορείας ας αλληλοστηριζόμαστε στην αδυναμία μας, ας αλληλοσυγχωρούμαστε ξεχνώντας όλες τις διαφορές, ας αλληλοπροστατευόμαστε ώστε όλοι να φτάσουμε τον προορισμό μας, ώστε κανείς να μην πέσει στην άκρη του δρόμου, διότι αν φτάσουμε και κάποιος δεν είναι εκεί η χαρά της αντάμωσης θα? ναι σβησμένη, το φως σβησμένο.

 

Ας γονατίσουμε λοιπόν τώρα μπροστά στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, ας τους ζητήσουμε να μας συγχωρέσουν, έχουν τόσα πολλά να συγχωρέσουν! Δεν έχουμε ανταποκριθεί στην κλήση μας, περιφρονήσαμε και αδιαφορήσαμε για το λόγο του Θεού, αφήσαμε το Χριστό να πεθάνει για χάρη μας χωρίς όμως να ανταποκριθούμε με αγάπη και λατρεία και υπακοή και πίστη.

 

Ας συγχωρέσουμε κι ο ένας τον άλλο. Η συγχώρεση δεν αρχίζει τη στιγμή που βασιλεύουν η ειρήνη, η γαλήνη και η χαρά, η συγχώρεση αρχίζει τη στιγμή που παίρνουμε στους ώμους μας «αλλήλων τα βάρη», και το πρώτο και βαρύτερο φορτίο είναι η προσωπικότητα του άλλου, αυτό που εκείνος είναι κι όχι μόνο αυτό που κάνει ή που δεν κάνει. Ας δεχτούμε ο ένας τον άλλο με τον ίδιο τρόπο που στο πεδίο της μάχης ο στρατιώτης παίρνει στους ώμους του ένα λαβωμένο, ο λιγότετο πληγωμένος τον περισσότερο. Ας αλληλοβασταζόμαστε κι ας αλληλοστηριζόμαστε. Αν χρειαστεί ας μεταφέρουμε τον άλλο με τον τρόπο που ο Χριστός μετέφερε το Σταυρό Του, σαν όργανο βασανισμού και πόνου και θανάτου, ας μην αφήσουμε όμως με κανένα τρόπο τον άλλο πίσω  χωρίς την συγνώμη μας. Ας βαστάζουμε αλλήλων τα βάρη μέχρι που να φτάσουμε στη Βασιλεία των Ουρανών.

 Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος

Αφήστε μια απάντηση