kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Φεβρουαρίου, 2009

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος σε λαμπρή τελετή που έγινε στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Ο μητροπολίτης Κύριλλος έγινε ο 16ος προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Αλέξιο τον Β? ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το BBC, o Κύριλλος έφτασε στον καθεδρικό ναό με μαύρη λιμουζίνα, αφού οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτύπησαν για 15 λεπτά.

«Αξιος» φώναξαν στα ελληνικά οι 4.000 προσκεκλημένοι στην τελετή, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί και πιστοί ορθόδοξοι και από τη στιγμή εκείνη ο Κύριλλος, που εξελέγη την Τρίτη ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θεωρείται και επισήμως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το πορτρέτο του Κύριλλου

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο (τότε) Λένινγκραντ από οικογένεια ιερέα.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν υπήρξε προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου.

Το 1971 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το επόμενο έτος συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991.

 

 

Πηγή :http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=981640

 

Αφήστε μια απάντηση