kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μια γυναίκα gay στο τιμόνι της Ισλανδίας

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Ιανουαρίου, 2009

Η Ισλανδία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που είδε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνησή της να καταρρέει λόγω της οικονομικής ύφεσης, μετρά άλλη μία παγκόσμια πρωτιά. Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα αποκτήσει την πρώτη δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη επικεφαλής κυβέρνησης. Πρόκειται για τη Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ισλανδία.

Η κυρία Σιγκουρνταρντοτίρ ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ύστερα από την παραίτηση του Ινγκιμπγιόρκ Γκισλαντοτίρ που διαγνώστηκε με καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Η 66χρονη «Αγία Γιοχάνα», όπως την αποκαλούν οι 300.000 συμπατριώτες της που σε ποσοστό 73% επικροτούν το έργο της στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, διαπραγματεύεται τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους. Με τη στήριξη και του μικρού Προοδευτικού Κόμματος, η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας θα διαχειριστεί τη σοβαρή κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Η κυρία Σιγκουρνταρντοτίρ, η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών από τον πρώτο γάμο της και από το 2002 έχει επισφραγίσει με σύμφωνο συμβίωσης το δεσμό της με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιονίνα Λεοσντοτίρ, αναλαμβάνει τα ηνία σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της Ισλανδίας. Παρότι μετείχε στην προηγούμενη κυβερνητική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών με το κεντροδεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας υπό τον Γκέιρ Χάαρντε, ξεχωρίζει ως η δημοφιλέστερη πολιτικός στην Ισλανδία. Είναι η πλέον κατάλληλη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς, αναγνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοί της.

Οι Ισλανδοί ανησυχούν για την πτώχευση της χώρας και αδιαφορούν για τις ερωτικές προτιμήσεις των ηγετών τους. Αλλωστε, η Γιοχάνα πάντοτε κρατούσε την προσωπική ζωή της μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας όσο κέρδιζε δημόσια αξιώματα. Αεροσυνοδός τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά και έγινε γνωστή ως συνδικαλίστρια. Η εκλογή της στη Βουλή και η υπουργοποίησή της το 1987 δεν εξέπληξαν. Το 1994 διεκδίκησε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και έχασε. «Θα έρθει και η δική μου ώρα», δήλωσε τότε και όντως ήλθε? Σήμερα ετοιμάζεται να ορκιστεί πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας (το 1980 η Βίγκντις Φινμπογαντοτίρ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας) και έχει μπροστά της τρεις μήνες να πείσει τους συμπατριώτες της ότι πρέπει να παραμείνει.

 

Πηγή http://www.etipos.com/newsitem?id=73014 

Αφήστε μια απάντηση