kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Έτος μετανοίας

Συγγραφέας: kantonopou στις 11 Ιανουαρίου, 2009

Διανύουμε ήδη το νέο έτος 2009 Ακούστηκαν πολλές ευχές άμα τη εμφανίσει του. Να είναι έτος Ειρηνικό, αίσιο, ευτυχές, χαρούμενο κλπ. Ευχές ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο και ιδιαίτερο νόημα. Ευχές τυπικές. Λησμονούμε όμως κάτι το βασικό. Ότι υπάρχει Θεός και ο άνθρωπος όφειλε να ευθυγραμμίσει την πορεία του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ειρήνη, χαρά, υγεία, ευτυχία χωρίς Θεό δεν νοούνται. Γι? αυτό η κοινωνία μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Γι? αυτό γίνονται πόλεμοι, συρράξεις, σεισμοί, καταποντισμοί, λοιμοί και λιμοί.
Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να μην έλθουν όλα κατ? ευχήν; Ένα και μόνο χρειάζεται από τον καθένα μας χωριστά και από όλους μαζί: Μετάνοια! Μόνο αυτή θα μας σώσει.

Μεταφέρω εδώ τα όσα σχετικά γράφει ο Γέροντας Αμβρόσιος της Ι. Μονής Δαδίου: «Θέλω να πω δυο λόγια για την αμετανοησία την οποία έχουμε οι άνθρωποι οι σημερινοί. Δυστυχώς αμαρτάνομεν, πράττομεν τα εγκλήματα (ληστείες, φόνους, και όλα τα κακά), και όμως δεν μετανοούμε. Είμεθα λαός σκληροτράχηλος, όπως ήσαν οι Εβραίοι την εποχή εκείνη. Δεν μετανοούμε, χριστιανοί μου, και να προστρέξουμε στον Θεό και να ζητήσουμε: «Θεέ μου, φύλαγέ μας». Γιατί σας το λέγω αυτό; Γιατί τα σκυλιά μας έχουν περικυκλώσει. Θέλω να καταλάβετε ποια είναι αυτά τα σκυλιά. Να τα καταλάβετε, χωρίς να τα ονομάσω. Τα σκυλιά έχουν περικυκλώσει την Ελλάδα μας και τον Χριστιανικό μας κόσμο.

Δεν μετανοούμε, αλλά πορεύεται έκαστος κατά το θέλημά του, κατά τη σκέψη του, που τρέχει προς την αμαρτία ακατάσχετα. Που πάτε, Έλληνες; Γιατί δεν αισθανόμεθα το βάρος της αμαρτίας; Γι? αυτό το βάρος της αμαρτίας είναι που ο Θεός αποστρέφει το πρόσωπό του από τους Έλληνες αυτή την ώρα. Τα άλλα Έθνη βαδίζουν τον δρόμο της απώλειάς τους. Αλλά όχι και εμείς οι Έλληνες να βαδίσουμε τον δρόμο της απώλειας, όπου μας έχει ο Θεός Έθνος δικό του και εμείς τρέχουμε ακατάσχετα στην απώλεια απ? την αμετανοησία μας.
Εκείνο τον παλαιό καιρό, ο Ιωνάς επήγε στη Νινευή και εκήρυξε μετάνοια, γιατί, λέγει, σε τρεις ημέρες η Νινευή θα καταστραφεί. Και για τρεις ημέρες, όταν το άκουσαν, από τον μικρό μέχρι τον βασιλέα έβγαλαν τα ρούχα τους και φόρεσαν σάκους και βάλανε στάχτη στα κεφάλια. Και διέταξε ο βασιλιάς επί τρεις μέρες να μην πιεί γάλα ούτε το μικρό παιδί, το οποίο βυζαίνει στο βυζί της μάνας του. Και ενήστευσαν και παρεκάλεσαν τον Θεό. Και μετανόησε, λέει, ο Κύριος και δεν κατέστρεψε την Νινευή.
Εμείς όμως δεν μετανοούμε. Είθε να μη μας εγκαταλείψει ο Κύριος μέχρι τέλους? εύχομαι ο Θεός να μας δώσει μετάνοια».
Οι δικές μας ευχές είναι το έτος αυτό να είναι έτος μετανοίας και επιστροφής προς τον Θεό. Για να μας λυπηθεί ο Κύριος.


 

 

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

    Πηγή :http://www.eerevna.gr/story.aspx?ID=54968.0000 

Αφήστε μια απάντηση