kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Δεκεμβρίου, 2008

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑΤουρκική προκλητικότητα Σκληρό πόκερ για το ταξίδι στην Αγκυρα

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά και ανησυχίες για το βάθος των επιδιώξεων της Αγκυρας.

Στρατιωτικές πηγές αξιολογούν ως νέα πρακτική την αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών που προσεγγίζουν ακριτικά νησιά. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ελικόπτερο του Στρατού που πετούσε κοντά στο Φαρμακονήσι κλήθηκε από τουρκικά ραντάρ να αποχωρήσει από την περιοχή γιατί, όπως είπαν στο πλήρωμά του, πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο.

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και στις Οινούσσες, επίσης με ελληνικό ελικόπτερο, το οποίο απειλήθηκε με αναχαίτιση.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και χθες με πτήσεις οπλισμένων αεροσκαφών στο πεδίο βολής Ανδρου και υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν τη συστηματικότητα με την οποία η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά με ιδιαίτερη επιμονή στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Για παράδειγμα, μόλις προχθές έγινε προσομοίωση βομβαρδισμού από τέσσερα τουρκικά F-16, τα οποία πέταξαν πολύ χαμηλά, στα 400 μέτρα, πάνω από το Αγαθονήσι. Ο σχηματισμός αποτελείτο από οκτώ οπλισμένα τουρκικά F-16 τα οποία εισέβαλαν στις 12.11 το μεσημέρι στο FIR Αθηνών από την περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από ελληνικά μαχητικά, δύο από τους εισβολείς ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα δικά μας αεροσκάφη νοτιοδυτικά της Χίου. Την ίδια ώρα τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά πετούσαν πάνω από το Αγαθονήσι, ενώ τα τελευταία δύο F-16 του τουρκικού σχηματισμού δημιουργούσαν ασπίδα προστασίας αποκλείοντας τη νησίδα των Δωδεκανήσων. Η εικονική επιδρομή των τουρκικών αεροσκαφών είχε διάρκεια 31 λεπτών. Μόλις πριν από δέκα μέρες τα τουρκικά μαχητικά εκτέλεσαν ανάλογη προσομοίωση πάνω από το Φαρμακονήσι.

Τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί συνολικά δύο παραβάσεις (αφού οι εισβολείς προσμετρώνται ανά σχηματισμό και όχι ανά αεροσκάφος!) του FIR Αθηνών και δέκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Η ευθεία αμφισβήτηση του status quo στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο προβληματίζει σοβαρά παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, που διαπιστώνουν ότι, ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, στην αθέατη πλευρά των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπάρχει κλιμακούμενη ένταση.

   Πηγή :http://www.etipos.com/newsitem?id=68055 

Αφήστε μια απάντηση