kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ιερά Επισκοπή Κολουέζι Κονγκό.

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Δεκεμβρίου, 2008

0gk1.jpg 

Το ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό, που υπάγεται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ?70 από τον σημερινό μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο και συνεχίστηκε από τον δραστήριο π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος το 1988 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

 Ο διάδοχός του κ. Μελέτιος παρέλαβε ένα σημαντικό έργο και την ευθύνη διαποίμανσης χιλιάδων νεοφώτιστων ορθοδόξων πιστών. «Είναι αδιάκοπη η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους ντόπιους, να τους συμπαρασταθούμε, να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, να γίνουμε ένα με τις κοινότητές τους, να εκφραζόμαστε μέσα από τα συναισθήματά τους» σημειώνει ο επίσκοπος Μελέτιος. «Αυτές τις ημέρες των εορτών εντείνουμε το φιλανθρωπικό έργο μας.

 Στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες δίνουμε δύο κιλά κρέας, λίγο λάδι, αλεύρι, είδη πρώτης ανάγκης. Αύριο θα επισκεφθούμε περίπου 200 φυλακισμένους και θα τους προσφέρουμε φαγητό και δώρα. Μια ομάδα θα πάμε και στο σχολείο που έχουμε δημιουργήσει για παιδιά με προβλήματα ακοής για να τους μοιράσουμε παιχνίδια.

Είναι μερικές μόνο ταπεινές προσπάθειες εκδήλωσης της αγάπης της Εκκλησίας χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε διάκριση. Τώρα οικοδομούμε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα και ελπίζουμε πως με τη στήριξη πιστών από την Ελλάδα θα την ολοκληρώσουμε και θα την εξοπλίσουμε ώστε να μπορούμε να θεραπεύουμε τους ασθενείς αυτής της πολύπαθης περιοχής» τονίζει ο επίσκοπος Κολουέζι.

Στην περιοχή της Κατάνγκα, υπάρχουν δύο μεγάλα αγροκτήματα όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

 Σχεδιάζεται η ανέγερση ενός νέου νηπιαγωγίου, βιβλιοθήκης, ενώ στην πόλη Λουμπομπάσι οικοδομείται ένα σύγχρονο τυροκομείο όπου θα εκπαιδεύονται οι σπουδαστές του ιεραποστολικού κέντρου. Ηδη έχει δημιουργηθεί φάρμα ζώων και η γαλακτοκομική παραγωγή προωθείται στις φτωχές κοινότητες.

Παράλληλα, η ιεραποστολή στο Κολουέζι, που στην πραγματικότητα είναι μια μικρή πόλη που απασχολεί διακόσιους εργαζόμενους, δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εκπαιδευτούν στην πληροφορική σε εξοπλισμένες με υπολογιστές αίθουσες που διαθέτει. «Η βασική βοήθεια έρχεται από την Ελλάδα μέσω του ιεραποστολικού συνδέσμου ?Κοσμάς ο Αιτωλός? που δημιουργήθηκε στη μνήμη του π. Κοσμά. Αλλά και απλοί πιστοί ενισχύουν το έργο μας» τονίζει ο κ. Μελέτιος και ζητάει από όλους να μην ξεχνούν τους φτωχούς λαούς της Αφρικής.   Πηγή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100038_25/12/2008_297410     

Ιερα Επισκοπή Κολουέζι Κονγκό

Η Ιερά Επισκοπή Κολουέζι ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 1η Νοεμβρίου 2006. Περιλαμβάνει το μεγάλο διαμέρισμα του νοτίου Κονγκό, την επαρχία Κατάνγκα, όπου διαβιούν χιλιάδες ορθόδοξοι Αφρικανοί, που κάθε μέρα πληθαίνουν και δημιουργούνται νέες εστίες ? ενορίες. Επίσης υπάρχουν και πολλοί ορθόδοξοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εκεί, πριν από πολλά χρόνια.

Πρώτος Επίσκοπος αυτής εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης. Γεννήθηκε στο Μεγάλο Μοναστήρι της Θεσσαλίας το 1948 όπου και έλαβε τις πρώτες εγκύκλιες σπουδές. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή της Λαμίας και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1974 χειροτονήθηκε διάκονος. Το ίδιο έτος έγινε μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους και το 1976 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην παραπάνω Μονή. Το 1989 και με τις ευλογίες του ηγουμένου π. Γεωργίου Καψάνη μετέβη στο Κολουέζι του Κονγκό, όπου ανέλαβε την διεύθυνση του εκεί Ιεραποστολικού Κλιμακίου, συνεχίζοντας το έργο του π. Κοσμά Γρηγοριάτη μετά τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το 1990 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 2000 οι τοπικές αρχές του Κολουέζι του επέδωσαν τιμητικό μετάλλιο διά την εν γένει προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Κατάνγκα. Τον Ιούλιο του 2007, του επέδωσε πάλι τιμητική διάκριση. Την 25η Νοεμβρίου του 2006, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Αλεξάνδρεια υπό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου. Την 27η Ιανουαρίου του 2007, ενθρονίστηκε στο Κολουέζι και την 28η Ιανουαρίου στο Λουμπουμπάσι υπό του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

Ιστορικά Ιεραποστολικά Στοιχεία της Επισκοπής Κολουέζι

Το ιεραποστολικό έργο στην Επισκοπή ξεκίνησε με τον νυν Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας, κ. Αμφιλόχιο Τσούκο, και μετέπειτα συνεχίστηκε με τον δραστήριο και δυναμικό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, αδελφό της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους ο οποίος εργάστηκε σκληρά επί μια δωδεκαετία, συνεκρότησε και ενεργοποίησε ουσιαστικά την ιεραποστολή, και το 1988 ετελειώθη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

 Αυτόν διαδέχθηκε ο νυν Επίσκοπος Κολουέζι κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης ο οποίος με την Χάρη του Θεού συνεχίζει επί 19 έτη το δημιουργικό έργο της Ιεραποστολής.

Οργάνωση

Ενορίες Επισκοπής: 105, Ιερείς: 36, Διάκονοι: 8, Υποδιάκονοι: 10, Μοναχοί: 3 (Έλληνες μοναχοί), Μοναχές: 2 (αυτόχθονες), Δόκιμες Μοναχές: 6 (αυτόχθονες).
Αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Επισκοπής: π. Θεόφιλος Κατανγκ.
Σε όλη την Κατάνγκα υπάρχουν 34 κτιστοί Ι. Ναοί, 51 πλινθόκτιστοι και 20 σε χορτοκαλύβες, όπου συνάζονται οι αδελφοί κονγκολέζοι ορθόδοξοι χριστιανοί.

Όπου υπάρχει ιερέας, δίπλα από τον Ναό υπάρχει το πρεσβυτέριο (οικία του ιερέως), βαπτιστήριο για τις ομαδικές βαπτίσεις των ενοριτών και των άλλων πλησιέστερων ενοριών, που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, και μεγάλο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο το οποίο τις απογευματινές ώρες λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο.

  Πηγή http://www.iersyn.gr/kongo.html  

Αφήστε μια απάντηση