kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Διδάσκεται η ευτυχία;

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Δεκεμβρίου, 2008

§ Ένα απ? τα σπουδαιότερα σχολεία της Βρετανίας, το Γουέλιγκτον Κόλετζ, ανακοίνωσε ότι εισήγαγε απ? τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πρόγραμμά του τη «διδασκαλία της ευτυχίας»!

§ Το μάθημα αυτό απευθύνεται στους μαθητές 14-16 ετών, θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και, μεταξύ των άλλων, θα διδάσκονται την τέχνη της θετικής σκέψης, της στωικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και της άντλησης ικανοποίησης απ? την καθημερινή ζωή!

§ Εκεί οι διάφοροι «γκουρού της ευτυχίας» όπως λέγονται, αλλά και οι «προπονητές της ζωής» έχουν γίνει μόδα! Όπως και τα διάφορα βιβλία αυτοβοήθειας! Τόσο μεγάλο είναι εκεί το πρόβλημα.

§ Η διαφορά, λένε οι υποστηρικτές της νέας αυτής τάσης, είναι ότι η τυραννία των εξετάσεων και το κυνήγι της υλικής ανταμοιβής της εργασίας έχουν επισκιάσει τον σκοπό αυτό!

§ Επιπλέον οι έρευνες που έχουν πάρει ευρείες διαστάσεις, αρχίζουν απ? την καταγραφή των εμπειριών ως τις αναλύσεις συναισθηματικών και ψυχοσωματικών αντιδράσεων μέσω εγκεφαλογραφημάτων!

§ Όλα αυτά δε, καταλήγουν σε ένα:: ότι η ευτυχία δε βρίσκεται τελικά σ? αυτά που φανταζόμαστε!

§ Οι μελέτες δείχνουν ότι απ? τη στιγμή που οι βασικές μας ανάγκες καλύπτονται, ο βαθμός της ευτυχίας δεν αυξάνεται ιδιαίτερα!

§ Όσον αφορά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα η επίδραση τους είναι όση και της τακτικής σωματικής άσκησης!

§ Τελικά, όπως και να το πούμε, ευτυχία ή προσωπική ισορροπία, όσους ειδικούς και ν? ακούσουμε, όσες έρευνες και να γίνουν, σ? ένα ασφαλώς θα καταλήξουμε.

§ Ότι η ευτυχία με τίποτα δε βρίσκεται στα υλικά πράγματα! Πολύ δε περισσότερο στις απολαύσεις, τις ψευδοτέρψεις της στιγμής και τις ηδονές;!

§ Απ? αυτά προέρχονται η απογοήτευση, η απελπισία, το άγχος, τα τόσα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα. Και βέβαια η απαισιοδοξία για όλα, ως και τη ίδια τη ζωή ακόμη!

§ Τελικά και την ευτυχία μονάχα ο Χριστός τη δίνει! Αυτό ποιος επιτέλους θα μας το διδάξει;

(από το περιοδικό «Τα Κρίνα»)

Πηγή http://www.xfd.gr

Αφήστε μια απάντηση