kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αποφάσεις Συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Δεκεμβρίου, 2008

Συνήλθε την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008, στην τακτική Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην αρχή της Συνεδρίας ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς αναφέρθηκαν διεξοδικά στα θλιβερά γεγονότα που βιώνει η Πατρίδα μας τις τελευταίες μέρες.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι η αφαίρεση της ζωής ενός νέου, αλλά και οποιουδήποτε ανθρώπου, δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, αντίθετα συνιστά απομάκρυνση από το θέλημα του Θεού.

Όμως απάντηση στο τραγικό γεγονός του Σαββάτου δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η βία. Γιατί η βία γεννά βία σε ένα φαύλο κύκλο που παράγει διαρκώς καταστροφές και θύματα. Όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την σημερινή κατάσταση, της οποίας τα αίτια είναι βαθύτερα.

Η ποιμαίνουσα Εκκλησία προσεύχεται στο Χριστό για όλους και εύχεται για την συνεργασία όλων των δυνάμεων και των φορέων του τόπου, θέτοντας Εαυτήν στη διάθεσή τους για την επικράτηση της κοινωνικής συνοχής και της πολυπόθητης ειρήνευσης.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Αρχιερείς σχετικά με το ταξίδι, το οποίο πραγματοποίησε για να εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Ρωσίας κυρού Αλεξίου του Β?, η οποία εγένετο στον Πατριαρχικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :

-Από την έκθεση, την οποία υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, για την Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, την 6η Νοεμβρίου ε.ε. με γενικό θέμα προβληματισμού : «Ο Διαπολιτισμικός Διάλογος».

-Από την έκθεση, την οποία υπέβαλε η Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων σχετικά με το Συνέδριο των Ηγουμένων του Μοναχικού Τάγματος του Αγίου Βενεδίκτου στη Ρώμη, από 18 έως 27 Σεπτεμβρίου 2008.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

-Πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων για την πραγματοποίηση Ημερίδας ? Σεμιναρίου για τους Κληρικούς ? Πνευματικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης, με θέμα: «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως».

-Την σύσταση και τον Κανονισμό λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΡΩΓΗΣ ΑΠΟΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

-Την συμμετοχή της Εκκλησίας στην τακτική συνεδρία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, στο Bossey της Γενεύης, από 12 έως 18 Ιανουαρίου 2009.

-Την συμμετοχή της Εκκλησίας δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Μ.Κ.Ο. «Προσβάσιμες Περιηγήσεις» με θέμα : «Με γνώμονα την προσβασιμότητα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Αποστόλου του Νέου», στον Βόλο.

-Την συμμετοχή της Εκκλησίας στην προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες, η οποία συνέρχεται στις Βρυξέλλες, 13 και 14 Ιανουαρίου 2009.

-Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Νοεμβρίου ? Δεκεμβρίου 2008. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 909 και το ποσό ανέρχεται στα 196.624 ?.

-Την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Ιερό Ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού Εμμαούς» από την Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεωρήσεως μετά από αίτημα του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος. Παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρήγγειλε την διερεύνηση τυχόν κανονικών παραπτωμάτων μοναζουσών, σύμφωνα με τον Ν. 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε ομιλητή για τον εορτασμό της Ορθοδοξίας κατά την Α Κυριακήν των Νηστειών (8.3.2009), τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2003

Αφήστε μια απάντηση