kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ Η «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ»

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Δεκεμβρίου, 2008

Πριν τέσσερα χρόνια πέθανε μια διά­σημη Αμερικανίδα συγγραφέας, η Σούζαν Σόνταγκ. Έκανε λαμπρές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Κέρδισε πολλά λογοτεχνικά βραβεία. Όμως, δίκαια την χαρακτήρισαν «Σκοτεινή Κυρία των Αμερικανικών Γραμμά­των» για τις σκοτεινές απόψεις της και για την απαισιοδοξία της. Λίγο πριν να πεθάνει στα 71 της από καρκίνο, είπε: «Ο μόνος λόγος πού θάθελα να ζήσω λίγο ακόμα, είναι για να ιδώ πόσο πιο ηλίθιος θα γίνει ο κόσμος…»!Ακόμα πιο σκοτεινή ήταν η προσωπι­κή ζωή της. Με θάρρος κάποτε ομολόγησε δημοσίως ότι στην ζωή της είχε … εννέα ερωτικούς δεσμούς: τέσσερεις με άνδρες και πέντε με γυναίκες!!!Η … πολύπλευρη αυτή προσωπικότη­τα ήθελε συγχρόνως να το παίξει και ακτιβίστρια! Στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ήταν η μόνη Αμερικανίδα πού τόλμησε να επισκεφθή το Ανόι και να εκφράσει την συμπαράσταση της στους Βορειοβιετναμέζους. Και στην διάρκεια του πολέμου της Σερβίας έμεινε κάποιες εβδομάδες στο πολιορκούμενο Σεράγεβο· και προσπαθούσε να παρηγορήσει τον κόσμο, σκηνοθετώντας το θεατρικό έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».

*    *   *

Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζει μια επί­σης πάνσοφη – για την εποχή της – γυναί­κα, η αγία Αίκατερίνα. Η      κατ’  αρχήν  ειδωλολάτρισσα  -Αικατερίνα, είχε την δυνατότητα (λόγω της μόρφωσης και της καλλιέργειας της) να αντιλαμβάνεται την … ηλιθιό­τητα του κόσμου πού την περιέβαλλε. Όμως δεν βούλιαξε σε μια σκοτεινήαπαισιοδοξία. Δεν εξάντλησε την εξυ­πνάδα της μόνο στον σαρκασμό και στην ειρωνεία. Αναζήτησε με ειλικρίνεια Αυτόν πού δίνει αληθινό νόημα στον κόσμο. Έψαξε να βρή τον Δημι­ουργό και Κύριο του κόσμου. Και με την βοήθεια της Παναγίας Μητέρας Του, δηλαδή Αυτής, πού «τους φιλο­σόφους τους αποδεικνύει … ασόφους και τους τεχνολόγους τους ελέγχει… αλόγους», γνώρισε τον Χρι­στό. Και άνοιξε την καρδιά και τον νου της, για να γεμίσουν από το δικό Του Φως.

?  Και ενώ προηγουμένως, αναζητούσε στον τίμιο γάμο την λύση στο πρόβλη­μα της ανθρώπινης συντροφικότητας, περπάτησε λίγο πιο πέρα, και αγάπη­σε την εν Χριστώ παρθενία. Και αφιέ­ρωσε όλο της τον εαυτό, ψυχή και σώμα, στην αγάπη του Χριστού. Έτσι γεύθηκε   την   μόνη   αληθινή  Ελευ­θερία, την ελευθερία από τα πάθη. Και κατάλαβε ότι, χωρίς αυτήν την γνήσια Ελευθερία, δεν είναι δύσκολο ο άνθρωπος να αγαπήσει τα «ελευθέ­ρια» ήθη και να καταντήσει ένα … πολυγαμικό τερατάκι!

?  Τέλος, έδειξε με το παράδειγμα της, ότι δεν την συγκινούσαν ούτε οι ανέξοδες δηλώσεις συμπαράστασης σε καταπιε­σμένους, ούτε τα αφελή ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τα κακώς κείμενα του κόσμου. Γι’ αυτήν, ο πιο αποτελε­σματικός ακτιβισμός ήταν, το να σηκώ­σει τον σταυρό της χριστιανικής μαρ­τυρίας μέσα σε ένα ειδωλολατρικό κό­σμο, και να δεχθεί να βασανιστεί και να πεθάνει για την πίστη της. Έτσι έδειξε έμπρακτα  την   αληθινή   εν   Χριστώ Ελευθερία της και την νίκη της πάνω και στον έσχατο εχθρό του άνθρωπου, τον θάνατο!  

Μηνιαίο Περιοδικό Ι.Μ.Νικοπόλεως & Πρεβέζης Αρ. Φύλλου 304  Νοέμβριος 2008

 

Αφήστε μια απάντηση