kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΔΕΚΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Δεκεμβρίου, 2008

1 .  ΜΙΛΗΣΤΕ με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μπορεί να βοηθήσετε να αλλάξει κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, όπως ότι « όλοι πίνουν, καπνίζουν και παίρνουν ναρκωτικά ».

2.  ΜΑΘΕΤΕ να ακούτε το παιδί σας. Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας, όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.

 3.  ΒΟΗΘΗΣΤΕ το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια η συμπεριφορά, χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.

 4.  ΒΟΗΘΗΣΤΕ το παιδί σας να αναπτύξει αξίες. Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει «ΟΧΙ» αντί να παρασύρεται από «φίλους και παρέες». 

5.   ΝΑ ΕΙΣΤΕ ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό και τα ναρκωτικά.

 6.   ΒΟΗΘΗΣΤΕ το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες πιέσεις «φίλων». Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα «ΝΑΙ» για να μη δυσαρεστεί τους άλλους μπορεί να χρειάζεται « την ενθάρρυνσή σας » για να αντισταθεί στις πιέσεις.

 7.   ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ τους κανόνες της οικογενείας. Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποιά θα είναι η τιμωρία του, αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.

 8.   ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές , καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών και να δώσουν νόημα στη ζωή του.

 9.   ΕΝΩΘΕΙΤΕ με άλλους γονείς. Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλίες, δημιουργήστε η ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν τη στάση σας στο σπίτι.

 10.   ΜΑΘΕΤΕ τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.

 Από την Αντζέντα 2005 της Ελληνικής Αστυνομίας

Αφήστε μια απάντηση