kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥΠ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ» ΑΡΧΕΣ

Συγγραφέας: kantonopou στις 7 Δεκεμβρίου, 2008

Όταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) το καλοκαίρι «θεολογούσε» για την Παλαιά Διαθήκη, πολύ δε περισσότερο πέταγε την ατάκα για κατάργηση «των δευτερευόντων» μαθημάτων, έριχνε αδειανά για να πιάσει γεμάτα. Όντως το πρόγραμμα των μαθητών είναι βεβαρημένο εξ αιτίας δυο σημαντικών παραγόντων: α) Ενδοσχολικά η ποσότητα ύλης είναι τεράστια και ο λειτουργικός αναλφαβητισμός αυξάνεται. β) Εξωσχολικά, οι ανταγωνιστικοί μαθητές «ξεπατώνονται» με ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητισμό, φροντιστήρια κ.λπ. πολλά.
Η λύση είναι η μείωση μαθημάτων, δηλαδή γνωστικών πεδίων ή η μείωση της ποσότητας ύλης σε κάθε γνωστικό αντικείμενο ώστε να ανασάνουν τα παιδιά;
Το σχολείο θα απευθυνθεί σε όλη την ύπαρξη των παιδιών (νους, καρδιά, κορμί, αισθήσεις, συνεργατικότητα, αλληλεγγύη, φύση, μυστήριο) ή θα οδηγηθεί από τον ερχόμενο μεταλλασσόμενο καπιταλισμό στην εμπορευματοποίηση των πάντων;
Ο επικεφαλής του ΕΣΥΠ απαντά ναι στην πρώτη, τη χειρότερη, εκδοχή (περικοπή μαθημάτων) και σκέφτεται – για «χάρη» του «προπαρασκευαστικού έτους» – να «περικόψει» και την Α? δημοτικού ή το 1ο έτος στα ΑΕΙ??.

Καλά δεν γνώριζε( το υπουργείο) ότι οι «ανεξάρτητες αρχές» και οι «συνήγοροι του πολίτη» έχουν συστηθεί μόνο στη βάση των «ατομικών δικαιωμάτων» χωρίς να λογαριάζουν τις ευρύτερες πολιτισμικές ταυτότητες και κοινωνικά δικαιώματα; ??..Έρχονται τώρα και «ανεξάρτητες αρχές» να διαπραγματεύονται με τους διευθυντές των σχολείων ως «Υπουργείο Παιδείας Β΄»??

Πηγή :http://www.xristianiki.gr/popup.php?aid=366 

Αφήστε μια απάντηση