kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Από τους ναούς της Ινδίας στα κομμωτήρια της Δύσης

Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Δεκεμβρίου, 2008

Οι Ινδές γυναίκες που ξυρίζουν το κεφάλι τους εκπληρώνοντας κάποιο τάμα, καλύπτουν εν αγνοία τους την αυξημένη ζήτηση των Δυτικών για φυσικό μαλλί. 

Ένα τεράστιο και λίαν χρυσοφόρο εμπόριο… μαλλιών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδία, ωθούμενο από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά μαλλιά στον δυτικό κόσμο.

Η μόδα των «εξτένσιον» έχει καταστήσει περιζήτητα τα φυσικά μαλλιά, με την τιμή αγοράς τους να ανέρχεται έως και τις 4.000 δολάρια

 in1.jpg  Η… δότρια
Η 30χρονη Μανιμπχέν πρόσφερε πριν από περίπου έναν χρόνο τα μαλλιά της στους θεούς, που «θεράπευσαν» τον άντρα της από το ποτό και έδωσαν τέλος στο καθημερινό μαρτύριό της. Στο πελατολόγιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής βιομηχανίας ανήκουν τόσο «επώνυμες» προσωπικότητες του διεθνούς καλλιτεχνικού, και όχι μόνο, χώρου όσο και «κοινές θνητές», πολλές εκ των οποίων μάλιστα είναι διατεθειμένες να κάνουν οικονομίες έως ότου συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να κάνουν το «όνειρό» τους πραγματικότητα.

 in21.jpgΗ… λήπτρια
Τα μαλλιά της Μανιμπέχ κατέληξαν στο κεφάλι της Βερένα Φράνκε από το Μόναχο. Τα νέα μαλλιά της αποτελούνται από 150 τεμάχια «εξτένσιον», μήκους 45 εκατοστών, όπως τα είχε παραγγείλει.
Ανάμεσα στις πρώτες βρίσκονται ντίβες της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου, όπως η Χάλε Μπέρι, η Αντζελίνα Τζολί, η Κάμερον Ντίαζ, ενώ η γνωστή τραγουδίστρια, Σελίν Ντιόν, δαπανά μηνιαίως 6.000 δολάρια για την ανανέωση των «εξτένσιον» της…

Αίθουσες ξυρίσματος
Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η νέα φυσική κόμη τους προέρχεται ως επί το πλείστον από τις «αίθουσες ξυρίσματος» χιλιάδων ινδουιστικών ναών και δη αυτών που βρίσκονται στην ινδική ύπαιθρο. Εκεί καταφεύγει κάθε Ινδή προκειμένου να εκπληρώσει, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, κάποιο τάμα της προς τους θεούς. Βάσει ενός αρχαίου ινδουιστικού εθίμου, το ξύρισμα του κεφαλιού στα νεογέννητα φέρνει ευτυχία, ενώ το αντίστοιχο τελετουργικό στους ενήλικες αποτελεί πράξη ευχαριστίας προς τους θεούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες δεν εισπράττουν το παραμικρό χρηματικό ποσό για τη «θυσία» των μαλλιών τους. Η 30χρονη Μανιμπχέν Γιασουανταπούρ πρόσφερε πριν από έναν χρόνο τα μαλλιά της στους Θεούς, καταφεύγοντας στην «αίθουσα ξυρίσματος» του ναού του χωριού Τσικατιρουπάθι. Η νεαρή γυναίκα παντρεύτηκε πριν από 15 χρόνια και κάποια στιγμή ο σύζυγός της άρχισε να πίνει και να μεθάει. Τα περιστατικά χειροδικίας εις βάρος της ήταν καθημερινά, ενώ ο μισθός του συζύγου της, εργάτη σε βιομηχανία τσιμέντου, μετατρεπόταν σε… κονιάκ. Η Μανιμπέχ παρακάλεσε πριν από έναν χρόνο μια θεότητα να «θεραπεύσει» τον άντρα της, ο οποίος σταμάτησε ξαφνικά το πιοτό, και η νεαρή έσπευσε να εκπληρώσει το τάμα της…Τα μαλλιά της Μανιμπέχ ταξίδεψαν αεροπορικώς, συσκευασμένα σε ένα ταχυδρομικό δέμα, καλύπτοντας μια απόσταση 7.968 χιλιομέτρων για να καταλήξουν στα χέρια της Βερένα Φράνκε από το Μόναχο της Γερμανίας, η οποία εργάζεται σε γνωστό κέντρο διασκέδασης. Τα νέα μαλλιά της αποτελούνται από 150 τεμάχια «εξτένσιον», μήκους 45 εκατοστών, όπως ακριβώς ανέφερε στην παραγγελία της.

 Η επεξεργασία


Σε απόσταση δύο ωρών από τον ναό που θυσίασε η Μπανιμπέχ τα μαλλιά της βρίσκεται η πόλη Μπαγκαλόρ, όπου εδρεύει η εταιρεία εξαγωγών SDTC. Ιδιοκτήτης της εταιρείας και μεγαλύτερος εξαγωγέας υψηλής ποιότητας φυσικών μαλλιών από τους ναούς, είναι ο 33χρονος Μαϊούρ Μπαλσάρα. Τα μαλλιά της νεαρής Ινδής αγοράστηκαν από την εταιρεία του, έναντι 100 δολαρίων.Στις εγκαταστάσεις ταξινομούνται τα φυσικά μαλλιά ανάλογα με το χρώμα και το μήκος τους και εν συνεχεία πλένονται, βουρτσίζονται και συσκευάζονται.Η τιμή ενός κιλού μαλλιών από τους ναούς δεν υπερέβαινε πριν από μια οκταετία τα 30 δολάρια. Σήμερα κυμαίνεται από 300 έως 600 δολάρια… Ο Μπαλσάρα εξάγει μηνιαίως, μόνο στην Ευρώπη, περισσότερους από τρεις τόνους μαλλιών…Οι «επώνυμοι» αποτελούν τους καλύτερους διαφημιστές της επιχείρησης. Οταν τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει το 2005 πόσα τεμάχια «εξτένσιον»… πέρασαν το κατώφλι της αίθουσας απονομής των βραβείων Οσκαρ, τα έσοδα της επιχείρησης από αμερικανικές παραγγελίες, αυξήθηκαν κατά 110%, αγγίζοντας τα 20.000.000 δολάρια.

Η φάμπρικα του «εξτένσιον»

§  300 – 600 $ κοστίζει ένα κιλό φυσικό μαλλί, ενώ πριν από μία 8ετία το κόστος ήταν μόλις 30 δολάρια. §    4.000 $ μπορεί να φτάσει η τελική τιμή μιας… κατά παραγγελία τούφας εξτένσιον από την Ινδία. §     40% ετήσια αύξηση σημειώνει ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου φυσικού μαλλιού. §      6.000 $ δίνει τον μήνα η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν για την ανανέωση των εξτένσιον της…    Πηγή :http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=488465 

Αφήστε μια απάντηση