kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Συγγραφέας: kantonopou στις Νοέμβριος 29, 2008

sa1.jpg

Η κούκλα-βουντού του Νικολά Σαρκοζί θα εξακολουθήσει να πωλείται

Η «κούκλα-βουντού» που εικονίζει το Νικολά Σαρκοζί και συνοδεύεται από ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για το πώς να «καρφιτσώσει» κανείς τον Γάλλο πρόεδρο δεν θα αποσυρθεί από τα καταστήματα, μετά από απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο τελευταίος.Η κούκλα, που πωλείται από τις 9 Οκτωβρίου, έχει επάνω τυπωμένες διάφορες γνωστές δηλώσεις του Σαρκοζί, όπως την περίφημη «Άντε χάσου, ηλίθιε», που είχε πει σε έναν περαστικό που τον αποδοκίμασε. Συνοδεύεται επίσης από καρφίτσες και ένα «πακέτο» οδηγιών για να τις καρφιτσώσει ο αγοραστής στην κούκλα.Το δικαστήριο έκρινε ότι η κούκλα και το συνοδευτικό βιβλιαράκι που τιτλοφορείται «Νικολά Σαρκοζί, εγχειρίδιο βουντού» αποτελούν «προσβολή για την ατομική αξιοπρέπεια» του Γάλλου προέδρου. Θεώρησε όμως ότι θα ήταν «επιζήμιο για την ελευθερία της έκφρασης» να απαγορευτεί η πώλησή της.Στο εξής η κούκλα θα μπορεί να πωλείται εφόσον συνοδεύεται από ένα σημείωμα που θα αναφέρει τη δικαστική απόφαση.Οι κατασκευαστές της κούκλας θα πρέπει επίσης να καταβάλουν 2000 ευρώ στο Σαρκοζί για τα δικαστικά έξοδα και, συμβολικά, 1 ευρώ ως αποζημίωση.Το βουντού είναι μια θρησκεία που ασκείται σε ορισμένες περιοχές της Καραϊβικής και στις νότιες ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες οι πιστοί του βουντού βάζουν καρφίτσες σε κούκλες που συμβολίζουν τους εχθρούς τους για να τους βλάψουν. Οι ειδικοί του βουντού όμως λένε ότι δεν χρησιμοποιούν τις κούκλες κατ’ αυτόν τοντρόπο. Πηγή :http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/11/2008_258184   α) Τι είναι το Βουντού

Βουντού ονομάζεται μία μορφή αφροαμερικανικής μαγικής λατρείας η οποία αρχικά παρουσιάστηκε τον 18ο αιώνα στα νησιά τής Καραϊβικής και κυρίως στην Αϊτή μεταξύ των μαύρων σκλάβων που μεταφέρονταν από τους δουλεμπόρους βίαια από την Αφρική στο Νέο Κόσμο. Παρά τον αναγκαστικό εκχριστιανισμό τους οι Αφρικανοί σκλάβοι με εξωτερικό χριστιανικό περίβλημα, διατήρησαν τα εντόνως ανιμιστικά, φετιχιστικά, μαγικά θρησκευτικά τους στοιχεία, τους τελετουργικούς χορούς τους και την προγενέστερη νοηματοδότησή τους. Σήμερα συναντά κάποιος τη λατρεία βουντού εκτός από τα νησιά της Καραϊβικής, κυρίως στις Η.Π.Α.

 β) Σε τι πιστεύουν οι οπαδοί του Βουντού;

Οι οπαδοί του Βουντού πιστεύουν σε μία υπέρτατη θεότητα το Αγαθό πνεύμα, σε διάφορους αφρικανικούς θεούς που θεωρούνται κατώτερες θεότητες και σε θεοποιημένα πνεύματα προγόνων. Αυτοί οι θεοί και τα πνεύματα ονομάζονται Λόα (Loa). Κατά την εποχή του δουλεμπορίου, είχαν αντιστοιχήσει τα Λόα, για να αποκρύψουν την πραγματικότητα, με Ρωμαιοκαθολικούς αγίους. Τα Λόα, απαιτούν πιστότητα και αφοσίωση από τους λάτρεις τους. Τα πιο φοβερά και πλέον δαιμονικά Λόα ονομάζονται Guede και έχουν σχέση με το θάνατο, το σεξ, τη μαύρη μαγεία.Κάθε οικογένεια ή επιμέρους ομάδες ανθρώπων, συγκροτούν λατρευτικούς κύκλους ενός ή πολλών Λόα, με υποχρεωτική την παρουσία κάποιου ιερέα που ονομάζεται «χάνγκαν» ή και ιέρειας που ονομάζεται «μάμπο» ως ενδιάμεσου για προστασία. Τα Λόα, αισθητοποιούν την παρουσία τους στους πιστούς, όταν στην κυριολεξία τα πνεύματα τους καταλαμβάνουν κατά την διάρκεια της τελετουργίας.

  γ) Γνωρίσματα της λατρείας Βουντού

Γνωρίσματα της εν λόγω μαγικού και δαιμονικού χαρακτήρα λατρείας είναι: α) Ο εξαιρετικά έντονος φρενήρης και εκστατικός τελετουργικός χορός, β) Η έκχυση αίματος κατά τη διάρκεια της τελετουργίας συνήθως μέσω θυσίας ζώου. Παλαιότερα είχαν καταγραφεί και ανθρωποθυσίες, γ) Η παρουσία ιερέως ή ιέρειας, δ) Η κατάληψη κυριολεκτικώς των οπαδών – λάτρεων κατά την έκσταση από τα πνεύματα (Λόα). ε) Η έκδηλη παρουσία τού μαγικού – δαιμονικού στοιχείου. 

δ) Βουντού και μαύρη μαγεία

Η έκδηλη παρουσία μαγικών πρακτικών και δαιμονικών οντοτήτων στη λατρεία Βουντού έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτίσει το Βουντού στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη γενικότερα με την άσκηση μαύρης μαγείας. Ιδίως στις ΗΠΑ- και κυρίως στη Νέα Ορλεάνη, είναι γνωστές οι Κούκλες Βουντού που στις διάφορες αποκρυφιστικές και Μαγικές τελετές χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα και ομοιώματα των ανθρώπων, στους οποίους θέλουν να προξενήσουν πόνο, ασθένεια ή κακό. Στα πλαίσια αυτά το Βουντού κατανοείται κυρίως ως αποκρυφιστική πρακτική  και όχι ως ονομασία συγκεκριμένης ομάδας. 

Για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου βασιστήκαμε στα: 1)  Handbuch Religiose Gemeinschaften und Weltanschauungen, (Hrsg. H. Reller, H. Krech, M. Kleiminger), 5η εκδ. 2000.2) H. Gasper – J. Miiller – F. Valentin, Lexikon der Sekten, Sondergruppen und Weltanschauugen, 7η εκδ. 2001.3) Kirchen, Sekten, Religionen, (Hrsg. G. Schmid, G. O. Schmid), 7η εκδ. 2003.4) A. Fincke – M. Pohlmann, Kompass Sekten und religiose Weltan -schauungen, 2004. 5) Βλ Kompaktlexikon Religionen, [Hrsg: Rudiger Hauth], 1998.  Πηγή: Περιοδικό «Διάλογος» τ. 40, σελ 5-6.        Πηγή http://ww.oodegr.com/oode//thriskies/pnevmatist/voodoo1.htm 

Αφήστε μια απάντηση